40 vuotta hoiva-alalla – ikävä tulee työkavereita ja asukkaita

12.03.2021
Etusivu > Ajankohtaista > 40 vuotta hoiva-alalla – ikävä tulee työkavereita ja asukkaita

Aino Tuovisella käynnistyi viimeinen työviikko Esperi Hoivakoti Alavassa Kuopiossa. Hän siirtyy eläkkeelle työskenneltyään hoiva-alalla yli 40 vuotta. Aino kertoo, kuinka välillä hyvin fyysisestikin raskaassa hoitajan työssä jaksaa eläkepäiville saakka.

Aino Tuovinen valmistui vuonna 1979 kuntohoitajaksi ja oli töissä valmistumisensa jälkeen noin toistakymmentä vuotta yksityisissä hoitolaitoksissa sekä Kuopion monissa eri ikäihmisten hoivakodeissa. Ainon valmistuttua lähihoitajaksi vuonna 1997, hän jatkoi työskentelyä ikäihmisten hoidon parissa. Työn ohella hän suoritti myös lähihoitajatutkinnon lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen suuntautumisen sekä muistihoitajan tutkinnon.

Aino on ollut osa Kuopion Hoivakoti Alavan arkea vuodesta 2006 lähtien. Hän on hoiva-alan ammattilainen ja tekee työtänsä suurella sydämellä ikäihmisten hoidon ja huolenpidon parissa. Aino päätyi hakemaan Esperille nähdessään Hoivakoti Alavan työpaikkailmoituksen lokakuussa 2006. Esperi Hoivakoti Alava tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua ikääntyneille viihtyisällä paikalla lähellä Kuopion keskustaa. “Ennen Esperiä työskentelin kunnan puolella ja siellä oli tarjolla vain sijaisuuksia, joita tein useat vuodet. Kun hain Esperille, pääsin heti vakituiseen työsuhteeseen. Tuntui hyvältä ja turvalliselta saada vakituinen työpaikka. Suuri ilo oli myös se, että tänne on vain puolen kilometrin matka omasta kotipihastani“, Aino sanoo hymyillen.  

Parasta ovat työkaverit ja asukkaat

Aino Tuovinen on työskennellyt Esperillä vuodesta 2006 lähtien.

“On hyvä, että Esperi on edistänyt toimintaansa vuosien varrella. Nyt me hoitajat saamme enemmän keskittyä itse hoitotyöhön ja asukkaiden huolenpitoon, sillä enää meillä ei ole erillisiä keittiövuoroja, mitä alkuun oli. On hienoa, että tänne Hoivakoti Alavaan on saatu lisää henkilökuntaa, sillä meillä asukkaat saavat asua elämänsä loppuun saakka. Se tarkoittaa myös sitä, että meillä on entistä enemmän asukkaita, jotka ovat fyysisesti huonommassa kunnossa. Nämä asukkaat erityisesti tarvitsevat paljon henkilökunnan läsnäoloa ja apua“, Aino kertoo Hoivakoti Alavan nykytilanteesta.

“Parasta täällä Hoivakoti Alavassa on ollut ehdottomasti työkaverit ja asukkaat. Vaikka osa työkavereista on vaihtunut vuosien varrella, niin olen pitänyt siitä, että meillä on säilynyt myös pieni ydinporukka, joka on ollut täällä alusta lähtien. Pidän myös siitä, että taloon on tullut uusia mukavia nuoria hoitajia, jotka tuovat ns. uutta tuulahdusta tänne. Asukkaamme ovat todella mukavia ja pidän siitä, että työssäni saan olla läsnä heidän elämässään. Arvostan sitä, että täällä on ollut vapaus tehdä omaa työtä ilman turhaa byrokratiaa. Olen päässyt vaikuttamaan omaan työhöni ja asukkaiden hoitamiseen. Meidän työyhteisön avoin ilmapiiri on varmasti vaikuttanut tähän“, Aino kertoo.

Säännöllinen liikunta on avain jaksamiseen

Ikäihmisten hoivakodissa työ on erittäin fyysistä ja siksi hoitajien on tärkeää pitää huolta omasta kunnostaan, jotta jaksavat työssään. Aino on aina pitänyt huolta kunnostaan ulkoilemalla, käymällä kuntosalilla sekä uimassa. “Nyt koronan takia uimahallin ja kuntosalin ollessa kiinni, käyn usein ulkoilemassa tai hiihtämässä. Eilen juuri tein noin 7km hiihtolenkin läheisellä lammella. Teki kyllä hyvää!“, Aino hymyilee.

Ainolla on viimeinen työviikko meneillään, mutta kokee olonsa levolliseksi, vaikka ikävä tuleekin asukkaita ja työkavereita. “Kyllä minulle tulee tätä paikkaa ikävä, mutta elämä on tämmöistä, että joskus tulee luopua jostain. En ehkä vielä kuitenkaan ihan ymmärrä, ettei ensi viikon maanantaina tarvitsekaan tulla töihin“, Aino naurahtaa.

Aino on suunnitellut lähtevänsä Lappiin pariksi viikoksi viettämään eläkepäiviä hiihtäen ja nauttien Suomen luonnosta. “Kun joskus tämä koronatilanne sallii matkustamisen ulkomaille, haluan päästä matkustamaan ainakin Pohjoismaissa sekä Välimeren rannikolla esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa“, Aino sanoo.

Haluatko osaksi Esperin arkea? Katso kaikki avoimet työpaikkamme.

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä