Akaan Mäntymäen asukkaiden hoivan tarve merkittävästi arvioitua suurempi – vastuullinen sopiminen ei mahdollista

16.04.2019
Etusivu > Ajankohtaista > Akaan Mäntymäen asukkaiden hoivan tarve merkittävästi arvioitua suurempi – vastuullinen sopiminen ei mahdollista

Akaan kaupunki kilpailutti ikäihmisten asumispalveluiden tuottamisen kesäkuussa 2017. Esperi voitti kilpailutuksen, mutta lopullinen lupa ulkoistukselle tuli vasta syksyllä 2018. Viime vuoden lopulla viranomaiset arvioivat asukkaiden hoivan tarpeen merkittävästi alkuperäistä arviota suuremmaksi. Muuttuneiden olosuhteiden johdosta Esperi ei aio allekirjoittaa sopimusta.

Akaan kaupunki kilpailutti ikäihmisten asumispalveluiden tuottamisen kesäkuussa 2017. Hankinnan kohteena oli ikäihmisten asumispalveluiden tuottaminen vanhassa Mäntymäen vanhainkodissa.

Esperi voitti kilpailutuksen, mutta asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Syksyllä 2018 KHO ratkaisi, että ulkoistus voidaan toteuttaa. Olosuhteet ovat kuitenkin hankintapäätöksen jälkeen olennaisesti muuttuneet, jonka vuoksi sopimuskokonaisuus ei enää vastaa tarjouspyynnön olosuhteita.

Esperi on pyrkinyt neuvottelemaan esiin tulleista muutoksista Akaan kaupungin kanssa. Kaupunginhallitus on kuitenkin edellyttänyt, että Esperi ilmoittaa viimeistään 16.4.2019 mennessä, allekirjoittaako se hankintasopimuksen. Muuttuneiden olosuhteiden johdosta Esperi ei aio allekirjoittaa sopimusta.

Asukkailla merkittävästi korkeampi hoivan tarve

Muuttuneet olosuhteet liittyvät viime vuoden lopulla viranomaistarkastuksessa esille tulleisiin seikkoihin.

Osana Esperin Mäntymäkeen hakemaa toimilupahakemusta, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto arvioi Mäntymäen asukkaiden hoitoisuutta. Aluehallintaviraston lausunnosta käy ilmi, että asukkaiden hoivan tarve on merkittävästi suurempi, kuin Akaan tarjouskilpailussaan esille tuoma hoivan tarve.

Viranomaisen lupakäsittely Mäntymäen osalta on vielä keskeneräinen, mutta aluehallintoviraston lausunnon mukaan asukkaiden hoitoisuuden tarpeen vuoksi henkilöstömitoituksen tulee olla 0,65 – 0,67, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 20 prosentin henkilöstömäärän lisäystä nykyisestä.

Asukkaita tulee kuulla

Sopimuskokonaisuuden yksi osa on ollut uuden hoivakodin rakentaminen Viialaan. Aluehallintovirasto ei puolla Esperille lupaa tehostettuun palveluasumiseen nykyisessä Mäntymäen kiinteistössä, jolloin asukkaille on löydyttävä väistötilat muualta.

Sopimusehdotukseen oli kirjattu, että mikäli nykyiseen kiinteistöön ei saada lupia, voidaan väistötilat tarjota Esperin Forssassa sijaitsevassa hoivakodissa, noin 55 kilometrin päässä. Esperi on halunnut varmistaa, että asukkaita sekä heidän omaisiaan kuullaan väistötiloihin liittyvästä asukasmuutosta. Myös lakiin on kirjattu velvoitteita asukkaiden kuulemisesta heitä koskevissa päätöksissä.

Esperi ottanut käyttöön vastuullisen sopimisen

Esperin kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist harmittelee lopputulosta: ”Olisimme halunneet neuvotella Akaan kanssa muuttuneista olosuhteista ja mitä ne tarkoittavat asukkaiden hyvälle ja laadukkaalle hoivalle. Vastuulliseen sopimiseen kuuluu, että hoitajamitoitus vastaa sitä, mikä todellisuudessa ja arjessa hyvään hoivaan tarvitaan ja asukkaita kuullaan heille merkityksellisissä asioissa.”

Esperin näkemyksen mukaan Akaan ikääntyneiden lähipalvelut voi turvata palvelusetelin avulla. ”Akaan kaupungilla on käytössään tehostetun palveluasumisen palveluseteli, jonka arvo on 96 euroa. Ehdotetun sopimuksen vuorokausihinta olisi aluksi 102,72 euroa ja uusiin tiloihin siirryttäessä 114,82 euroa. Palveluseteli on tässä kohtaa Akaan kaupungille myös edullisempi vaihtoehto”, Rosqvist päättää. 

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä