Burgundinpadan äärellä

13.02.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Burgundinpadan äärellä

Millaista ruokaa Esperin hoivakodeissa saa ja miten se maittaa iäkkäille? Kävimme Vihdissä Esperi Hoivakoti Pajulehdossa lounaalla.

Esperi uudisti syksyllä 2023 asukkaiden ateriapäivää yhteistyössä Compass Groupin kanssa. Käyttöön otettiin yhteinen malli järjestää ateriapäivä ja tarjota asukkaille maukasta ruokasuositukset huomioivaa ruokaa.

Hoivakodin asukkaan kaikki ateriapäivän ateriat toimitetaan koteihin kaksi kertaa viikossa ruokalistan mukaisesti. Ruuan lämmityksestä, tarjolle laitosta ja esimerkiksi salaattien valmistuksesta vastaa oman keittiön henkilökunta.

Kysyimme Esperi Hoivakoti Pajulehdon asukkailta, miltä Pajulehdon ruoka maistuu.

Tänään on lounaaksi burgundinpataa, mutta Pajulehdon hoivakodissa leijailee pullan tuoksu. Asukkaiden perjantain aktiviteettina leivottiin yhdessä pullaa – ja iltapäiväkahvien kera on luvassa uunituoreita kanelipullia.

Kun kello lähestyy lounasaikaa, asukkaat saapuvat tottuneesti yhteiseen tilaan ja istuvat odottamaan lounasta. Hoitajat tarjoilevat lounaan ja asukkaat alkavat syömään hyvällä ruokahalulla. Tänään käy niin, että lähes kaikkien lautaset tyhjenevät kokonaan – jopa heidän, joilla ruokahalu on välillä huonompi.

”Täällä ei tarvitse nälkää nähdä”, Sirkka nauraa. Hän ei syö punaista lihaa, ja on tyytyväinen, että Pajulehdossa on tarjolla myös maistuvat kasvisvaihtoehdot. Sonjasta annoskoko on aika reipas, mutta hän jaksaa syödä annoksen loppuun. Ainosta ruoka maistuu hyvälle ja hän on tyytyväinen Pajulehdossa tarjottavaan ruokaan yleensäkin. ”Hyvää ja maittavaa”, hän tiivistää.

Riittaa myös ruuan maku ja ulkonäkö miellyttää, mutta hänellä on myös haaste.

”Minulla on hieman huonot hampaat, joten välillä salaatin syöminen on haastavaa. Ruuan maussa ei ole moittimista, se on oikein hyvää. Lautasella olevat värit ovat kauniita”, hän ihastelee lisukkeena olevaa keltaista keitettyä paprikaa. Tarjolla on myös soseutetumpi vaihtoehto samasta ateriasta, mutta siihen Riitta ei halua siirtyä.

Ateriamallia tuunattu iäkkäiden makuun

Palataan pulliin. Pullat pääsivät vuonna 2023 jopa iltapäivälehtien otsikoihin, kun valtakunnan mediassa väiteltiin, saako ikäihmiset syödä pullaa – koska ruokasuositukset.

Pajulehdon yksikönpäälliköllä Henna Englundilla on tähän selkeä mielipide: monelle ikäihmiselle pulla on tärkeä osa päivän kahvihetkeä.

”Uudistetussa ateriamallissa meille tuli ensi alkuun kolme kertaa viikossa voimapuuroa välipalaksi. Iäkkäät jättivät puurot syömättä ja halusivat pullaa”, Henna kertoo. Hän vei asiaa Compass Groupiin ja nykyään hävikki on minimoitu ja iäkkäät saavat heille tärkeän pullansa. Nyt kahvihetki tuntuu taas oikealta kahvihetkeltä.

Toinen tehty muutos on lisuke.

”Meille tuli ennen aika paljon riisiruokia, mutta asukkaiden toiveesta vaihdoimme sen perunaan, joka on heille paljon tutumpi lisäke.”

Kuinka Compass Group on toiminut kodin näkökulmasta?

”Alussa meillä oli haasteita toimitusmäärien kanssa ja välillä jokin ateria saattoi puuttua lähetyksestä ja jouduimme vaihtamaan päittäin ruokien tarjoilupäiviä. Kaikki virheet saatiin kuitenkin korjattua tosi nopeasti ja heidän asiakaspalvelunsa toimii todella hienosti.”

Asukkaille maistuvat perinteiset kotiruuat ja niitä myös Henna on toivonut tilaajalta. Iäkkään suuhun erikoisemmat ateriat eivät hiero makunystyröitä siten, kuten tutut laatikot, keitot ja kastikkeet. Pajulehtoon tuleva ruoka valmistetaan Compass Groupin Vantaan Pakkalan keittiöllä.

**

Taustatietoa ruokailusta Esperillä

Esperillä on useita valtakunnallisia sopimuksia eri palveluntuottajien kanssa. Palveluntuottajien valinnat tehdään alueellisesti. Palveluntuottajina toimivat muun muassa Compass Group ja Feelia.

Iäkkäiden ateriapäivään kuuluvat aamupala, lounas, päiväkahvi/välipala, päivällinen, iltapala sekä muut mahdolliset välipalat ja yöpalat. Erityisruokavaliot ja mahdolliset rakennemuutoksen tarpeet huomioidaan.

Asukaskokouksissa iäkkäät usein toivovat heille mieluisia ruokia ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Asukkaiden mieltymykset, juhlapyhät ja merkkipäivät huomioidaan.

Ateriamalli pohjaa VRN:n sekä THL:n ravitsemus- ja ruokasuosituksiin, mm. Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ruokasuositukset 2020 ja Ravitsemushoitosuositus 2023.

Ruoka on vastuullisesti tuotettua kotimaista ruokaa, joka on Suomessa valmistettu, pääosin suomalaisista raaka-aineista ja lihan, maidon ja kanamunien osalta 100 % kotimaisista raaka-aineista.

Esperin ikäihmisten asukas- ja läheistyytyväisyyskyselyissä (2021-2024) väittämän ”ruoka on maukasta” vastaajista täysin samaa mieltä oli 66,7%, osittain samaa mieltä 19,1%, ei samaa eikä eri mieltä 4,6%, osittain eri mieltä 4,3% ja täysin eri mieltä 2,8%. Vastaajia oli 3341.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä