Esperi aloittaa muutosneuvottelut Esperi Hoivakoti Pietarissa, Turun Länsikeskuksessa. Yksikön toiminnan tulos on pienentynyt, eikä Varsinais-Suomen hyvinvointialue ole sijoittanut tai sijoittamassa riittävästi asiakkaita asukaspaikkamäärään nähden.
Yksikkö tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautista palveluasumista sekä tilapäistä asumista esimerkiksi omaishoitajan loman ajaksi. Pietarissa on neljä ryhmäkotia, joissa on yhteensä 66 asukaspaikkaa.
Muutosneuvottelussa käsitellään yksikön taloudellista tilannetta. Suunnitellun muutoksen toteutuessa se johtaisi alustavan arvion mukaan korkeintaan kymmenen yksikön työntekijän työsuhteiden irtisanomiseen, osa-aikaistamiseen tai lomauttamiseen sekä näiden vaihtoehtoina muun työn tarjoamiseen eri yksiköistä.
Mahdolliset irtisanomiset tai muut toimenpiteet koskevat kaikkia yksikössä työskenteleviä, riippumatta tehtävästä.
Toimenpiteet on suunniteltu toimeenpantaviksi välittömästi muutosneuvottelun päätyttyä. Neuvottelujen vähimmäiskesto on kuusi viikkoa, ellei sovita muusta kestosta.
Hyvinvointialueiden päätöksillä kauaskantoisia seurauksia
”Hyvinvointialueiden hiljentyneellä asukkaiden sijoittamisella on erittäin ikäviä vaikutuksia niin tuen tarpeessa oleville iäkkäille kuin hoivakotien henkilöstölle. On kestämätöntä, että ikäihmisiä pidetään jonoissa, vaikka vapaita ympärivuorokautisen asumisen paikkoja olisi tarjolla”, aluepäällikkö Patrik Ekström toteaa.
Halin selvitys nosti huolen hoivapaikkojen saatavuudesta: vuonna 2023 peräti 2 500 ikäihmistä jonotti hoivapaikkaa, vaikka niitä olisi ollut saatavilla ostopalveluista.
”Hoivapaikan myöntämisen lykkääminen ei poista tarvetta – se siirtää kustannukset ja haasteet muihin mahdollisesti kalliimpiin palveluihin, kuten päivystykseen tai vuodeosastoille, mikä ei ole kenenkään etu”, Patrik Ekstöm jatkaa.
Hali ry:n tuore selvitys osoittaa, että hyvinvointialueiden omat hoivakodit ovat 21 % kalliimpia kuin ostopalvelut.