Esperi Hoivakoti Amelia jakaa erityisosaamista PEG-ravitsemuksesta

14.06.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Esperi Hoivakoti Amelia jakaa erityisosaamista PEG-ravitsemuksesta

Esperi Hoivakoti Ameliasta löytyy erityisosaamista ja vankkaa kokemusta PEG-asiakkaiden hoidosta. Amelian henkilökunta on jakanut erityisosaamistaan myös muihin Esperin Oulun alueen koteihin kouluttamalla henkilökuntaa PEG-ravitsemukseen liittyen.

PEG eli Perkutaaninen Endoskooppinen Gastrostooma tarkoittaa arkikielessä letkuruokailua, jossa ravinto annetaan vatsanpeitteiden läpi suoraan mahalaukkuun. PEG-letkun kautta voidaan ravinnon lisäksi annostella myös lääkkeitä.

”PEG-ravitsemuksen aloittamisen taustalla on yleensä jokin äkillinen tapahtuma, kuten onnettomuus tai aivotapahtuma, jonka seurauksena asiakkaan nielemiskyky heikkenee eikä suun kautta ruokailu ole enää turvallista”, sanoo sairaanhoitaja Fiia Niemelä.

”Vaikka PEG-ruokailu ei ole perinteinen ruokailutapa, niin siinä on tärkeä huomioida asiakkaan ruokailuasento, ettei ruoka pääse kohoamaan vatsasta ylöspäin. PEG-ruokailussa on myös tärkeää pitää ruokailurytmi säännöllisenä ja huolehtia vatsan toiminnasta”, kertoo lähihoitaja Anu Heikkinen.

Ameliassa PEG-osaaminen on kertynyt käytännön kokemuksen kautta. Lisäksi PEG-asiakkaan kohdalla hoitoon osallistuvien henkilökunnan tulee antaa näyttö PEG-osaamisesta. PEG:n kautta lääkkeitä antavalla työntekijällä tulee olla oma lääkelupa kyseiseen lääkkeenantotapaan.

Erityisesti vammaispuolella PEG-osaaminen on tärkeää, koska sen asiakaspuolella letkuruokailu on yleisempää, Anu ja Fiia toteavat.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä