Esperi Pappilankodissa ei tingitä perinteistä – seimikuvaelma esitettiin tänäkin vuonna

23.12.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Esperi Pappilankodissa ei tingitä perinteistä – seimikuvaelma esitettiin tänäkin vuonna

Esperi Pappilankodissa Joutsenossa eletään asukkaiden kanssa aktiivista arkea. Kaikki kalenterivuoden juhlat ja jokaisen asukkaan syntymäpäivät vietetään aina yhdessä. Joulun kohokohta on seimikuvaelma, jonka harjoittelu aloitettiin tänäkin vuonna jo lokakuussa.

Esperi Pappilankodissa asuu 15 aktiivista kehitysvammaista. Taide, musiikki ja luova tekeminen kiinnostaa ja siksi kaikki kodin asukkaat ovat tänäkin vuonna innokkaina osallistuneet perinteisen seimikuvaelman tekoon.

“Käytämme arkityössämme muulloinkin työvälineinä paljon draamamenetelmiä. Jouluseimiesityksen käsikirjoitus mukailee Raamatun joulukertomusta, jonka selkokielinen versio löytyi helposti netistä“, kertoo yksikönpäällikkö Anita Kononen. “Hieman muuntelemalla teimme siitä asukkaillemme sopivan“.

Esityksen harjoittelu aloitettiin jo lokakuussa ja sitä harjoiteltiin ahkerasti. Roolit asukkaille jakautuivat luontevasti edellisvuotisten kokemusten ja asukkaiden toiveiden ja kykyjen mukaan. Koska kertomus on jo koko henkilöstölle tuttu, harjoituksia ohjasi kukin työvuorossa oleva kodin työntekijä.

“Musiikiksi olemme valikoineet yhdessä asukkaiden kanssa perinteisiä joululauluja. Näitä on harjoiteltu syyskuusta asti – osaksi omin voimin, osaksi Joutsenon seurakunnan kanttorin Marika Rantasen kanssa. Hän säesti meitä myös seurakuntayhtymän kehitysvammaisten joulujuhlassa, johon meidät pyydettiin esiintymään“, kertoo Anita.  

Lavasteet, rekvisiitta ja asut valmistettiin itse

Seimikuvaelmaa varten lähes kaikki tarvittava tehtiin itse. Kangaskaupasta ostettiin osa kankaista ja lahjoituksena saatiin osa.  Kankaista valmistettiin päivätoiminnassa enkelien asuja. Peruukit, kruunut ja parrat on hankittu naamiaisasukaupasta ja valaistut sädekehät on tehty itse hiuspannoista ja rautalangasta. Heinäpaali on läheiseltä maatilalta, ja muuta rekvisiittaa on ostettu edullisesti paikallisesta marketista.

“Lavasteiden teko piti aloittaa tosi ajoissa, sillä olimme päättäneet tehdä niin paljon itse kuin mahdollista. Esimerkiksi risutyöt aloitettiin jo kesällä, ja risuista nikkaroitiin risuaidat ja seimi päivätoiminnassa yhdessä asukkaiden ja ohjaajien kanssa“, Anita kertoo.  “Myös lampaat askarreltiin yhdessä asukkaiden kanssa pahvilaatikoista“.

Paljon hyvää palautetta

“Joutsenon seurakunnan edustajilta saimme runsaasti kiitosta tunteikkaasta joulukuvaelmasta“, Anita Kononen kertoo ylpeänä. Myös asukkaiden omaisilta ja yhteistyökumppaneilta on tullut näytelmästä paljon positiivista palautetta joka vuosi.

Seimikuvaelman teko yhdessä on merkityksellistä sekä asukkaille että koko henkilöstölle. Asukkaat ovat innolla esityksissä mukana ja eläytyvät rooleihinsa. Lisäksi tavoitteellinen, yhteinen tekeminen lisää koko kodin yhteenkuuluvuuden tunnetta ja henkilöstön työniloa.

“Varmasti ensi vuonna jatkamme perinnettämme. Pieniä haasteita on, mutta lopputulos palkitsee aina“.

Katso Pappilankodin seimikuvaelman parhaat palat videolta (7:08)

Hyväksythän markkinointievästeet sivuston vasemman alakulman evästerattaasta nähdäksesi sisällön.

 

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä