Getnetin vuosi esperiläisenä

04.03.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Getnetin vuosi esperiläisenä

Kun Getnet Asegie saapui Suomeen vuosi sitten Etiopiasta, hän ei osannut odottaa, millaisia yllätyksiä uusi työ tarjoaisi. Nyt, vuoden kuluttua, hän katselee taaksepäin kokemuksiaan Esperi Koti Ahomansikassa Espoon Perusmäessä ja pohtii elämää Suomessa monesta näkökulmasta.

Lyhyessä ajassa Getnetistä on tullut tärkeä osa Esperi Koti Ahomansikan arkea niin asukkaille kuin tiimiläisillekin. 

“Arvostan sitä, kuinka työntekijöitä kunnioitetaan täällä Ahomansikassa. Kun minuun luotetaan täysin, haluan antaa täyden panokseni työssä. Saan vapauden toteuttaa itseäni ja ammattitaitoani arvostetaan“, Getnet kertoo. 

Getnetin mielestä demokratia on yksi parhaista asioista Suomessa. “Jokaisella on oikeus ja vapaus vaikuttaa päätöksiin – se on hienoa. Mielestäni oli mielenkiintoista seurata esimerkiksi Suomen presidenttivaaleja“, Getnet jatkaa. 

“Myös meillä Ahomansikassa korostetaan itsemääräämisoikeutta. Kehitysvammaiset asukkaat saavat yhtenäisen mahdollisuuden päättää omista tärkeistä asioistaan. Jokainen yksilö on tärkeä“. 

Suomalaisen kulttuurin yllättäviä puolia 

Suomessa sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat asioita, jotka ovat tehneet myös vaikutuksen Getnetiin. 

”Suomessa parasta on se, että täällä kohdellaan jokaista tasavertaisesti. Pienituloisia tai huonommassa asemassa olevia henkilöitä tuetaan ja elämän erilaisiin haasteisiin tarjotaan apua”, hän toteaa. Getnet nostaa esille lisäksi Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kattavat koulutusmahdollisuudet. 

Myös suomalaisten lämpö ja ystävällisyys yllätti Getnetin. Alun perin hän odotti suomalaisten olevan varautuneita ja pidättyväisiä sosiaalisen median antaman kuvan perusteella.  

”Minusta suurin osa suomalaisista ovat päinvastaisia mitä media antaa ymmärtää – he ovat lämpimiä, sosiaalisia ja ystävällisiä. Tämä korostuu erityisesti asiakaspalvelussa. Esimerkiksi jos vierailen vaikka pankissa, saan aina hyvää palvelua ja minua kunnioitetaan”, hän sanoo.  

Yllättävin asia Suomessa on kuitenkin ollut vuodenajat. Talven pimeys oli aluksi haastavaa, mutta Getnet on oppinut arvostamaan lumisia maisemia ja pakkasta. 

“Suoraan sanottuna pidän kyllä talvesta, sillä saan paremmin nukuttua yöllä, kun on pimeää. Kesällä nukkuminen oli hankalaa, aurinko ei tuntunut laskevan ikinä“, Getnet naurahtaa. 

Getnetin suosikit vapaa-ajalla

Työpäivien jälkeen Getnet nauttii vapaa-ajastaan kuntosalilla ystäviensä kanssa. “Käyn parin ystäväni kanssa kuntosalilla. He ovat myös maahanmuuttajataustaisia eli heidän kanssaan on helppoa keskustella, koska he pystyvät samaistumaan kokemuksiini“, Getnet kertoo.  

Vapaa-ajalla Getnet tutustuu mieluusti uusiin paikkoihin Helsingin ja muiden lähikaupunkien alueilla. Hän on kiinnostunut erityisesti kulttuurikohteista ja erilaisista ruokakulttuureista. “Nepalilainen ja intialainen ruoka ovat mieleeni, sillä pidän tulisesta ruuasta.“

Getnet ei ole jättänyt suomalaisiakaan ruokia ja juomia testaamatta. Erityisesti perunamuusi jauhelihakastikkeen kera ja suomalainen marjakiisseli ovat hänen suosikkejaan. 

Getnetille uskonto on tärkeä ja hänestä olisi hienoa, jos Suomessakin Raamattu olisi luetumpi. Hän kannustaa tutustumaan Etiopian historiaan ja kulttuuriin, ehkäpä aloittamalla vierailun etiopialaisesta ravintolasta.  

“Olen itsekin testannut pari kertaa Helsingissä sijaitsevan etiopialaisen ravintolan, ja mielestäni ruoka siellä oli yhtä hyvää kuin Etiopiassa“, Getnet iloitsee. 

Getnetin tarina on inspiroiva muistutus siitä, miten avoimuus ja rohkeus kantavat eteenpäin. Hänen vuotensa esperiläisenä on ollut täynnä oppimista, ystävyyttä ja uusia kokemuksia, ja hän odottaa innolla tulevaa.

”Voin ylpeänä kutsua itseäni esperiläiseksi – kiitos Esperi ja kiitos Suomi kuluneesta vuodesta”, Getnet hymyilee.

Hyväksythän markkinointievästeet sivuston vasemman alakulman evästerattaasta nähdäksesi sisällön.

Lue myös Getnetin aikaisemmat haastattelut: Etiopiasta Espooseen & Getnetin matka esperiläiseksi

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä