”Haluamme olla osa yhteisöä – näkyä ja kuulua”

24.03.2023
Etusivu > Ajankohtaista > ”Haluamme olla osa yhteisöä – näkyä ja kuulua”

Kestintuvassa koettiin onnen hetkiä viime lauantaina, kun Nivalassa asuva Risto Puolimatka täytti pyöreitä ja ohjasi syntymäpäivälahjoituksensa Esperi Koti Kestituvalle. Näin mahdollistui kodin 33 kehitysvammaiselle asukkaalle ja heidän läheisilleen unelmapäivä.

Nivala on pieni, noin 10 000 asukkaan maalaiskaupunki Pohjois-Pohjanmaalla. Kaupungin vahvuutena on yhteisöllisyys, joka näkyy monin eri tavoin. Alueella sijaitsee myös kehitysvammaisille asumispalveluita tarjoava Esperi Koti Kestintupa, jonka asukkaat saivat viime viikolla nauttia oikein toden teolla, kun nivalalainen Risto Puolimatka järjesti syntymäpäiväkeräyksen ja ohjasi lahjoitukset Esperi Koti Kestintuvalle.  

”Kun ihminen on tässä iässä, nurkkiin on kertynyt niin paljon tavaraa, ettei suurin surminkaan halua lisää”, Nivala-lehden päätoimittaja Risto Puolimatka kertoo. ”Kun täytin 50 vuotta, pyysin silloista ystäväpiiriäni jättämään lahjat väliin ja muistamaan Kestintupaa rahalahjalla, joka käytettäisiin asukkaiden virkistystoimintaan. Nyt 10 vuotta myöhemmin arvelin, että miksen voisi toistaa silloista käytäntöä”.

Kodin asukkaille on tärkeää kuulua yhteisöön ja tehdä samoja asioita kuin kaikki muutkin. Valitettavasti osallistuminen kodin ulkopuolisiin tapahtumiin mahdollistuu kuitenkin vain, jos mukaan saadaan hankittua riittävästi avustajia.  

Musiikilla on tärkeä merkitys

”Kun kuulin tulevasta lahjoituksesta, halusin heti varmistaa, että asukkaiden läheiset pääsevät nauttimaan siitä yhdessä asukkaiden kanssa”, sanoo kotia johtava Satu Hiltunen. ”Musiikilla on tärkeä merkitys kehitysvammaiselle ja siksi syntyi ajatus yhteisestä konsertista”.

Viime lauantaina oli Kestintuvassa juhlapäivä, kun kodin asukkaille ja heidän läheisille esitettiin vuorovaikutteinen konsertti, josta esimerkiksi yksi osa perustui Pekka ja Susi -satuun. Musiikista vastasivat viulisti Juha-Pekka Koivisto sekä pianisti Antti Hotti, jotka molemmat olivat ammattimuusikoita ja Risto Puolimatkan hyviä ystäviä. He saapuivat Helsingistä Nivalaan Kestituvan konserttia varten, mutta järjestivät alueella samalla pari muutakin tilaisuutta.

”Kyllä se meni ihon alle” kertoo Satu. ”Asukkaamme rauhoittuivat kuuntelemaan esitystä, ja oli helppo huomata, kuinka he nauttivat siitä. Myös läheiset nauttivat, ja kuulin, kuinka asukkaiden läheiset kiittelivät lahjoittajaa kahvin lomassa: ”Ihanaa, että on vielä ihmisiä, jotka ajattelevat muita”.

Konsertin jälkeen kodin asukkaiden ilta jatkui jännittävissä merkeissä, kun kodin pihalle saapui linja-auto, ja vei asukkaat paikalliseen ravintola Puustelliin syömään. Lopuksi vielä järjestettiin karaokea, ja kotimatkalla sightseeing-ajelu.

”Haluamme näkyä ja kuulua ja nauttia elämästä samaan tapaan kuin muutkin nivalalaiset. Me Kestintuvassa olemme vilpittömän kiitollisia nivalalaisten meille osoittamista kaikista huomionosoituksista. Yhteisön tuki on tärkeä, ja tiedämme olevamme onnekkaita, Satu sanoo. 

Suurin toive

Suurimman toiveensa Satu osoittaa kuitenkin Suomen päättäjille: ”Toivoisin alalle lisää hoitajia. Kaikkien alalla toimivien huolena on valtava henkilöstöpula. Tilanne on vakava, ja asialle pitää tehdä jotakin nopeasti”, Satu Hiltunen sanoo.

Lopuksi Satu kiittää paitsi päivänsankaria myös Kestintuvan henkilöstöä: ”Konserttia ja sen jälkeistä illanviettoa ei olisi pystytty järjestämään ilman työhönsä sitoutuneiden ohjaajiemme apua. Meillä on Kestituvassa tosi hyvä porukka. Kiitos, että olette!”

 

Tutustu Kestintupaan toimintaan: verkkosivuillamme Kodin kuulumisissa tai IG:ssä: Esperi_kestintupa

Lue lisää myös kesäsetelistä: Kesätyöseteli auttaa nuoria pääsemään kesätöihin – lue, mistä on kyse

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

 

 

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä