Hoitajan oman persoonan, vahvuuksien ja toiveiden esilletuominen työpaikalla kasvattaa työhyvinvointia

07.06.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Hoitajan oman persoonan, vahvuuksien ja toiveiden esilletuominen työpaikalla kasvattaa työhyvinvointia

Haapahovin yksikönpäällikkö Jaana Taipale luo luottamuksen ilmapiiriä. ”En voisi kuvitella tilannetta, että joku hoivatyöntekijöistämme jäisi yksin pohtimaan jotakin asiaa samalla, kun minä voisin olla hänelle avuksi”, sanoo yksikönpäällikkömme Jaana Taipale. Parhaillaan Jaana työskentelee Viitasaarella Haapahovin ikäihmisten hoivakodissa, jossa haluaa luoda hoivahenkilökunnan keskuuteen hyvää, lämminhenkistä ja matalan kynnyksen keskustelukulttuuria – naurua unohtamatta.

Haapahovin hoivakoti toimii mukavissa puitteissa: rakennus on melkein uusi, vain pari vuotta sitten rakennettu ja se sijaitsee lähellä keskustaa ja kaunista luontoa. Jaana haluaa yksikönpäällikkönä omalla työllään helpottaa osaavan hoivahenkilökunnan arkea monin tavoin ja mahdollistaa sen, että jokainen hoitaja voi tehdä työtään ja kehittää itseään laadukkaasti ja oman persoonansa peliin tuoden.

Oman persoonan ja vahvuuksien esiintuominen rikastuttaa arkea

Hoitajien oman persoonan ja vahvuuksien esiintuominen työpaikalla rikastuttaa paitsi hoitajan omaa arkea, myös hoivakodin asukkaiden elämää. Hyvissä puitteissa Haapahovissa onkin keksitty monenlaisia yhteisiä aktiviteetteja.

”Meillä on esimerkiksi kasveista, puutarhasta ja kädentaidoista innostuvia hoitajia. He ovat vetäneet ikäihmisillemme viriketoimintaa, johon omassa yksikössämme ihan erityisesti panostamme”, sanoo Jaana.

Esimerkkinä Jaana mainitsee viriketoiminnasta vastaavan hoitajan Elinan, joka on vetänyt asukkaille muun muassa taideterapiaa. Siinä asukkaat ovat päässeet luomaan taidetta. Lisäksi puutarhanhoito kuuluu yhteisiin tekemisiin. Ajanviettoon ja arkeen kuuluvat läheisesti myös nauru ja leikinlasku, jotka vaikuttavat hoitajien hyvään oloon ja työssä jaksamiseen, ja ovat tärkeitä ikäihmisille.

”On ihanaa, että hoitajat rikastuttavat omalla persoonallaan aktiivisten asukkaidemme elämää. Nauru ja huumori myös auttavat työssä jaksamisessa. Eilen Elina istutti asukkaiden kanssa kukkia, joita kasvatetaan siemenestä saakka. Osalle vanhuksista puutarhanhoito on aina kuulunut vuodenaikojen vaihteluun”, Jaana kertoo.

Hoitajien omia taitoja ja vahvuuksia huomioidaan ja pidetään isona voimavarana hoivakodin arjessa. Toisaalta kaikkien hoitajien vahvuudet ja voimavarat eivät liity esimerkiksi taiteeseen tai kädentaitoihin.

”Kaikki hoitajamme ovat erittäin osaavia, ammattitaitoisia ja koulutettuja. Jollakin hoitajalla erityinen henkilökohtainen vahvuus saattaa lisäksi olla rauhallisuus, joka on myös todella tärkeä palapelin pala koko henkilökuntamme kokonaisuudessa”, Jaana pohtii.

Hoitajien omien toiveiden ja ajatusten kuuntelu on tärkeintä työhyvinvoinnin ylläpitämisessä

Jaanalle on erittäin tärkeää ottaa huomioon hoitajien henkilökohtaiset toiveet työvuorosuunnittelussa. Osa hoitajista kokee iltavuorot omaan arkeensa sopivampana, osa taas pitää aamuista.

”Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joista lähden liikkeelle yksikönpäällikkönä. On tärkeää, että omaan arkeen voi mahdollisimman paljon vaikuttaa”, Jaana toteaa.

Osalla hoitajista on myös erityisiä ammatillisia mielenkiinnonkohteita, kuten diabeetikkojen hoito tai apuvälineet. Nämä mielenkiinnonkohteet otetaan vastuualueiden jakamisessa huomioon.

Monille hoitotyön tekijöille työn arvopohja on tärkeä. Esperillä koko henkilöstö otetaan mukaan keskustelemaan kaikille yhteisistä asioista, kuten yhtiön suunnasta ja arvoista. Keskusteluja yhteisistä asioista käydään Esperi Cafe -tilaisuuksissa, joita järjestetään jokaisessa hoivakodissa. Kaikkien Cafe-keskustelujen tulokset kootaan yhteen ja niistä muodostetaan yhteinen näkemys. Lisäksi hoivakodeissa järjestetään säännöllisiä tiimikokouksia.

”On hyvä muistaa, että hoitotyöhön liittyy monia puolia, eivätkä kaikki niistä ole aina valoisia. Jotkin asiat saattavat jäädä puistattamaan hoitajaa. Tiimikokouksiin kokoonnumme pari kertaa kuukaudessa keskustelemaan hoivatyöhön liittyvistä vaikeammistakin kysymyksistä”, Jaana sanoo. 

Säännöllistä kahvikupin, herkkujen ja tärkeiden puheenaiheiden äärellä kokoontumista onkin alettu hoitajien keskuudessa pitää tärkeänä. Huhtikuussa järjestettyä Esperi Cafe -keskustelua Jaana kuvailee loistavaksi.

”Puhuimme siitä, mitä tunteita ja ajatuksia tavoitteemme hyvä hoiva, hyvä elämä, hyvä työ ja hyvä talous herättävät ja olemmeko niistä samaa mieltä. Se oli todella arvokas keskustelu”, Jaana sanoo hymyillen.

Keskustelut ja puheenaiheet eivät kuitenkaan jää vain tiimikokouksiin tai Esperi Cafe -tilaisuuksiin.

”Minulla on ovi aina auki. Haluan, että minulle voi tulla matalalla kynnyksellä juttelemaan ja arvostan todella suuresti sitä, että minulle halutaan kertoa asioista. Kuuntelen ja otan huomioon. Haluan auttaa hoitajiamme asiassa kuin asiassa, enkä voisi kuvitella tilannetta, jossa joku joutuisi jäämään yksin pohtimaan jotakin asiaa”, Jaana toteaa.

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä