Hoitoalan ammattilaisen vinkit hoitotyössä jaksamiseen

02.08.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Hoitoalan ammattilaisen vinkit hoitotyössä jaksamiseen

Kuinka voit hoitajana edistää omaa jaksamistasi hoitotyössä? Miten kiireen tunnusta pääsee eroon? Sairaanhoitajana, kotihoidon aluepäällikkönä ja ikäihmisten hoivayksiköissä esihenkilönä toiminut Esperin HR Business Partner Krista Turunen on ratkonut urallaan lukuisia hoitotyön haasteita. Nyt hän kertoo, mitä hoitaja voi itse tehdä helpottaakseen omaa jaksamistaan hoitotyössä, jotta mahdollisimman moni hoitajista voisi välttyä pitkäaikaisemmilta kuormituksen tuntemuksilta.

Miltä kuulostaisi oman näköiseksi räätälöity työvuoro, jossa aikaa ei hukkuisi näennäiseen tehtävien suorittamiseen vain tottumuksen vuoksi? Krista on kokenut urallaan monia ilahduttavia hetkiä, joissa hoitajat ovat onnistuneet yhdessä tunnistamaan asukkaan hyvinvoinnin kannalta tarpeettomia rutiininomaisia työtehtäviä – ja poistamaan niitä päivittäisestä työstään.

“Hoitotyö on tehtävälistojen luvattu maailma ja luomme kiireen tuntua helposti itsekin. Voimme kuitenkin paremmin, kun teemme työtä omalla persoonallamme mahdollistaen samalla asukkaalle onnellisen itsensä näköisen arjen. Esimerkiksi ikäihmisten arjen suunnittelu hoivakodeissa onnistuu turvallisesti ja laadukkaasti myös ilman minuuttiaikataulutusta”, Krista havainnollistaa. Kristan kokemuksen mukaan hoitotyön arjesta saattaa vapautua yllättävästikin aikaa, kun hoitajat pääsevät tarkastelemaan arjen työtään uudenlaisesta näkökulmasta. Esimerkiksi meillä Esperillä Validaatio-, Toipumisorientaatio- ja Elämänmakuinen elämä -hoivafilosofiamme avaavat uusia näköaloja siihen, miten ja miksi teemme työtämme niin kuin teemme.

Usein hoitajilla on jo itsellään hyvin mietittyjä ratkaisuehdotuksia mielessään, mutta työpaikalla on totuttu noudattamaan yleisesti käytössä olevia kirjoittamattomia ohjeita ja omien ajatusten ääneen sanominen voi tuntua siksi vaikealta.“Joskus saatamme hoitajina esimerkiksi ylläpitää hierarkista johtamista aivan tiedostamattamme ajatellen, että esihenkilö on vastuussa kaikesta päätöksenteosta työpaikalla. Minusta hoitajilla on kaikki tarvittava ammattitaito ja tieto suunnitella, kuinka yksikön arki järjestellään asukkaan oman näköisen arjen elämiseen. Jokainen yksikkömme on kuitenkin uniikki asukkaiden ja henkilöstönsä osalta”, Krista sanoo.

Krista kehottaakin hoitajia pohtimaan yhdessä, mitä yksikössä voitaisiin tehdä, että tärkein tavoite, asukkaan näköinen onnellinen arki, onnistuu. Miten muutoksen voisi mahdollistaa? Jos työvuorojen rutiineja katsottaisiin kyseenalaistavien linssien läpi, mitkä työtehtävät eivät olisi asukkaiden tai lainsäädännön kannalta välttämättömiä? Mitä teemme vain sen vuoksi, että niin on tehty aina?

Anna esihenkilöllesi mahdollisuus saavuttaa luottamuksellinen keskusteluyhteys kanssasi

Meillä kaikilla on omassa elämässämme toisinaan vaikeampia ajanjaksoja. Yksityiselämän kriisit vaikuttavat työntekoon välittömästi.

“Minusta olisi hienoa, että esihenkilön kanssa voisi sparrailla yhdessä, kuinka omat kuormitustekijät voitaisiin huomioida työssä. Silloin voisi löytyä itselle sopiva tapa rytmittää ja tehdä työtä haastavinakin ajanjaksoina”, Krista kertoo.

Luottamuksellisen keskusteluyhteyden syntyminen vaatii toki hoitajalta uskallusta puhua avoimesti esihenkilön kanssa aloittaen ensiksi vaikkapa kevyemmistä asioista.

“Joskus riittää, että esihenkilö vain kuuntelee, eikä edes ryhdy ratkomaan arjen haasteita. Kun hoitaja kokee, että oman esihenkilön kanssa voi keskustella jaksamisesta luottamuksellisesti, jo se voi itsessään huojentaa omaa kuormitusta”, Krista täydentää.

Lue, miten läheiset välit esihenkilön kanssa näkyvät lähihoitaja Saijan työarjessa Hoivakoti Ratinassa >>

Omalla asennoitumisellasi ja avoimuudellasi voit lievittää myös työkavereidesi kuormitusta

Krista oppi jo nuorena Dalai Laman kauniin ajatuksen: “Mitä tuot mukanasi, kun astut huoneeseen?”. Siitä lähtien se on toiminut Kristan mottona työelämässä.

“Töihin mennessäni palautan itselleni mieleen perimmäiset syyt, miksi olen tullut paikalle ja mitä hyvää voin antaa itsestäni muille ihmisille”, Krista sanoo ja jatkaa:

“Toisinaan jos kotona sattuu olemaan haastava tilanne, kerron avoimesti työkavereilleni mieleni olevan maassa. Silloin voimme yhdessä sopia, mihin asioihin keskitymme työvuorossa ja autamme toisiamme pääsemään samaan työtahtiin”, Krista kertoo.

Armollinen suhtautuminen itseä kohtaan auttaa lisäksi työkavereita näyttämään oman inhimillisyytensä. Se puolestaan edistää turvallisuuden tunnetta työyhteisössä ja vahvistaa kunkin voimavaroja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Tunnista sinulle merkitykselliset asiat hoitotyössä

Mitkä asiat työssäsi saavat sinut tuntemaan työsi merkitykselliseltä? Kun sinulla on vahva tunne siitä, että teet tärkeää ja arvostettua työtä, pienet haasteet työssä eivät tunnu niin suurilta.

“Uskon, että jokainen meistä hoitajista on tullut hoitoalalle, koska haluamme auttaa ihmisiä. Joskus se ajatus kuitenkin pääsee hukkumaan työn tiimellyksessä. Silloin voi virkistää muistiaan ja palauttaa mieleen, mikä on minulle merkityksellistä, mitä arvostan ja miksi hakeuduin alun perin hoitoalalle”, Krista sanoo.Palkitsevien hetkien listaaminen työarjessa saattaa auttaa omissa pohdinnoissa. Mistä sinä sait asukkaat tuntemaan tänään iloa? Kuinka helpotit työkaverisi päivää? Mitä pieniä tai suuria arvokkaita asioita sait työssäsi aikaan? Missä onnistuin tänään? Toisinaan tärkeä asia voi olla vaikkapa omaisen kehu siitä, kuinka hienosti Mairella on laitettu paplarit tai esimerkiksi kehitysvammaisen nuoren innostunut hymy yhteisessä musiikkihetkessä.“Minulle palkitsevaa on nähdä onnellinen asukas kodissaan ja hyvällä ”pöhinällä” työskentelevä työyhteisö. Silloin iloitsen, että olen taas voinut mahdollistaa yhden onnellisen päivän toiselle ihmiselle ja jaksan itsekin paremmin”, Krista kertoo.

Lue, kuinka hoitajien toiveita ja ajatuksia kuunnellaan Esperin Haapahovin hoivakodissa >>

Kuvassa: Teija Kälkäinen vastaa Oulussa sijaitsevassa Hoivakoti Ainolassa kodin viikoittaisesta toiminnan suunnittelusta. Viikko-ohjelma on nähtävillä kodin seinällä. Välillä kodissa vaihdetaan suunnitelmaa lennosta, ja eletään hetkessä.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi


 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä