Hoivahenkilöstö ei riitä, ellei työjärjestelyjä katsota uusiksi

02.09.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Hoivahenkilöstö ei riitä, ellei työjärjestelyjä katsota uusiksi

Julkisessa poliittisessa keskustelussa käydään kiihkeää debattia henkilöstömitoituksen mahdollisesta aikalisästä. Esperi varautuu siihen, että mitoitus 0,7 astuu voimaan alkuperäisellä aikataululla keväällä 2023. Mitoituksen siirto ei itsessään ole lääke hoivahenkilöstöpulaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden määrä ei tule Suomessa riittämään vastaamaan kasvavaa palvelun tarvetta nykyisellä mallilla. Jo pelkkä hoitajamitoituksen kasvu edellyttää 5 000 hoitajan lisäystä ikääntyneiden tehostetussa palveluasumisessa valtakunnallisesti.

”Vaikka tavoiteltu 0,7 mitoitus ei astuisikaan voimaan, niin hoitojonot ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan yhä isoimmiksi. Jotta voimme tarjota hoitoa kaikille sitä tarvitseville jatkossa, pitää Suomessa miettiä voidaanko hoitotyössä ja eri tehtävissä hyödyntää laajemmin erilaisia henkilöstöryhmiä, joita tänä päivänä ei hyödynnetä. Hoivapaikkojen tarjoaminen niitä tarvitseville tulee olemaan todella vaikea tulevaisuudessa, vaikka lain mukainen vähimmäismitoitus jäisikin 0,6:n tasolle, ellei työjärjestelyjä pohdita uudella tavalla”, toteaa Esperin liiketoimintajohtaja Arne Köhler.

”Kyse ei ole siitä, että lähihoitajaosaamista ja sairaanhoidollista osaamista tarvittaisiin vähemmän jatkossa. Päinvastoin. Hoivakodeissamme asuu runsaasti päivittäisissä toiminnoissa apua tarvitsevia, hyvin sairaita ikääntyneitä, joilla on suuri kirjo erilaisia sairauksia ja diagnooseja sekä myös aivan viimeisen vaiheen saattohoitopotilaita, joiden laadukkaan hoivan toteuttamiseksi tarvitaan pitkälle koulutettuja hoitajia. Uskon, että tämä tarve tulee vain kasvamaan jatkossa”, Köhler sanoo.

Köhler näkee, että nopeammalla hoiva-avustajakoulutuksella saataisiin lisää henkilöstöä auttamaan ja tukemaan asukkaan selviytymistä päivittäisistä askareista. Täten hoitajille jäisi aikaa keskittyä vaativimpiin koulutusta vastaaviin tehtäviin, esimerkiksi lääkehoitoon. Tämä lisäisi työssäjaksamista ja työviihtyvyyttä – ja samalla voisimme vastata ikääntyvän väestön kasvavaan hoivapaikkatarpeeseen.

Nykyiset viranomaisten tulkinnat eri henkilöstöryhmien käytöstä vaikeuttavat mitoituksen toteuttamista, vaikka laki sen mahdollistaisi.

Henkilöstörakenteen ja työtehtävien tarkastelun lisäksi tarvitsemme panostuksia koulutusmäärien nostamiseksi Suomessa sekä ulkomaalaisen työvoiman laajempaa hyödyntämistä. 
 

Lue Esperin ehdotukset hoitajapulan taklaamiseksi kokonaisuudessaan täältä.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä