Hoivakoti Daalian yksikönpäällikkö Leena Korhonen: “Monet haluavat läheisensä asumaan meille“

23.11.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Hoivakoti Daalian yksikönpäällikkö Leena Korhonen: “Monet haluavat läheisensä asumaan meille“

Tampereella sijaitseva Hoivakoti Daalia on tullut tunnetuksi lämminhenkisestä ja asukaslähtöisestä hoivasta. Kodissa panostetaan aktiiviseen arkeen, asukkaiden kohtaamiseen validaatio-menetelmällä ja arvostavaan saattohoitoon. Ei ole ihme, että monet alueella asuvat toivovat juuri Hoivakoti Daaliaa oman läheisensä loppuiän kodiksi.

Leena Korhonen on toiminut Hoivakoti Daalian yksikönpäällikkönä vuodesta 2020 lähtien. Hän on malliesimerkki kunnioittavasta esihenkilöstä, joka tekee työtään täydellä sydämellä – niin asukkaiden kuin henkilökunnan tähden. 

“Olen aina halunnut luoda kodinomainen ympäristön Daaliaan, panostaen kodin sisustukseen ja turvallisuuteen. Hoivakodin kuuluu näyttää asukkaiden kodilta, eikä laitosmaiselta sairaalarakennukselta. Pienillä kirppariostoksilla olemme saaneet yleistiloihin kodikkaan tunnelman 40-luvun vivahteella, joka selkeästi vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyteen“, Leena kertoo hymyillen.

Aktiivista arkea asukkaiden ehdoilla

“Meillä asukkaat ovat toiminnan keskiössä, ja heidän toiveidensa mukaisesti panostamme monipuoliseen arkeen ja kodin toimintaan. Vaikka asukkaat ja heidän läheisensä ovat aina olleet tyytyväisiä, havaitsimme, että viikko-ohjelmamme laahaa kuitenkin perässä. Näin ollen päätimme yhdessä tehdä oikein kunnon ryhtiliikkeen ja alkaa toden teolla panostaa kodissa tapahtuviin aktiviteetteihin“, Leena sanoo. 

Leena kiittää erityisesti Daalian virikeohjaaja Kaarina Pullaa, joka on päävastuussa toiminnan ideoinnista ja vastaa sen toteutuksesta systemaattisesti. Kaarina on selkeästi ottanut ohjat käsiinsä ja lähtenyt yhteistyöhön myös muiden toimijoiden esimerkiksi Tampereen kaupungin, lähialueen päiväkotien, koulujen, partiolaisryhmien ja monien esiintyjien kanssa.

“Nyt meillä käy viikoittain aina joku esiintyjä, laulaja, soittaja, kaverikoirat tai lapsia lähialueen päiväkodeista tai kouluista. Myös lähihoitajaopiskelijat ovat tulleet vetämään asukkaillemme erilaisia jumppatuokioita“, Leena hymyilee.

“Erityisesti minulle tulee mieleen alpakoiden vierailu viime lokakuulta, kun juhlistimme yhden asukkaamme 90-vuotissyntymäpäiviä. Hän innostui aina eläinten vierailuista ja halusimme tarjota hänelle ikimuistoisen kokemuksen. Surullista on, että tämä jäi valitettavasti hänen viimeiseksi syntymäpäiväkseen. Asukkaan läheiset ovat kiitelleet sitä, kuinka huomioimme pienetkin asiat, sillä niillä on usein suuri merkitys. Lämmöllä mietin tuota päivää ja edesmenneen asukkaamme iloista hymyä alpakoita silittäessä.“

Kohtaamisen tärkeys hoivatyössä – erityisesti elämän loppuvaiheen hoidossa

Esperin kouluttama validaatio- ja saattohoitohoitaja Radhia Hamdi on jalkauttanut omaa osaamistaan Daaliaan. Radhian jakama tietotaito ja käytännön esimerkit ovat vahvistaneet tiimiä niin asukkaiden kohtaamisessa kuin saattohoidossa. 

“Henkilökuntamme on käynyt validaatiokoulutuksen ja sen avulla olemme onnistuneet saamaan kontaktin haasteellisesti käyttäytyviin asukkaisiin oikeanlaisen kohtaamisen ja keskustelun kautta. Asukkailla on levollisempi olo, kun he tulevat kuulluiksi ja ymmärretyksi“, Leena sanoo.

“Radhia on kerännyt kiitosta aktiivisesta roolistaan ja erityisesti saattohoidon asioiden esillä pitämisessä. Omaistenilloissa hän on järjestänyt myös asukkaiden läheisille infotilaisuuden saattohoidosta. Tämä on koettu tärkeäksi läheisten keskuudessa, jotta he osaavat varautua tulevaan ilman ikäviä yllätyksiä.“

“Seuraavaksi haluamme edistää yhteistyötä apteekkien kanssa ikääntyneiden lääkehoitoon liittyen ja tarjota lisäkoulutusta lähihoitajillemme. Tavoitteena on parantaa ymmärrystä lääkehoitoon ja kehittää asukkaiden hyvinvointia“, Leena kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä