Hoivakoti, senioritalo, palvelutalo, vanhainkoti – palveluissa on eroja, vai onko?

27.12.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Hoivakoti, senioritalo, palvelutalo, vanhainkoti – palveluissa on eroja, vai onko?

Vanhusten asumispalveluista käytetään erilaisia nimityksiä. Vaikka hoivakoti ja vanhainkoti tarkoittavat samaa asiaa, hoivakoti on sanana yleistynyt kuvaamaan ikäihmisten asumispalveluyksikköjä. Myös Esperin ikäihmisten kodit ovat hoivakoteja.

Hoivakoti

Esperillä ikäihmisten palveluja tarjoavat hoivakodit. Meillä “hoivakoti“ on vakiintunut myös osaksi kotiemme nimeä. Puhutaan Esperi Hoivakoti Aaposta, Esperi Hoivakoti Hopeapajusta tai Esperi Hoivakoti Viljaskasta ja niin edelleen. Kyse on silloin ikäihmisten asumispalveluyksiköstä, joka tarjoaa ympärivuorokautista (tehostettua) palveluasumista, yhteisöllistä asumista (tavallista palveluasumista) tai lyhytaikaista hoivaa. Jotkut kodeistamme tarjoavat myös päivätoimintaa, ja jotakin yksikköjämme kutsutaan myös palvelukeskuksiksi, kuten Hoivapalvelukeskus Tilkkaa, joka koostuu monesta ryhmäkodista.

Hoivakodit ovat pääsääntöisesti ryhmäkoteja, joissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakotien ja ryhmäkotien ulko-ovet ovat lukittuna asukkaiden turvallisuuden vuoksi.

Vanhainkoti

Vanhainkoti on hoivakoti tai tehostetun palveluasumisen yksikkö, joka tarjoaa hoitopalveluita sellaisille vanhuksille, jotka eivät selviydy kotona tai palvelutalossa. Vanhainkodissa tavoitteena on luoda mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet. Tehostetussa palveluasumisessa vanhuksen tukena ja apuna on hoitohenkilöstö ympäri vuorokauden. Vanhainkoti-sanaa käytetään hoivakodin rinnalla ja ne tarkoittavat samaa asiaa. Vaikuttaa siltä, että hoivakoti on syrjäyttämässä vanhainkoti-nimityksen, sillä useimmat palveluntarjoajat kutsuvat kotejaan hoivakodeiksi.

Palvelutalo

Palvelutalossa asutaan omassa senioriasunnossa palvelutalon palveluiden ympäröimänä. Palvelutalo tuo yhteen senioritalon tarjoamat ominaisuudet sekä nimensä mukaisesti tarvittavat palvelut. Palvelutalossa asuessaan ikäihminen asuu itsenäisesti omassa vuokra- tai omistusasunnossaan ja valitsee asumisensa rinnalle tarvittavia kotipalveluita, kuten hoiva-, siivous- ja ruokapalveluita. Palvelutaloissa on hoitohenkilökuntaa paikalla, jolloin apu on aina lähellä ja turvallisuuden tunne lisääntyy.

Esperi-konserniin kuuluva Saga-palvelutalot tarjoavat senioriasuntoja aktiivisille ikäihmisille. Kaikki asunnot ovat vuokrattavia, ja ne ovat suunniteltu seniori-ikäisten tarpeita vastaaviksi. Saga-palvelutalojen tarjonnasta saat lisätietoja Sagan verkkosivuilta.

Senioritalo

Senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, jossa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritaloissa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, jolloin tarvittavat palvelut tilataan€¯ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot ovat suunniteltu senioreiden tarpeita kuunnellen. Asunnot ovat rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu samanikäistä väkeä.

Palvelutaloissa ja senioritaloissa asukkaat voivat liikkua vapaasti ulos ja sisään aina niin halutessaan.

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä