Talven tuntumaa…

22.10.2023

Niin se talvi vaan tekee tuloaan. Ensi lumi käynyt maassa pikaiseen täällä etelän päässäkin ja kovasti jo odotellaan, koska saamme kunnon valkean maan Daalian ympäristöön. Onneksi meillä täällä Daaliassa on aina niin lämmöt kohdillaan tunnelmasta toiseen...

Matti soittimen kanssa

Matti näyttää hoitajalle itselleen tärkeää soitinta. Nyt on jo soittotaito päässyt unohtumaan, mutta paljon muistoja niistä kerroista on osittain mielessä…

Matti ja Chapo

Saimme hoitajan Chapo-koiran yhdeksi hänen työvuoroksi piristämään meidän asukkaita. Ja sitä tämä koiruus tekee mielellään, kun on tiedossa etenkin herkkuja pöydän takaa… Chapo kyllä osasi valita aina juuri Matin pöydän aina ruokailujen aikana, josko saisi joka kerta herkkua häneltä.

Arja ja Chapo

Arja tässä yrittää houkutella Chapoa juomaan vettä. Kovasti Arja viihtyi hänen seurassaan jutelleen ja ohjaten häntä toimintaan.

Aila ja Chapo

Aila nauttii rapsutella Chapoa. Eipä sillä herrallakaan mikään kiire ollut poistua paikalta, kun niin kovin paijattiin. Kyllä nämä eläimet vaan ovat asukkaille iso piristyksen tuoja. Chapokin on niin hyväkäytöksinen, että mielellään häntä tänne ottaa ”työskentelemään” useamminkin hoitajien tueksi.

Omaisten ilta

Kiitoksia vielä kaikille Omaisten iltaan paikalle päässeille. Teitä saimme koottua runsaan joukon yhteen, hieno juttu! Toivottavasti teillä oli yhtä mukava iltama kuin meillä hoitajillakin.

Tapahtumakalenteri vko 44-46

Marraskuun tapahtuma nostoja:
12.11 Isänpäiväkahvi, omaiset tervetulleita
14.11 Varalan opiskelijat aloittavat 4 viikon yhteistoiminnan 10 parempi kuntoisen asukkaan kanssa tiistaisin
19.11 Kaverikoirat piipahtavat
23.11 Joulun tunnelman luominen asukkaiden kanssa joulukuusen koristelun ja muiden koristeluiden merkeissä
28.11 Leivomme seuraavan päivän joulutortut asukkaiden kanssa
29.11 Asukkaiden ja omaisten joulujuhla klo.14 alkaen. Esiintyjänä Kikka Salmen. Hän soittaa kitaralla meille jouluisia yhteislauluja. Tästä laitamme vielä erikseen kyselyä.

Tapahtumakalenteri vko 47-48

Tällä viikolla julkaistiin marraskuun toimintakalenteri. Muutoksia tulee aina, joten muutokset löytyvät Daaliassa tapahtuu kalenterista pääasiassa. Isommista muutoksista ilmoitamme kodin kuulumisten kautta.

Talven alun kuuraa

Asukkaiden Viriketoiminta

Viriketoiminta on monisäikeinen asia. Virikettä on monenmoista. Virikettä on henkilökohtaista, pienryhmissä ja isommalla porukalla. Kaikki tapahtuva virike ei ole aina näkyvää ulkopuolelle, eikä kaikki virikkeet välttämättä ole hyväksi asukkaalle. Meillä on asukkaita erilaisine taustoineen ja voimavaroineen. Tämä on aina muistettava.

Pyrimme luomaan asukkaille turvallisen ympäristön päivittäin. Päivittäiseen virikkeellisyyteen kuuluu myös asukkaan voimavarojen mukainen toiminta. Jos asukkaalla on ollut hieman ahdistuneempi päivä, on tärkeää, ettemme sekoita asukkaan mieltä enempää, vaan annamme asukkaalle aikaa olla rauhakseen ja kerätä voimia perus arjen pyörittämiseen. Tämä voi johtua ihan pelkästään huonosti nukutusta yöstä. On myös muistettava, että jokainen tarvitsee omaa aikaa. Niinhän me itse kukin tarvitsemme oman rauhoittumisajan. Jos erilaista virikettä olisi tarjolla koko ajan, ei mieli kerkeä rauhoittumaan edellisestä. Ja tämä yleensä ilmentyy asukkaan ahdistuneisuudella, johon ei enää toimi minkäänlainen validaatiomenetelmä ja joudumme lääkitsemään rauhoittavalla lääkkeellä, mikä meidän tarkoituksemme ei todellakaan ole koskaan. Pyrimme viimeiseen asti siihen, että saamme asukkaan rauhoittumaan keskustelemalla ja antamalla aikaa hänelle siinä hetkessä, kun on tarvetta. Aina tämä vain ei onnistu. Vakihoitajat näkevät usein asukkaasta, kun on aika ottaa hieman aikaa muista asukkaista ja rauhoittavat tilanteita ennen niiden pahenemista. Se pitää muistaa, että kun on yksi levoton asukas joukossamme, se tuo myös muille asukkaille levottomuuden tunnetta ja rauhattomuutta koko yksikössä. Tämä on isoin syy, miksi liika virikkeellisyys on näin isossa yksikössä monesti myös haitaksi.

Pyrimme jokaiselle asukkaalle antamaan heidän mieltymyksiin pohjautuvaa virikettä, on se sitten esim. musiikkia, pelailua, muisteluhetkiä, jumppaa, lauleskelua, seurustelua. Tärkeää on, että asukas tulee kuulluksi. Annamme myös mahdollisuuden kieltäytyä tulemasta juuri sillä hetkellä virikkeeseen, kun heistä siltä tuntuu. Ei aina huvita ja se on ymmärrettävää. Monesti asukas kaipaa vain jutustelua ihan rauhakseen hoitajan kanssa virikkeenä. Lähellä olo, kädestä kiinni pitäminen, silittely, tv:n katselua ja musiikin kuuntelua yhdessä ovat yhtä tärkeitä virikkeitä kuin toisille isompi aiheinen virike. Meillä on monen tasoisia asukkaita, joten virikkeet pohjautuvat niiden mukaan eri asukkaille.

Viimeisimmät kodin kuulumiset

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä