Isänä oleminen on kovaa hommaa

11.11.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Isänä oleminen on kovaa hommaa

Esperi Koti Sypressi on pieni mielenterveyskuntoutujien koti Raisiossa. Tällä hetkellä kodissa asuu 20 asukasta, joista yksi on Jarmo. Isänpäivän kunniaksi Jarmo toivoo pääsevänsä käymään kirkossa.

"Omassa lapsuudessani emme koskaan viettäneet isänpäivää, Jarmo kertoo. "Muistot omasta isästäni eivät myöskään ole kovin hyviä. Muistan, kun pikkupoikana jouduin naapuriin töihin, kun isäni ei pystynyt hoitamaan asioitaan", Jarmo muistelee. "Varsinaisesti siitä ei ollut kuitenkaan haittaa, sillä sain syödä siellä todella hyvää ruokaa – paljon parempaa kuin kotona. Tästä on nyt yli 60 vuotta", hän sanoo.

Jarmolla on itsellään kaksi tytärtä. Omista isänpäivistään yhdessä lastensa kanssa hänellä on mukavia muistoja. Tälläkin kertaa Jarmo toivoo, että rakkaat tyttäret tulisivat käymään Sypressissä.

"Yhteydenpito on viimeisen 4 vuoden aikana jäänyt vähiin, enkä ole varma, tuleeko kukaan sunnuntaina, mutta toivon sitä", Jarmo sanoo. "Mielestäni isänpäivää ei nyt niin erityisesti tarvitsisi juhlia", Jarmo miettii.  "Kirkossa haluaisin kuitenkin käydä".

"Minulla on yksi hyvä muisto isänpäivän vietosta" Jarmo sanoo.  Olin ehkä 10-vuotias, kun juhlistimme isänpäivää isoisäni kanssa. Hänellä oli viisi tytärtä, ja he kaikki olivat juhlissa mukana lapsineen. Yhteensä meitä oli ainakin 50. Muistan vieläkin nuo isot, hienot juhlat ja riemun".

Yksikönpäällikkö Laura kertoo, että Sypressissä huomioidaan vuosittain isot, yhteiset juhlat, kuten esimerkiksi joulu tai juhannus. Juuri äskettäin Sypressissä vietettiin halloweenia, ja pian on tulossa pikkujoulut. Yhteisten juhlien lisäksi isät tai vastaavasti äidit voivat halutessaan juhlistaa muitakin päiviä, mutta esimerkiksi isänpäivää ei kodissa tyypillisesti vietetä yhdessä.

"Huomioimme kodissa päivät, jotka koskettavat kaikkia asukkaitamme. Kaikille ei ole isyyttä suotu, tai saattaa myös olla, että suhde omaan isään on ollut vaikea, eikä juhliminen siksi tunnu oikein mieluisalta", sanoo Laura. "Tällä hetkellä Jarmon lisäksi Sypressissä on vain yksi toinen isä".

"Isyys on kovaa hommaa ja isät ovat tärkeitä, ja siksi lähetän heille kaikille isot tsemppi-terveiset. Meidän muiden on hyvä muistaa, että isyyteen liittyy monia näkökulmia, eivätkä kaikki voi tai halua juhlia isänpäivää, Laura selvittää.   

Jarmon omaohjaaja, Leena, on samoilla linjoilla, mutta lisää kuitenkin:

"Jos teillä on vielä isä, muistakaa häntä, ja pitäkää yhteyttä. Tulee päivä, jolloin isää ei enää ole".  

Hyvää isänpäivää 13.11.2022!

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä