Kaisa Löyskä: ”Kohtaamiset hoitajien kanssa olivat minulle todella merkityksellisiä”

27.01.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Kaisa Löyskä: ”Kohtaamiset hoitajien kanssa olivat minulle todella merkityksellisiä”

On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttely avautuu Helsingin rautatieasemalla tänään 27.1.2023 kansallisena lähihoitajapäivänä. Näyttelyssä Kaisa Löyskän ikuistamat 18 Esperin hoitajaa antavat hoivatyölle kasvonsa. Hyvää lähihoitajapäivää kaikille Suomen lähihoitajille!

Medianomi Kaisa Löyskä valittiin 66 hakijan joukosta työharjoitteluun Esperin viestintäosastolle viime keväänä.

"Minulla oli useita hakuja käynnissä erityyppisiin tehtäviin. Valitsin Esperin, kun tehtävässä luvattiin monipuolisia viestinnän ja markkinoinnin töitä, ja erityisesti valo- ja videokuvausta. Tuli vahva tunne, että tuo on minun juttuni", Kaisa kertoo.

Esperin viestintäpäällikkö Kaisu Lehtomaa-Digha vahvistaa, että tunne oli molemminpuolinen. Ajatus valokuvanäyttelystä syntyi jo hakuprosessin aikana, sillä katsoessaan Kaisan aiemmin ottamia kuvia hänen portfoliostaan, Kaisulle tuli vahva visio: "Koin, että valokuvat olisivat voimakas ja vaikuttava keino tuoda esiin arvostavasti hoitajiamme. Tunteita herättävien tarinoiden avulla pääsisimme konkreettisesti kiinni siihen merkitykselliseen työhön, jota he tekevät. Hoitajien itsensä kertomana."

Valokuvauksesta tuli rakas harrastus jo yläasteella

​Kaisan kiinnostus valokuvaukseen heräsi jo yläasteella, kun hän sai isovanhemmiltaan digikameran.

"Rupesin pitämään blogia ja ottamaan esimerkiksi ystävistäni kuvia. Ihmiset kiehtovat minua ja visuaalisena ihmisenä olen myös aina ihastellut pieniä asioita, kuten heijastuksia, varjoja tai vaikkapa keväisiä puiden lehtiä. Jatkoin blogini tekoa joitakin vuosia, ja säästin myös itse rahat parempaan kameraan. Viime vuosina olen kuvannut omaksi ilokseni ja tehnyt myös satunnaisesti potretti-, yritys- ja hääkuvauksia. Opintojeni aikana ymmärsin, että minulla olisi ehkä mahdollisuus tehdä rakkaasta harrastuksestani osa työtäni", Kaisa kertoo.

Osana medianomi-opintojaan Kaisa pääsi työharjoitteluun Esperille. Hän alkoi valokuvata hoitajia projektiin, jonka tavoitteena oli tuoda esille hoitotyön arkea iloineen, suruineen ja koskettavine tarinoineen. "Se kuulosti heti unelmaprojektilta. En kuitenkaan osannut alussa ennustaa, että valokuvani päätyisivät myöhemmin Helsingin rautatieasemalle kaikkien nähtäville. Nyt vähän jännittää", Kaisa nauraa.

Hoivatyön monet kasvot

Kaisa ei tiennyt juuri mitään hoivatyöstä, eikä ennen Esperiä ollut käynyt yhdessäkään hoiva- tai hoitokodissa.

"Harjoitteluni aikana ja erityisesti kiertäessäni koteja opin paljon hoiva-alasta, ja oli erityistä saada tavata nämä ihmiset. Mietin etukäteen, suostuisiko riittävän moni hoitaja kuvattavaksi ja kertomaan tarinaansa minulle, sillä hoitajat eivät ole työssään esillä. Huoli osoittautui kuitenkin lopulta turhaksi."

Aluksi Kaisa kuvasi hoitajia pääkaupunkiseudulla, ja kesän lopuksi hän heitti repun selkään ja lähti kiertämään Esperin hoivakoteja junalla. Lopputuloksena syntyi 18 koskettavaa kuvaa ja tarinaa hoivatyöläisen arjesta. "Olen iloinen, että onnistuin saamaan projektiin eri ikäisiä ihmisiä eri kulttuuritaustoista, miehiä ja naisia, sillä todellisuudessahan hoivatyön kasvot ovat tänä päivänä hyvin moninaiset."

"Olin etukäteen miettinyt, että haluaisin juuri hoitajien olevan kuvissa pääosassa. Halusin karsia kaiken ylimääräisen pois kuvista, jotta huomio kiinnittyisi olennaiseen eli hoitajiin. Siksi kuvatkin ovat mustavalkoisia", Kaisa kertoo. "Toinen selkeä tavoite minulla oli se, että halusin kuvattavien näyttävän oikeasti itseltään ja olevan luonnollisia. Aitoja."

Valokuvanäyttely avautuu tänään 27.1.2023

​"Halusin kuvien ja tarinoiden avulla tuoda esille hoivakotien todellista arkea, kohtaamisen merkitystä ja hoitajien työn tärkeyttä", sanoo Kaisa ja kertoo olevansa tyytyväinen projektiin.

"Kuvat ja tarinat täydentävät hyvin toisiaan. Toivon, että näyttely onnistuu välittämään työn eri puolia todenmukaisesti sekä rikkomaan stereotypioita hoitajista. Kohtaamiset hoitajien kanssa olivat antoisia ja jäivät vahvasti mieleeni. Olen kiitollinen heille siitä, että he uskalsivat tulla kamerani eteen ja kertoa minulle kokemuksistaan. Ilman heitä näyttelyä ei olisi syntynyt."

"Haluan, että se, mitä teen, tuntuu oikealta ja merkitykselliseltä ja sitä tämä projekti minulle oli".

Hyvää lähihoitajapäivää!

Kaisa Löyskä on 27-vuotias, valokuvaukseen intohimoisesti suhtautuva, helsinkiläinen medianomi, joka katsoo positiivisesti tulevaisuuteen. Kaisa Löyskän tekemät hoitajien haastattelut on koonnut tarinoiksi Esperin viestintäpäällikkö Kaisu Lehtomaa-Digha. Valokuvat ja tarinat ovat esillä On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttelyssä Helsingin Rautatieaseman Postihallissa 27.1. – 3.2.2023. Kuvissa esiintyvät hoitajat ja ohjaajat kuvattiin työssään Esperin hoiva- ja hoitokodeissa pääkaupunkiseudulla, Porissa, Kouvolassa ja Haminassa.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä