Korona ei keskeytä laatutyötä kesälläkään

03.06.2020
Etusivu > Ajankohtaista > Korona ei keskeytä laatutyötä kesälläkään

Laatutyötä tehdään riippumatta koronatilanteesta. Kriisin aikana korostuu erityisesti ennakointi, varautuminen ja yhdessä tekeminen, toteaa Esperin tuore laatujohtaja Eeva Ketola

Esperin kodeissa tehdään jatkuvaa työtä laadukkaan hoivan toteuttamiseksi myös koronaepidemian aikana. Laatujohtaja Eeva Ketola kiittelee henkilöstöä siitä, miten he ovat ottaneet koronaepidemian vakavasti ja noudattaneet annettuja ohjeita huolellisesti. Esperin koronavarautumisryhmä päivittää ohjeistusta henkilöstölle valtakunnallisten linjausten mukaan ja osin myös sitä tiukemmilla ohjeilla. Henkilökunnalle järjestetään muun muassa viikoittain suora kyselytunti, jonka aikana voi kysyä varautumisryhmältä kaikesta koronaan liittyvästä. Kyselytunti on myös loistava hetki yksiköiden väliseen dialogiin. “Esperillä on lähdetty toimimaan hyvin systemaattisesti epidemian puhjettua. Asioissa on edetty ongelma kerrallaan, ennakoitu ja viestitty henkilöstölle aktiivisesti ja avoimesti“, Eeva kertoo.

Koronaepidemia on vaatinut runsaasti erilaisen kirjallisen ja visuaalisen ohjeistuksen tuottamista. “Tärkeitä toimenpiteitä laadun näkökulmasta ovat olleet visuaaliset ohjeistukset sekä erilaiset tarkistuslistat. Nyt toukokuussa arjen tueksi ja turvallisten hoitokäytäntöjen ideoimiseksi on lanseerattu henkilöstön ideapankki Esperin omassa intrassa“, Eeva toteaa.

Laatu on arkisia asioita

Laatutyö ei pysähdy, vaikka epidemia haastaakin yksiköitä. Epidemian keskellä on tärkeää tuottaa huolellisia kirjauksia asukkaiden voinnista ja pitää kuntoutussuunnitelmat ajan tasalla. Mahdolliseen tartuntatilanteeseen varaudutaan muun muassa harjoittelemalla suojavarusteiden pukemista. Avuksi on tuotettu ohjevideoita suojavarusteiden pukemiseen sekä kirjallisia ohjeistuksia esimerkiksi suu-nenäsuojien oikeasta käytöstä. Ehdottoman tärkeää on myös ollut suojavarusteiden riittävä saatavuus. “Huolellinen varautuminen ja ennakointi jos mikä on laatua. Sitä täytyy voida tehdä dialogissa henkilöstön kanssa ja kuulla herkällä korvalla heidän tarpeitaan“, Eeva toteaa.

Viriketoiminnan toteuttaminen vaatii luovuutta

Tällä hetkellä viriketoimintaa järjestetään epidemian vuoksi vaadittavan suojaamisen ehdoilla. Omaisten vierailuja on toteutettu muun muassa ikkunalasin läpi, treffibussissa ja videopuheluiden avulla. “Viriketoiminnan järjestäminen vaatii tällä hetkellä paljon luovuutta ja yksiköissä on otettu myös asiakkaita mukaan ideointiin, nyt myös ideapankin avulla“, Eeva toteaa. Yksiköissä ulkoilua pystytään jatkamaan pienemmillä kokoonpanoilla ja hyvin suojautumalla, kunhan riittävä etäisyys säilytetään.

Katse eteenpäin

Samalla, kun varmistetaan laatua epidemian aikana, tulee katseen olla myös tulevaisuudessa. Laatu on tiedolla johtamista, hyvää kirjaamista, poikkeamien raportointia, systeemivirheiden karsimista minimiin sekä henkilöstön kytkemistä kehitystyöhön. “Esperin laaturyhmän tavoitteena on lisätä tukea yksiköille ja saada sitä kautta arki paremmin rullaamaan. Tämä puolestaan lisää työtyytyväisyyttä. Tässä hetkessä mitataankin työyhteisön kykyä puhaltaa yhteen hiileen ja tukea toisiaan. Muuntautumiskykyiset työyhteisöt pärjäävät usein parhaiten“, Eeva tiivistää.  

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä