Kun arvot ja toimintakulttuurin muutos eivät ole vain sanahelinää – Esperi Pappilankodissa viihtyvät niin työntekijät kuin asukkaatkin

09.01.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Kun arvot ja toimintakulttuurin muutos eivät ole vain sanahelinää – Esperi Pappilankodissa viihtyvät niin työntekijät kuin asukkaatkin

Kaakkois-Suomessa sijaitsevasta Joutsenosta on kantautunut pitkään viestiä: täällä on hyvä asua ja olla töissä. Pappilankodissa on tehty töitä uudenlaisen toiminta- ja työkulttuurin eteen jo yli seitsemän vuotta. Työ palkittiin Tampereella syyskuussa järjestetyillä Esperin esihenkilöpäivillä, jolloin Pappilankoti sai kunniamaininnat Parhaimmat työkaverit ja Vuoden turvallisin koti -kategorioissa.

Työkaveruus välittyy lämmintunnelmaisessa keittiössä, jonka pöydän ympärille vuorossa olevat työntekijät ovat kerääntyneet. Puheensorina on kova ja kahvikupit täyttyvät pyytämättä. 

“Kunniamaininta ei ollut meille yllätys. Tiedämme, että olemme hyviä“, yksikönpäällikkö Anita Kononen kertoo hymynkare huulillaan muiden nyökkäillessä. 

Anita ja tiimivastaava Elina Björn ovat luotsanneet muutosta Pappilankodissa yli 7 vuoden ajan. Muutos on vaatinut periksiantamattomuutta, määrätietoisuutta ja oppimishaluista asenneilmapiiriä. 

Töissä on hyvä olla, kun työ vastaa omaa arvomaailmaa

Arvostava, avoin ja rento ilmapiiri asukkaiden ja ohjaajien välillä on yksi syy miksi työntekijät viihtyvät Pappilankodissa. 

“Kehitysvammaisia ei tarvitse pitää poissa muiden silmistä. Olemme kaikki tasavertaisia ihmisiä“, Anita sanoo. 

“Eikä kehitysvammaisia tarvitse ylisuojella. Ihan samalla tavalla he kaipaavat tekemistä ja kokemusta tiimin osana olemisesta. Meille muutettuaan asukkaat ovat oppineet monia uusia taitoja. Arkityössä kehitysvammadiagnoosikehitysvamma-diagnoosi menettää merkityksensä. Me olemme heidän kotonaan töissä“, Elina jatkaa. 

“Sanommekin aina, ettei meitä erota kuin nämä raitapaidat ja avaimet kaulassa“, monipalvelutyöntekijä Minna Paalanen kertoo naurahtaen. 

Luovuus, tapahtumarikkaus ja omien vahvuuksien käyttäminen lisäävät työn iloa

Taide ja käsityöt ovat Pappilankodissa tärkeitä, eikä niitä voi olla huomaamatta. Seiniä ja kattoa koristavat lukemattomat käsityöt. Pöydällä lepää nelimetrinen huovutustyö. Autotallin pajassa asukkaat valmistavat kynttilöitä ja kulmaan asennetut rummut ovat tuottaneet, jos ei nyt suuria musiikkinautintoja kuulijoille, niin ainakin valtavasti iloa soittajilleen. 

“Oma persoona, luovuus ja lahjakkuus toimivat meillä työkaluina“, päivätoiminnan ohjaaja Tarja Asikainen kertoo. 

“Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Jos keksimme, että huomenna lähdemme kylpylään, se todennäköisesti onnistuu“, Katja Talvirinne lisää.  

“Asukkaamme odottavat toimintaa!“ Elina jatkaa.

Toimintaa on totisesti ollut. Pappilankodin asukkaista on seinällä kuvakollaasi, jossa ollaan milloin mustikassa, mikroautoilemassa, mökillä ja milloin ravintolassa. Tiimiläiset ja asukkaat ovat kerryttäneet osaamista kanojen hoidosta ruoanlaittoon. Kaikki ruoka tehdään itse. Ruoassakin näkyy persoonallisuus ja variaatiot sallitaan. 

“Siksi kanakeitto maistuu 5 viikon välein vaihtuvalla ruokalistalla aina erilaiselta“, sanoo Anita nauraen. 

Erilaisuus mahdollistaa jatkuvan oppimisen, selkeys tuo työrauhaa

Pöydän ääressä istuvat pappilankotilaiset eivät ole toistensa kopioita. Esperi mahdollistaa ammatillisen kasvun ja on mukana lisäämässä työhyvinvointia. Erilaisuus on työyhteisön suola.

“Meillä on moniosaajia töissä. Tälläkin hetkellä neljä meistä lisäkouluttautuu töiden ohessa, ja uusia oppeja jaetaan työkavereille. Kaikki koutsaavat kaikkia hyvällä asenteella“, Anita kertoo.

“Aina löytyy joku jolta kysyä neuvoja. Me haluamme toisillemme hyvää“, Elina jatkaa. 

Anita ja Elina ovat selkiyttäneet tiimin työnkuvia ja -tehtäviä. Töihin on kiva tulla, kun tietää mitä odotetaan. Jokaisella on selkeät ja mielekkäät vastuualueet, jotka perustuvat omiin vahvuuksiin. Näin myös uudet työntekijät on saatu pidettyä talossa pitkään.  

“Olin harjoittelussa täällä Pappilankodissa ja oli selvää, että en halua muualle. Tämä oli ainoa vaihtoehto“, sanoo valmistumisen jälkeen jo viisi vuotta Pappilankodissa työskennellyt Katja Pesu

Miten kodissa panostetaan työilmapiiriin ja yhteistyöhön? Pysy kuulolla, sillä pian Pappilankodin vakkariporukka paljastaa heidän vinkkinsä turvalliseen ja avoimeen työilmapiiriin.

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä