Kymmenen vinkkiä vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa

02.04.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Kymmenen vinkkiä vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa

Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla muistisairaan läheinen voi hyötyä validaatiosta ja parantaa kanssakäymistä muistisairaan kanssa.

Esperillä asuvista ikäihmisistä valtaosalla on muistisairaus. Hoitajamme käyttävät työssään validaatiota, joka on arvostavaan kohtaamiseen perustuva tunnevuorovaikutusmenetelmä. Validaatio on lähestymistapa, joka tunnustaa toisen henkilön tunteet, ajatukset ja kokemukset ja vahvistaa muistisairaan itsetuntoa ja arvostusta.

Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla myös muistisairaan läheinen voi hyötyä validaatiosta ja parantaa kanssakäymistä muistisairaan kanssa.

 1. Aktiivinen kuuntelu
  • Kuuntele tarkkaavaisesti ilman, että keskeytät. Anna läheisesi puhua ja ilmaista itseään vapaasti.
  • Katsekontakti vahvistaa vuorovaikutusta merkittävästi. Katsekontakti on tapa osoittaa läsnäoloasi ja kiinnostustasi läheistäsi kohtaan.
    
 2. Tunnista tunteet
  • Yritä lukea läheisesi tunnetiloja ja ilmaise niitä ääneen. Esimerkiksi "sinulla taitaa olla koti-ikävä”.
    
 3. Vahvista tunteita ja muotoile tunne uudella tavalla
  • Vahvista läheisesi tunteita ilmaisemalla ymmärrystä ja myötätuntoa. Esimerkiksi ”Ymmärrän, että sinä kaipaat kotiin”.
    
 4. Käytä empaattisia lauseita
  • Käytä lauseita, jotka osoittavat empatiaa ja ymmärrystä. Esimerkiksi "Voin kuvitella, että tämä on ollut sinulle todella vaikeaa. Miten selvisit siitä?”.
    
 5. Vältä kieltämistä ja korjaamista
  • Vältä kieltämistä tai korjaamista, vaikka et olisikaan samaa mieltä. Sen sijaan keskity ymmärtämään ja hyväksymään läheisesi kokemus.
    
 6. Kunnioita kokemuksia
  • Kunnioita läheisesi kokemuksia ja tuntemuksia, vaikka et itse kokisi asioita samalla tavalla. Jokaisen tunne on aito ja tärkeä.
    
 7. Tarjoa tukea ja lohdutusta
  • Tarjoa tukea ja lohdutusta tarpeen mukaan. Jos läheisesi on surullinen tai huolissaan, voit tarjota fyysistä lohtua, kuten halauksen tai käden pitämisen.
  • Nostata tunnelmaa tilanteeseen sopivalla tavalla. Esimerkiksi ”olet ollut hyvä äiti/isä” tai että ”olet ollut aina ahkera”.
    
 8. Ole kärsivällinen
  • Ole kärsivällinen ja anna aikaa läheisellesi ilmaista itseään. Älä kiirehdi ratkaisujen tai neuvojen antamista, ellei hän itse sitä pyydä.
    
 9. Ole aito
  • Ole aito ja rehellinen omista tunteistasi. Jos tunnet myötätuntoa tai surua läheisesi puolesta, voit ilmaista sen avoimesti.
    
 10. Anna tilaa itsensä ilmaisemiselle
  • Anna läheisellesi tilaa ilmaista itseään ilman pelkoa tuomioista. Validaatio luo turvallisen ympäristön avoimelle vuorovaikutukselle.

Asiantuntijana artikkelissa haastateltu Esperin palveluasiantuntija Sirpa Laukalaa.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä