Laaturyhmä jalkautui hoivakotiin – osallisuus ja toimijuus korostuivat

24.10.2019
Etusivu > Ajankohtaista > Laaturyhmä jalkautui hoivakotiin – osallisuus ja toimijuus korostuivat

Ihmisarvo, osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys olivat arvoja, jotka korostuivat Esperin riippumattomista asiantuntijoista kootun Laaturyhmän jalkautuessa Laukaan Esperi Hoivakoti Sylviin keskiviikkona 16.10.

Esperin riippumattomista asiantuntijoista koostuvan Laaturyhmän jäsenet ovat kesän ja syksyn mittaan vierailleet satunnaisissa Esperin hoivakodeissa. Käyntien aikana Laaturyhmän jäsenet keskustelevat asukkaiden, omaisten ja Esperin henkilöstön kanssa mm. siitä, miten asukkaiden elämää, hoidon laatua ja henkilöstön hyvinvointia voisi parantaa. Kyseessä onkin uudenlainen yhdessä kehittämisen malli.

Hoivakodin Poju-kissa vastaanotti Laaturyhmän jäsenet Jaakko Valvanteen ja Marianne Heikkilän Laukaan Esperi Hoivakoti Sylvissä keskiviikkona 16. lokakuuta. Tassunlämpöisen aloituksen jälkeen Valvanne ja Heikkilä aloittivat kohtaamis- ja kehittämiskäynnin virallisen osuuden keskustelemalla henkilöstön kanssa mm. hoivakodin tilanteesta, laadun mittauksesta, henkilöstöresursseista, toiveista toiminnan kehittämiseksi sekä alkukevään kriisin vaikutuksista henkilöstön mielialaan.

Henkilöstön jälkeen vuorossa oli asukaskokous, jossa hoivakodin asukkaat kertoivat toiveistaan hyvälle elämälle – ruokaa, ulkoilua, tekemistä ja kohtaamista. Lähes kaikki olivat asioita, jotka ovat ensisijaisesti kiinni asenteesta ja toimintatavoista. Valvanne pitää tärkeänä sitä, että lakiin kirjataan minimivaatimus hoitajamitoitukselle, mutta sen lisäksi tarvitaan vahvaa johtajuutta ja muutosta asenteisiin. Yksi ensimmäisistä Laaturyhmän havainnoista oli asukaskokousten tarpeellisuus.

Kehittämiskäynnin yhteydessä Valvanne ja Heikkilä tapasivat myös omaisia, jotka antoivat kiitosta yksikön hengestä ja hoivan laadusta. Kehitystä toivottiin entistä yksilöllisemmän hoidon ja erilaisten tapahtumien lisäämiseksi. Omaiset olivat valmiita myös itse aktivoitumaan ja verkostoitumaan. Valvanteen mukaan omaisten mukaan ottaminen hoivan arkeen on avaintekijä, jotta asukkaat saavat lisää elämää arkeen, henkilöstö kaipaamiaan lisäkäsiä ja omaiset voivat ottaa sitä roolia joka heille on kuulunut myös kotona asuessa.

Taustaa

Esperi perusti viime keväänä Laaturyhmän, jonka jäseniksi yhtiö kutsui riippumattomia asiantuntijoita. Ryhmään kuuluvat geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne, pappi Marianne Heikkilä, Terhokodin entinen ylilääkäri ja saattohoidon asiantuntija Juha Hänninen, hoivatyön kouluttaja Riitta Räsänen, Esperin lähihoitaja Sini Hartikainen ja tutkija Anu Metsälä.

Laaturyhmän tavoitteena on arvioida Esperin toimintaa ja raportoida yhtiön johdolle kehityskohteet sekä parannusehdotukset. Laaturyhmän loppuraportin on määrä valmistua tammikuussa 2020 ja se tullaan luovuttamaan myös päättäjille ja viranomaisille.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä