Lähihoitajakoulutus antoi eväät jatkuvalle itsensä kehittämiselle

27.01.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Lähihoitajakoulutus antoi eväät jatkuvalle itsensä kehittämiselle

Tiesitkö, että Esperillä työskentelee Suomen ensimmäisestä lähihoitajakoulutuksesta valmistunut Terhi Arpe?  Arvomaailma veti Terhin alun perin hoivatyöhön ja työuraa on maustanut monipuolinen opiskelu ja itsensä kehittäminen. Esperi Hoivakoti Kiltakallion johtajana työskentelevä Terhi on urallaan pisteessä, jossa hän pääsee toteuttamaan koko uransa aikana kertyneitä oppeja ja kouluttamaan itselleen seuraajaa.

Terhi Arpe on Suomen ensimmäisiä lähihoitajaksi valmistuneita hoitajia. Hän aloitti lähihoitajaopinnot Vantaan sosiaalialan oppilaitoksessa vuonna 1992 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin ammattiin.

”Olin ollut ennen opintoja kotona lasten kanssa 15 vuotta. Kaikki oli uutta, jännittävää ja haastavaa. Kukaan ei tiennyt oikein vielä missä mennään koulutuksen kanssa. Meitä oli noin 30 hengen ryhmä hyvin eri ikäisiä ihmisiä”, Terhi muistelee koulutuksen alkuaikoja.

Hän suuntasi opintonsa lapsiin, nuoriin ja perhetyöhön, mutta päätyi vanhustyöhön heti valmistumisen jälkeen.

”Tuttu rouva kysyi, olenko jo valmistunut – ja sain heti töitä”, Terhi kertoo.
Hoitotyö vastasi hyvin Terhin omaa arvomaailmaa.

”Vanhuspuolelle ajautuminen ei ole kaduttanut pätkääkään. Vanhukset antavat tosi paljon. Parasta työssä on arvokkaan, omannäköisen loppuelämän tarjoaminen iäkkäälle ja se kiitollisuus, minkä iäkkäiltä hoivasta saa.”

Valmius kokeilla uutta toi positiivista työuralle

Lähihoitajaopintojen jälkeen Terhi on tehnyt monipuolista uraa muun muassa Keravan palvelusäätiössä, Vanhusten huollon tuki Ry:ssä ja Esperi Caressa sekä opiskellut johtamisen erikoisammattitutkinnon, taloushallinnon erikoisammattitutkinnon ja lukenut sosionomiksi.

”Minua on aina kiinnostanut itseni kehittäminen ja uuden oppiminen”, Terhi kertoo.

Yksityisen puolen eduksi Terhi nimeääkin juuri työn kehittämismahdollisuudet ja Esperillä erityisesti runsaan koulutustarjonnan – viimeisempänä tunnevuorovaikutusmenetelmä validaation, johon Esperi kouluttaa peräti 2000 hoitajaa.

”Työpaikoissani on ollut ihanat henkilökunnat ja valmius kehittää ja kokeilla uutta. Se on tuonut paljon positiivista työuralleni.”

Kuinka lähihoitajan työ on muuttunut 30 vuodessa?

Terhi johtaa Esperin Hoivakoti Kiltakalliota Espoossa. Pitkän työuran aikana Terhi on nähnyt muutoksen myös lähihoitajan työssä.

”Työ on paljon raskaampaa, asiakkaat isompihoitoisia ja haastavampia kuin ennen. Työtahti on ihan erilainen ja työssä pitää antaa enemmän itsestään. Toisaalta työn helpottamiseksi on tullut apuvälineitä ja nostureita, mitä silloin ei vielä ollut”, Terhi arvioi.

Tämänhetkisessä hoivakodin arjessa parasta ovat ihanat asukkaat ja hyvä henkilökunta, joka luo yhdessä hyvää oloa ja yhdessä tekemistä. Koronaa vastaan taistelu on kasvattanut yhteistä taisteluhenkeä, vaikka aika itsessään onkin ollut haastavaa.

Joustava työmuoto lisää omaa aikaa

Terhin horisontissa siintää eläkeaika: siihen pisteeseen on vielä matkaa kuitenkin kaksi vuotta.
”Olen kiitollinen, että esimieheni on antanut minulle mahdollisuuden osa-aikaeläkkeeseen. Käyn neljänä päivänä viikossa töissä ja viidentenä päivänä tiimiesimieheni tuuraa minua. Hänestä koulutetaan jatkajaa minulle”, Terhi kertoo.

Terhi saa osa-aikaeläkkeen kautta arvostamaansa omaa aikaa ja samalla mahdollistaa sen, että Kiltakallion johtajan saappaisiin kasvatetaan rauhassa uutta seuraavan sukupolven johtajaa.

”Tämä on tosi ihana tilanne.”

Kansallista lähihoitajapäivää vietetään 27. tammikuuta – samalla lähihoitajakoulutus täyttää 30 vuotta vuonna 2022!

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

 

 

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä