Markkinahulinaa Juankoskella: ”Olen unelmatyössäni”

30.05.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Markkinahulinaa Juankoskella: ”Olen unelmatyössäni”

Liisa Raatikainen oli jo vaihtamassa alaa, mutta sitten hän löysi unelmatyön, jossa pääsee mahdollistamaan asukkaille heidän näköistään arkea. Vuoden kohokohta on käynti naapurikylän markkinoilla. 

Juankoski on pieni paikkakunta lähellä Kuopiota. Siellä sijaitsee Esperi Koti Elina, joka tarjoaa ympärivuorokautista tukea 19 mielenterveyskuntoutujalle. Kodin toiminnasta on viimeiset kaksi vuotta vastannut Liisa Raatikainen.

”Olen toiminut yli 20 vuotta sairaanhoitajana eri tehtävissä. Olin jo hakeutumassa muihin hommiin, kun minulle tarjottiin tätä tehtävää. Voin aidosti sanoa, että tämä on arvojeni mukaista työtä, mielekästä ja palkitsevaa. Elinassa välitämme asukkaista aidosti ja meillä arvo ”On ilo kohdata sinut” näkyy joka päivä”, Liisa sanoo.

Markkinat ovat vuoden kohokohta Elinassa

Pienellä paikkakunnalla arki sujuu rauhallisesti. Kodin asukkaat osallistuvat kodin toimintaan ja askareisiin halujensa ja kykyjensä mukaan. Juankosken keskustan palveluihin on matkaa noin kilometri, ja osa asukkaista asioi siellä itsenäisesti. Kevään ja syksyn kohokohta ovat viereisen kylän, Kaavin, markkinat.

”Markkinat ovat Elinassa perinne ja sinne tehdään matka yhdessä bussilla”, Liisa kertoo. ”Markkinareissulle osallistuvat sekä asukkaat että ohjaajat, ja se on hyvä mahdollisuus kaikille tehdä ostoksia ja tavata tuttuja”.

Kaavilla markkinakulttuuri elää voimakkaana ja alueen asukkaille kyse on tärkeästä tapahtumasta. Markkinoilla pääsee ostamaan itselleen uuden mekon, kengät, rukkaset, tai vaikkapa tossut. Paikalta löytyy myös lakumyyntipiste, makkaranpaistoa, kahvia ja muurinpohjalettuja. Rinkelikauppiaalta ostetaan aina rinkeleitä tuliaisiksi myös niille kodin asukkaille, jotka eivät ole jaksaneet lähteä mukaan.

”Markkinoista on meille iloa pitkäksi aikaa. Asukkaamme odottavat tapahtumaa viikkoja etukäteen ja reissusta puhutaan pitkään. Yhteinen jaettu kokemus ja muisto retkestä on asukkaille tärkeä", Liisa kuvailee. ”Markkinareissulla on aina suorastaan käsinkosketeltavan hyvä tunnelma”.

Tällä kertaa Elina-kodin asukkailla ei ollut onnea sään suhteen, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Osa asukkaista asioi markkinoilla itsenäisesti, ja tukea tarvitsevilla asukkailla on ohjaaja tukenaan.

”Oli ihana olla osallisena mahdollistamassa kullekin asukkaalle hänen näköistään markkinakokemusta. Markkinareissu on aina myös ohjaajille mieleenpainuva, hauska reissu. Erilainen työpäivä”, Liisa kertoo.

Liisalle markkinoilta jäi erityisesti mieleen, miten eräs kodin naisasukas huomasi jo kaukaa aivan itsensä näköisen värikkään tunikan, ja siitä syntyivät myyjän kanssa hyvät kaupat. Toinen asukkaistamme osoittautui verrattomaksi tinkijäksi – kuten markkinoilla kuuluukin”, Liisa nauraa.

Liisa Raatikainen kertoo olevansa vilpittömän kiitollinen työstään. ”Meillä on mahtava, ammattitaitoinen porukka ja mukavaa yhdessä. Työssä on aikaa läsnäololle ja se näkyy sekä asukkaissa että henkilöstössä. Elinassa huumorin kukat kukkivat”. 

Lue lisää: Esperi Koti Elina kertoo toiminnastaan Kodin kuulumisissa sekä Instagram-tilillään: esperi_elina

 

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

 

 

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä