Ympärivuorokautisen palveluasumisen vaatimukset nostavat huoneen vuokrakustannuksia.
Media on käsitellyt viime aikoina palveluasumisen kohonneita vuokrakustannuksia. Julkisuudessa esitetään toisinaan myös vertailuja tavallisen yksiön vuokrakustannusten ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asunnon kustannusten välillä. Tällainen vertailu ei ole oikeudenmukaista, sillä palveluasumiseen liittyy merkittäviä rakenteellisia ja toiminnallisia erityispiirteitä. Ikääntynyt ei siirry ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköön turhaan. Hänen palvelutarpeensa on jo korkea, mikä asettaa asunnolle erityisvaatimuksia. Nämä vaatimukset on välttämätöntä täyttää, jotta asukkaan päivittäinen elämä olisi turvallista, toimivaa ja laadukasta.
Esteettömyys ja turvallisuus
Ympärivuorokautisen palveluasumisen asunnot rakennetaan esteettömiksi, mikä tarkoittaa muun muassa leveitä oviaukkoja ja käytäviä, kynnyksettömyyttä sekä tilaa apuvälineiden, kuten pyörätuolin tai rollaattorin, käyttöön. Esteettömyys nostaa rakennuskustannuksia tavalliseen asuntoon verrattuna, mutta se mahdollistaa asukkaan turvallisen liikkumisen ja avustamisen. Hoivakodeissa on käytössä myös muuta teknologiaa (kuten moottoroidut ulko-ovet, turvapuhelimet sekä laajempi lukitus- ja kulunvalvontajärjestelmä), mikä kasvattaa kustannuksia verrattuna tavanomaiseen asumiseen.
Paloturvallisuusvaatimukset ovat myös huomattavasti tiukemmat kuin tavallisessa asuinrakentamisessa. Hoivakoteihin asennetaan automaattinen paloilmoitinjärjestelmä, sprinklerijärjestelmät sekä palo-osastointiin liittyviä rakenteita, jotka lisäävät turvallisuutta mutta nostavat rakennuskustannuksia. Lisäksi tilojen suunnittelussa huomioidaan nopea evakuointi sekä henkilökunnan turvallinen toiminta hätätilanteissa.
Yhteiset tilat ja palvelut
Palveluasumisen ympäristöön kuuluu muutakin kuin pelkkä asuinhuone, jossa on invamitoitettu WC. Asukkailla on käytössään yhteisiä tiloja, kuten ruokailutila ja keittiö, jossa valmistetaan asukkaille ateriat. Lisäksi yksiköissä on tilavat peseytymistilat, saunat, joissain yksiköissä kuntosalit sekä kaikissa yhteiset oleskelutilat esimerkiksi tv:n katseluun ja muuhun yhteiseen toimintaan. Näiden tilojen rakentaminen ja ylläpito lisäävät kokonaiskustannuksia, mutta ne parantavat asukkaiden elämänlaatua ja mahdollistavat sosiaalisen vuorovaikutuksen.
Asukkailla on monesti käytössä apuvälineitä, ja kohteen rakennusmateriaaleilta vaaditaankin erityistä kestävyyttä. Kohteissa on myös monesti kehittynyt taloautomaatio. Usein osa tiloista on viilennettyjä. Kustannuksia nostaa myös se, että hoivakotien kiinteistöveroprosentti on eri kuin tavallisissa asuinrakennuksissa. Tämä tarkoittaa, että hoivakodit maksavat korkeampaa kiinteistöveroa kuin tavalliset asuinrakennukset.
Kokonaiskustannukset ja ymmärrys asukkaan näkökulmasta
Kaikkiaan ympärivuorokautisen palveluasumisen kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin tavallisessa asumisessa. Rakennuskustannusten nousu esteettömyyden, paloturvallisuuden ja muiden seikkojen vuoksi voi olla yhteensä jopa 20–35 %. Lisäksi hoivapalveluiden, ruokahuollon ja ympärivuorokautisen henkilökunnan kustannukset nostavat palveluasumisen kokonaishintaa merkittävästi. Hoivakiinteistöä kuormittavat myös tavallista asuinrakennusta korkeammat sähköstä, kiinteistöhuollosta, siivouksesta sekä vedestä aiheutuvat kustannukset, joita pääsee vain harvoissa tapauksissa laskuttamaan vuokran lisäksi (vesi/sähkö).
Ymmärrämme, että vuokrakustannukset voivat tuntua asukkaasta ja hänen läheisistään suurilta, ja pahoittelemme niiden aiheuttamaa taloudellista taakkaa. Jokainen kustannus on kuitenkin osa pyrkimystä tarjota turvallinen, laadukas ja inhimillinen asuinympäristö, jossa ikääntyneet saavat tarvitsemaansa hoivaa ja tukea ympäri vuorokauden. Haluamme varmistaa, että jokainen asukas saa elää mahdollisimman hyvää ja arvokasta elämää palveluasumisen piirissä.
Mediadesk (ark. 9-15)
010 408 7000
media@esperi.fi