”Minulla ei ole koskaan ollut tunnetta, etten kuuluisi joukkoon”

07.11.2022
Etusivu > Ajankohtaista > ”Minulla ei ole koskaan ollut tunnetta, etten kuuluisi joukkoon”

Slovakiasta kotoisin oleva Terezia Hornacek rakastui ja muutti rakkauden perässä Suomeen 11 vuotta sitten. Suomessa Terezia kiinnostui hoiva-alasta ja soitti Esperille, pääsisikö tutustumaan alaan. Esperi Hoivakoti Vehkahovi näki Tereziassa tulevan lähihoitajan, ja tarjosi tälle oppisopimuspaikan.

Terezian ensikosketus suomen kieleen oli haastava. ”Kysyin mieheltäni, miten sanoa ’kyllä’ suomeksi. Kun hän kertoi minulle, olin aivan ihmeissäni. Suomen kieli vaikutti todella vaikealta. Ajattelin, etten tule ikinä oppimaan kieltä. Kuitenkin kaiken oppii, jos motivaatiota löytyy tarpeeksi”, Terezia kertoo äärimmäisen sujuvalla suomen kielellä.

Suomessa Terezia ja hänen slovakialainen miehensä saivat perheenlisäystä. Kun Terezia oli valmis palaamaan työelämään, hän soitti Esperille, sillä hän oli kiinnostunut hoiva-alasta ja hoitajan työstä.

”Sain Esperiltä mahdollisuuden tulla kokeilemaan ja tutustumaan Hoivakoti Vehkahoviin ja kaikki meni hyvin, sillä minulle tarjottiin oppisopimuspaikkaa”, nyt lähihoitajaksi opiskeleva Terezia hymyilee. Vehkahovissa Terezia on ollut töissä noin kaksi ja puoli vuotta.

”Meillä on tosi hyvä tiimi ja yhteishenki. Aina voi kysyä apua ja me autamme toisiamme. Töihin on kiva tulla. Tietysti myös asukkaamme ja tämä meidän pieni maailmamme ovat ihania”, hän sanoo.

”Kun ajattelen alkuaikoja Vehkahovissa: olin ulkomaalainen, jolla ei ollut mitään hoitotaustaa, ja silti minut otettiin tosi hyvin vastaan. Minulla ei ole koskaan ollut sellaista tunnetta täällä, etten kuuluisi joukkoon”, Terezia kertoo.

Hän muistelee, kuinka ensimmäisen työvuoronsa jälkeen kodin tiimivastaava Anu sanoi jotain, mikä piirtyi mieleen ikuisesti: ”Kiitos, kun kävit, sinusta oli tosi paljon apua.”

”Se oli niin ihana kuulla”, Terezia sanoo hymyillen.

Hoivatyö antaa perspektiiviä myös omaan elämään

Terezia on iloinen päätöksestään lähteä hoiva-alalle. Opiskelun ja työn yhdistäminen on sopinut hänelle erinomaisesti.

”Työ on vaativaa ja vastuullista. Toisaalta antoisaa ja omalla tavallaan jopa terapeuttista. Mikä on parempaa kuin auttaa toisia?”

Terezialle on tärkeää kohdata asukkaat ajan kanssa ja tietää, että heillä on kaikki hyvin.

”Tämä on heidän elämänsä, heidän kotinsa ja saamme olla osa siitä”, Terezia sanoo kiitollisena.

Hoivatyö on antanut uutta perspektiiviä myös hänen omaan elämäänsä ja korostanut perheen tärkeyttä.

”Se aika, mitä meillä on, se pitää käyttää hyvin. Elämä on tosi rajallista. Kannattaa uskaltaa tehdä asioita, kun vielä pystyy.”

”Hoivakodissa työskennellessä on kiva nähdä, miten joillain asukkailla käy säännöllisesti omaiset kylässä ja heillä on hyvät välit. Toisaalta on surullista nähdä, ettei joillain asukkailla käy kukaan kylässä, vaikka omaisia olisikin. Toki koskaan ei voi tietää ihmisen perhetaustoja.”

Lue myös:

Omnia valitsi Esperin vuoden 2022 parhaaksi oppisopimustyönantajaksi

Kolme vinkkiä, joista tiedät sopivasi hoitoalalle

Millaisia mahdollisuuksia Esperi tarjoaa hoitoalan ammattilaisille työuran ja elämän erilaisiin toiveisiin ja tarpeisiin?

 

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä