Mitä teemme, jotta hoitohenkilöstö riittäisi kodeissamme?

30.08.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Mitä teemme, jotta hoitohenkilöstö riittäisi kodeissamme?

Tätä kysymystä hoivakotien esimiehet Esperin kodeissa pohtivat nykyisin melkein joka päivä. Hoitajapula on hoiva-alalla kaikkien toimijoiden yhteinen huoli. Tilanne on vakava.

”Esperi panostaa tällä hetkellä voimakkaasti koulutukseen, rekrytoinnin kehittämiseen ja henkilöstön työhyvinvointiin varmistaakseen kotiensa hoitohenkilöstönsaatavuuden. Huolena kuitenkin on, että tekemämme toimenpiteet eivät riitä, ja joudumme sulkemaan hoivakoteja hoitajapulan takia. Tilanne on vakava”, sanoo Ikäpalvelujen liiketoimintajohtaja Arne Köhler.  

Mitoituslaki ei ole tuonut suuria muutoksia Esperin kotien tilanteeseen

Mitoituslaki vaikuttaa siihen, että hoivakodeissa nykyisellä henkilöstömäärällä voidaan hoitaa aiempaa vähemmän asukkaita. Esperin kotien tilannetta uusi laki ei kuitenkaan suoranaisesti heikennä, sillä hoitajamitoitus on ollut monissa hoivakodeissamme jo ennen mitoituslain voimaantuloa lain vaadetta korkeampi. Lisäksi asukasmäärä on kodeissamme aina suhteutettu käytettävissä olevaan henkilöstömäärään.”Emme tähänkään mennessä ole ottaneet vastaan uusia asukkaita, jos hoitajamäärä ei ole sitä mahdollistanut”, sanoo Arne Köhler.

Henkilöstöpula vaivaa koko maata

Esperi on rekrytoinut viimeisen puolen vuoden aikana noin 700 uutta työntekijää. Se on ollut valtava ponnistus kotiemme esimiehille. Pienentääksemme vaihtuvuutta, olemme panostaneet johtamiskoulutuksiin ja henkilöstön perehdytykseen sekä monin eri tavoin lisänneet henkilöstömme mahdollisuuksia osallistua työyhteisömme kehittämiseen. Esimerkiksi tällä hetkellä Esperin arvokeskusteluun on kutsuttu mukaan kaikki työntekijät. Lisäksi koulutamme 2000 hoivahenkilöä validaatioon, muistisairaan kohtaamiseen empaattisesti. Nämä ovat esimerkkejä keinoista, joilla olemme pyrkineet vaikuttamaan henkilöstön viihtymiseen kaikissa kodeissamme.

”Näemme, että toimenpiteillämme on vaikutusta, sillä henkilöstön lähtövaihtuvuus toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa on pienentynyt, ja oli esimerkiksi kesäkuussa alle 8 % Esperi Hoivakoti Sigridissä Siuntiossa*”, sanoo henkilöstöjohtaja Pia Pallasto.

Työvoiman liikkuvuus on alalle tyypillistä

Työvoiman liikkuvuus on hoiva-alalla tavallista. Keikkatyön tekeminen tuo joustavuutta, jota naisvaltaisen alan monet työntekijät hyödyntävät esimerkiksi ruuhkavuosina lasten ollessa pieniä. Vaikutukset näkyvät kodeissamme korkeana vaihtuvuutena. Myös korona on lisännyt tarvetta sijaisiin. Esperi on käyttänyt väliaikaisen työvoiman rekrytointiin tänä vuonna yli miljoona euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Mahdollisuuksien mukaan pyrimme huomioimaan henkilöstömme henkilökohtaisen elämäntilanteen muun muassa työvuoroissa. Tämä on helpottanut esimerkiksi pienten lasten vanhempia. Näin on toimittu esimerkiksi Esperin hoivakoti Haapahovissa Viitasaarella.

”Erityisten rekrytointihaasteiden kanssa painivia yksiköitä, olemme tukeneet myös lisäkeinoin, esimerkiksi maksamalla saatavuuslisiä”, Pia Pallasto kertoo.

Ratkaiseeko ulkomaisen työvoiman käyttö hoitajapulan?

Esperi on laskenut, että vuoteen 2023 mennessä sen nykyisen toiminnan ylläpitäminen vaatii henkilöstömäärän kasvattamista noin 300 henkilötyövuodella. Kuitenkin alalle hakeutuvien määrä laskee jatkuvasti, eikä esimerkiksi lähihoitajia valmistu riittävästi.

Esperi on omalta osaltaan pyrkinyt lisäämään alalle hakeutuvien määrää tarjoamalla työelämäpainotteista koulutusta yhteistyössä alan oppilaitosten ja paikallisten TE-toimistojen kanssa. Vaikka koulutuksista saamamme palaute on rohkaisevaa, tätä kautta valmistuvien on häviävän pieni suhteessa alan kokonaistarpeeseen.

Hoitajapulaa helpottamaan Esperi käynnistää työvoiman rekrytoinnin Filippiineiltä, ja ensimmäinen 22-hengen ryhmä hoiva-alan ammattilaisia saapuu maahan vuoden loppuun mennessä. Seuraavien 3 – 4 vuoden aikana Esperi valmistautuu rekrytoimaan ulkomailta noin 500 hoitoalan ammattilaista.

”Henkilöstöpula hoiva-alalla on niin vakava, että voimme kohta alkaa puhua kriisistä. Yhteiskunnan eri tahojen tulisi etsiä ratkaisuja yhdessä, sanoo liiketoimintajohtaja Arne Köhler.
 

*tiedotteeseen täydennetty puuttuva tieto yksiköstä 1.9.2021

Lisätiedot
Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Lue myös

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä