Muistiviikko ja Maailman Alzheimer-päivä

21.09.2017
Etusivu > Ajankohtaista > Muistiviikko ja Maailman Alzheimer-päivä

Nyt on käynnissä Muistiviikko, jonka tarkoitus on tuoda tietoa muistisairauksista sekä vaikuttaa muistisairaiden ja läheisten hyvän elämän puolesta. Esperin hoivakodeissa on runsaasti muistisairaita. Heille tärkeää on rauhallinen ja turvallinen hoiva, rakennetta tuovat rutiinit ja ravitseva sekä maistuva ruoka. Atrian sanoin ”hyvä ruoka, parempi mieli” on totta myös muistisairaalla. Tehtävämme on mahdollistaa muistisairalle täysi ja hyvä elämä sairaudesta huolimatta.

Nyt on käynnissä Muistiviikko, jonka tarkoitus on tuoda tietoa yhteiskunnalle muistisairauksista sekä vaikuttaa muistisairaiden ja läheisten hyvän elämän puolesta.

Etenevät muistisairaudet ovat kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste. Muistisairauksia sairastavien ihmisten määrä kasvaa tulevaisuudessa väestön ikääntyessä. 

Muistisairaudella tarkoitetaan sairautta, joka heikentää muistia ja muita tiedonkäsittelyn osa-alueita. Etenevät muistisairaudet johtavat usein dementiaan, jolloin muisti ja tiedonkäsittely ovat heikentyneet siinä määrin, että se haittaa päivittäisistä toiminnoista selviytymistä.

Esperin hoivakodeissa on runsaasti muistisairaita. Heille tärkeää on rauhallinen ja turvallinen hoiva, rakennetta tuovat rutiinit ja ravitseva sekä maistuva ruoka. Atrian sanoin ”hyvä ruoka, parempi mieli” on totta myös muistisairaalla. Tehtävämme on mahdollistaa muistisairalle täysi ja hyvä elämä sairaudesta huolimatta. 

Haluammekin jakaa tietoa tästä monen elämää koskettavasta aiheesta ja suosittelemme tutustumaan Muistiliiton Muistisairauden monet kasvot -verkkosivuihin. Sivuilla kuullaan muistisairaiden ja heidän läheistensä tarinoita, heidän itsensä kertomana. Myös sinulla on mahdollisuus kertoa sivustolla oma tarinasi. 

Maailman Alzheimer-päivä 21.9.

Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti. Alzheimer’s Disease Internationalin (ADI) johdolla on vietetty Maailman Alzheimer-päivää (World Alzheimer’s Day) jo vuodesta 1994 ja vuodesta 2012 myös Maailman Alzheimer-kuukautta. 

Muistisairaudet Suomessa*:

  • Arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä
  • 93 000 vähintään keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevaa
  • 14 500 uutta sairastunutta vuosittain. Suuri osa muistisairauksista jää kuitenkin edelleen diagnosoimatta. 
  • 7 000 – 10 000 työikäisenä muistisairauteen sairastunutta 
  • Hoidon yhteiskunnalliset kustannukset lähes miljardi euroa eli noin 10 000 euroa / sairastunut
  • Muistiongelmat ja -sairaudet koskettavat jopa joka kolmatta suomalaista joko omien tai läheisen muistivaikeuksien kautta.
  • Eurooppalaisten ennusteiden perusteella muistisairauksia sairastavien määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.

Lähteet: Muistiliitto, THL, Käypähoito

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä