Myös Kastanjan asukkaat haluavat olla valitsemassa uutta presidenttiä Suomelle

25.01.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Myös Kastanjan asukkaat haluavat olla valitsemassa uutta presidenttiä Suomelle

Kastanjassa työskentelevä Miina Nikkilä selvitti viime keväänä, miten kodin alhaista äänestysprosenttia saataisiin nostettua. Nyt presidentinvaaleihin liittyen Kastanjassa lähestytään asiaa uudesta näkökulmasta ja mietitään, miten henkilöstö voi parhaalla mahdollisella tavalla tukea asukkaita äänestämään presidentinvaaleissa.

Osana kouluprojektiaan Kastanjassa työskentelevä Miina Nikkilä selvitti viime keväänä, miten kodin alhaista äänestysprosenttia saataisiin nostettua. Yhdessä työryhmänsä kanssa hän jakoi asukkaille tietoa siitä, mistä vaaleissa on oikein kysymys, ja mitä tarkoittaa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Kastanjan asukkaiden äänestysprosentti kevään eduskuntavaaleissa nousi hurjasti ja hanke sai kiitosta myös Ylöjärven vaalitoimikunnan puheenjohtajalta Elina Siepiltä. Sieppi toivoi, että oikeanlainen valmistautuminen nähtäisiin tärkeäksi muissakin kehitysvammaisten kodeissa ja laitoksissa.

Tulevana sunnuntaina suomalaiset äänestävät uudesta presidentistä. Tätä silmällä pitäen Esperi Koti Kastanjassa toteutetaan jälleen yhteiskunnallista vaikuttamista tukeva hanke, jossa selvitetään, minkälaista ohjausta työntekijät tarvitsevat voidakseen tukea asukkaita äänestämisessä oikealla tavalla.

​”Jotta itsemääräämisoikeus toteutuisi, työntekijän tulee olla tietoinen asukkaan oikeuksista. Työntekijän velvollisuus on toimia asukkaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja edistäen”, sanoo kodissa itsekin ohjaajana työskentelevä Miina Nikkilä. ”Tutkimme hankkeessamme nyt sitä, mitä tietoa ja tukea Kastanjan henkilöstö tarvitsee, jotta varmistamme yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumisen”.

Jokaisen ääni on yhtä arvokas

Ensin pidettiin info ohjaajille ja sitten juuri ennen vaalipäivää asukkaille. Äänestyspäivä Kastanjassa oli 18.1.2024.

”Asia oli viime kesästä jo tuttua, ja vaikutti siltä, että asukkaat olivat pohtineet asioita. Tulevat vaalit kiinnostivat nyt asukkaita erittäin paljon. Heiltä tuli paljon kysymyksiä. Esimerkiksi siitä, mikä on Nato ja mitä se tarkoittaa haluttiin tietää lisää”, Miina kertoo.

Kehitysvammaisille suunnattua, valmiiksi pureskeltua materiaalia presidenttiehdokkaista ei ollut saatavilla selkokielellä, joten Miina ja Maarit tekivät lyhyen yhteenvedon ehdokkaista itse. ”Selkouutiset-sivulta löytyi suppea tiivistelmä jokaisen ehdokkaan tärkeimmistä tavoitteista, ja perustimme esityksemme niihin. Yhdeksän ehdokkaan ja heidän tavoitteensa esittely piti pitää suppeana, jotta infosta ei tulisi liian pitkä, ja kaikki asukkaat jaksaisivat keskittyä asiaan”, Miina kertoo.

Ohjaajien infossa keskityttiin siihen, miten henkilöstö voisi mahdollisimman hyvin tukea kehitysvammaisia äänestämisessä. Siinä korostettiin asukkaan itsemääräämissoikeutta ja muistutettiin, että asukas itse päättää siitä, mitä lisätietoa hän haluaa, ja työntekijöiden tehtävä on avustaa näiden tietojen hankinnassa.

”Keskustelimme siitä, että täytyy olla tarkka omien sanojensa kanssa, jotta ei edes vahingossa tule vaikuttaneensa asukkaan mielipiteeseen. Esimerkiksi ohjeistimme, että olisi parempi olla kertomatta omia näkemyksiään, tai varsinkaan sitä, ketä itse aikoo äänestää”, sanoo Maarit.

”Henkilöstön tehtävä on auttaa ottamaan selvää. Ei tarvitse olla politiikan aallon harjalla, tai olla mitenkään aktiivinen äänestysasioissa. Esittelyjä on saatavilla verkossa, ja riittää, että on tottunut kertomaan asioista selkeästi”.

Kun laitosäänestys järjestettiin Kastanjassa, jokainen infossa ollut äänestämään kykenevä asukas halusi myös äänestää.

”Palaute tästä hankkeesta sekä asukkailta että henkilöstöltä on ollut erittäin myönteistä. Toiveemme on, että tämä esimerkki rohkaisisi henkilöstöä kaikissa asumisyksiköissä jakamaan tietoa ja keskustelemaan yhteiskunnallisista asioista​ asukkaiden kanssa”, sanoo Maarit.

”Meidän pitää varmistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutuminen. Se on vastuullisuutta”, lisää Miina.

Lue myös aikaisempi uutisemme (8.6.2023): Mekin haluamme vaikuttaa

Lisätiedot

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä