Näin kuusikymppinen Merja siirtää hoitotyön hiljaista tietoa tuleville hoitotyön johtajille – ”Parhaansa tekeminen riittää”

06.09.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Näin kuusikymppinen Merja siirtää hoitotyön hiljaista tietoa tuleville hoitotyön johtajille – ”Parhaansa tekeminen riittää”

Oululaisen Hoivakoti Ainolan uusi yksikönjohtaja Merja Siikaluoma on opiskellut hoitotyötä intohimoisesti eri osa-alueilta ja lukuisista eri näkökulmista yli 40:n vuoden ajan. Mitä tehdä kaikella hankitulla osaamisella, kun työura alkaa olla loppupuolella? Merja kertoo, miten hän siirtää hoitotyön osaamistaan seuraaville sukupolville.

Melko harvalla on yhtä hätkähdyttävää hoitoalan kokemusta ja koulutusta kuin kuusikymppisellä Merjalla. Hän on opiskellut sairaanhoitajan ylemmän AMK-tutkinnon lisäksi muun muassa diakonian erityiskoulutuksen, johtamisen erikoisammattitutkinnon, approbaturin sekä kasvatustieteistä että gerontologiasta, LCF life coaching -koulutuksen, taideterapeuttisia aineita ja logoterapian opinnot merkityksellisyyden luomiseen ikäihmisten hoidossa.

Työkokemustakin hän on ehtinyt kartuttaa pitkällä urallaan esimerkiksi sairaanhoitajana, diakonissana, luottamustehtävissä, kotisairaanhoitajana, laboranttina ja erilaisissa hoitoalan johtotehtävissä, kuten palvelutalon johtajana ja aluepäällikkönä.

”Jos olisin haudannut osaamiseni kotiini, se olisi ollut karhunpalvelus myös itselleni.”

Muutama vuosi sitten Merja jätti entisen työpaikkansa ja siirtyi miehensä hoiva-alan yritykseen asiantuntijaksi. Etätöissä korona-aikana hän pian kuitenkin huomasi, ettei hänen osaamisensa päässyt käyttöön parhaalla tavalla kotoa käsin.

“Koin, että minulla on edelleen paljon annettavaa nuoremmille hoitajille. Jos olisin haudannut osaamiseni kotiini, se olisi ollut karhunpalvelus myös itselleni”, Merja sanoo.

Niinpä hän alkoi hiljaisesti etsiä työpaikkaa, jossa hän voisi valmentaa uransa alkuvaiheessa olevia hoitajia ja tulevia hoitotyön johtajia mestari–kisälli -periaatteella.

Uusi tilaisuus osaamisen jakamiseen tarjoutui Oulun Ainolassa

Kuin sattuman kauppaa, Merja sai tutultaan vinkin avautuvasta yksikönjohtajan paikasta uudehkossa Esperi Hoivakoti Ainolassa, joka tarjoaa ympärivuorokautista ja tehostettua palveluasumista 39:lle ikäihmiselle kivenheiton päässä Oulun keskustasta. Merja jätti hakemuksensa ja tuli valituksi tehtävään. Ainolassa hän aloitti työt toukokuussa 2021.

“Tämä työ veti minua puoleensa, sillä Ainolassa minulla on upea tilaisuus ammentaa urani varrella kertynyttä kokemusta nuorempien hoitajien käyttöön”, Merja kertoo.

”Toivon, että hoitajat voisivat oppia jo nuorempana ajattelemaan hankalassa paikassa, että tästäkin selvitään.”

Ainolassa hän on jo päässyt tukemaan hoitajia tavanomaisissa arjen haasteissa. Parhaillaan hän ohjaa myös kahta Ainolassa työskentelevää tiimivastaavaa, jotka opiskelevat lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Heille Merja jakaa valmentavan ja jaetun johtajuuden oppeja sekä elämänkokemuksen tuomaa rauhallisuutta.

“Kun olen selvinnyt monenlaisista vastuksista, iän myötä se on antanut minulle luottoa selviämiseen. En enää panikoi hirveästi, kuten urani alkupuolella. Toivon, että hoitajat voisivat oppia jo nuorempana ajattelemaan hankalassa paikassa, että tästäkin selvitään”, Merja sanoo.

Mitä osaamista Merja haluaisi jakaa hoitajille?

Tulevaisuudessa Merja suunnittelee tuovansa Ainolan työyhteisöön hoitotyön uusinta tutkimustietoa ja esimerkiksi yhteistä ideointia, kuinka uusilla apuvälineillä ja digitaalisilla innovaatioilla voitaisiin helpottaa rutiininomaisia tehtäviä hoitotyössä. Suunnitteilla on myös tiimipäivä, jossa keskustellaan työyhteisötaidoista, arjen viestinnästä ja kunkin hoitajan henkilökohtaisista odotuksista työyhteisössä.

Jos Merja voisi jakaa kolme tärkeintä oppia kaikille hoitajille, mitä ne olisivat? Nämä kolme asiaa hän nimeää:

            1) Löydä armollisuus itseäsi ja työkavereitasi kohtaan

“Kun hoitotyössä jokin asia ei sujunut täydellisesti, haluaisin sinun muistavan, että olet varmasti tehnyt parhaasi sen tiedon valossa, joka sinulla on ollut kyseisenä hetkenä saatavilla. Monesti lähdemme jälkikäteen vatuloimaan, olisimmeko voineet toimia toisin. Siihen hetkeen kannattaa pysähtyä ja muistuttaa itseään, että olet tehnyt parhaasi ja se riittää.

2) Muista kultainen sääntö hoitotyössä

            “Aina kun olemme asukkaan luona, meidän tulisi muistaa kohdella asukasta, kuten haluaisimme kohdeltavan itseämme tai omaa läheistämme. Miten toimisit                              asukkaan kanssa, jos hän olisi isäsi tai äitisi?”

             3) Tutustu luontoavusteiseen hoitotyöhön

             Luontoavusteinen Green Care -hoitotyö voi parantaa ikäihmisten elämänlaatua ja omatoimisuutta. Esimerkiksi tipujen hauduttaminen kananmunista ja                                       terapialampaan vierailut ovat olleet hoivakodin asukkaille ja minulle itsellenikin ikimuistoisia huippukohtia.”

Tutustu Merjan yksikköön Oulun Esperi Hoivakoti Ainolaan >> 

Hae Ainolaan lähihoitajaksi tai hoiva-avustajaksi >>

Esperi kouluttaa 2000 hoitajaa validaatioon vuoteen 2025 mennessä >>

Lue myös: hoitoalan ammattilaisen vinkit hoitotyössä jaksamiseen >>

Keikkatyöhön vai vakkariksi? >>

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

 

 

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä