Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet

15.11.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet

MIELI-toipumisorientaatio on Esperin Mielenterveyspalveluiden yhteinen toimintafilosofia. Toimintatapa tulee osaksi kaikkien kotien ja asukkaiden arkea, elämää ja kuntoutumista ensi kesään mennessä. 

Esperillä on noin 40 mielenterveyskotia. Niissä sovellettavan MIELI-toipumisorientaation ydinajatus on, että asukkaalla on oikeus vaikuttaa omaan elämäänsä niin paljon kuin mahdollista.

”Strategiamme mukaisesti haluamme, että Mielenterveyspalveluissamme asuvat Suomen onnellisimmat asukkaat. Siksi kodeissamme otetaan käyttöön MIELI-toipumisorientaatio”, kertoo Epserin mielenterveyspalveluiden palveluasiantuntija Jaana Rytilahti. ” MIELI-toipumisorientaatiossa korostuu toivo ja merkityksellisyys elämässä. Pienikin toivon pilkahdus luo mahdollisuuden suurille asioille. Jokaiselle meistä on tärkeää kokea yhteyttä toiseen ihmiseen. Jokainen asukas on tärkeä juuri sellaisena kuin hän on”.

Osassa Esperin mielenterveyspalveluiden koteja MIELI-toipumisorientaatio on jo käytössä

MIELI-toipumisorientaation käyttöönotto osaksi arjen työtä käynnistyi viime keväänä, ja osassa Esperin mielenterveyspalveluiden koteja MIELI-toipumisorientaatio on jo käytössä. Tavoite on, että yhteinen toimintatapa on tullut tutuksi ja otettu käyttöön kaikissa kodeissamme ennen ensi kesää. Kaikki Esperin Mielenterveyspalveluiden työntekijät ja asukkaat otetaan mukaan luomaan yksikön omaa toipumisorientaation mukaista toimintatapaa. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen retki toipumisorientaation maailmaan vaan yhteinen mielenkiintoinen matka, joka jatkuu ja kehittyy koko ajan.

”Saamme toipumisorientaation myötä mielenterveystyön ammattilaisina haastaa itsemme ajattelemaan mielenterveystyötä hieman uudella tavalla. Toipumisorientaation mukainen ajattelutapa vaikuttaa myös meidän asenteisiimme. Toipumisorientaatio kulkee käsikädessä hoidon ja kuntoutuksen rinnalla eikä siinä väheksytä mielenterveystyön ammattilaisten asiantuntemusta tai vaikkapa lääkehoidon merkitystä. Toipumisorientaatio tukee ja lisää mielenterveystyön osaamista”, toteaa Jaana Rytilahti.

”Ohjaajat ovat tärkeässä roolissa ja kulkevat asukkaiden rinnalla heitä tukien iloissa ja suruissa, painottaa Esperi Koti Ilovuoren yksikönpäällikkö Mari Ekholm.  ”Yhdessä asukkaan kanssa etsitään tapoja toipumiseen ja kuntoutumiseen. Esimerkiksi otamme käyttöön toipumisorientaatiota tukevia menetelmiä, kuten Kolme pistettä –kortit, jolloin asukkaan on helpompi tuoda esille hänelle tärkeitä asioita ja kertoa iloista, suruista ja haasteista. Haluamme, että jokainen asukas tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä”.

Toipumisorientaatio on ajattelun ja toiminnan viitekehys, jossa painottuvat voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys. MIELI-toipumisorientaatio perustuu yleisesti tunnettuun CHIME-malliin. Esperillä CHIME-malli tunnetaan nimellä MIELI, joka muodostuu kirjaimista: M = Mahdollistaminen; I = Ilo ja toivo; E = Elämän merkityksellisyys; L = Liittyminen yhteisöön; I = Identiteetti.

Olemme mukana Mielenterveysmessuilla verkossa 23. – 28.11.2021

Tervetuloa messuille kuulemaan MIELI-toipumisorientaatiosta lisää. Voit jo nyt katsoa MIELI-toipumisorientaatiosta kertovan videomme, joka on kuvattu Esperi Koti Ilovuoressa, katso video (2:40). 

Jaa artikkeli somessa

Lisätiedot

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä