Osa-aikatyö helpotti sairaanhoitaja Annen elämää ruuhkavuosina

16.08.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Osa-aikatyö helpotti sairaanhoitaja Annen elämää ruuhkavuosina

Kuinka onnistuu sairaanhoitajan vuorotyön yhdistäminen kolmen lapsen hoitoon, harrastuksiin ja yrittäjäpuolison epäsäännölliseen työhön? Hartolalaisessa kehitysvammaisten Esperi hoitokoti Päivälehdossa työskentelevä Anne Vinnurva kertoo, kuinka hän onnistui järjestämään vuorotyönsä ja perhearkensa palaset yhteen päivähoitoikäisten sekä koululaisten kanssa. ”Lapsillamme ei ole ollut oloa, että he olisivat joutuneet olemaan yksin kotona.”

Anne joutui ratkomaan sairaanhoitajan vuorotyön ja perheen tarpeiden yhteensovittamista ensimmäistä kertaa, kun Annen hoitovapaa kahden pienen lapsen kanssa oli päättymässä. Silloin Anne ja hänen linja-autoyrittäjänä toimiva puolisonsa ryhtyivät suunnittelemaan, kuinka pariskunta saisi arjen rattaat pyörimään Annen palatessa töihin.

  • Kumpi veisi lapset päivähoitoon ja noutaisi heidät ennen kuin hoitopaikan ovet sulkeutuvat?
  • Entäpä jos Annen puolisolle tulisi äkillisiä tilausajokeikkoja? Kuinka puolison yritystoiminta järjestyisi?
  • Kumpi veisi lapset harrastuksiin ja pitäisikö jostakin harrastuksesta luopua vuorotyön vuoksi?

Annen mielessä käväisi myös mahdollisuus siirtyä hoitoalan keikkatyöhön. Se olisi kuitenkin tarkoittanut suurehkoa tulonmenetystä ja epävarmuutta perheen aikatauluihin. Isovanhemmat asuivat toisella paikkakunnalla, eikä kotiäidiksi jääminen tuntunut Annesta mieluisalta ajatukselta, joten ratkaisua oli etsittävä järjestelyistä työnantajan kanssa.

Lue myös: Keikkatyöhön vai vakkariksi? >>

Pidennetty hoitovapaa ja osa-aikatyö saivat Annen perheen arjen sujumaan

Anne soitti töihin ja otti perhetilanteensa puheeksi esihenkilönsä kanssa. Tämä suhtautui ymmärtävästi ja järjesti työt niin, että Anne pystyi vielä jatkamaan hoitovapaataan.

”Yksi ylimääräinen vapaapäivä viikossa helpotti perheen perusarjen asioiden hoitamista.”

“Vaikka minulla ei ollut enää lakisääteistä oikeutta hoitovapaaseen, oli tosi hienoa, että työnantajani jousti silti. Olen viihtynyt ja pysynyt täällä, koska perheen ja työn sovittaminen yhteen on onnistunut niin hienosti”, Anne kertoo.

Samalla Anne ja esihenkilö sopivat yhdessä, että hoitovapaan päätyttyä Anne voisi jatkaa sairaanhoitajan työtään 80-prosenttisella työajalla.

“Yksi ylimääräinen vapaapäivä viikossa helpotti perheen perusarjen asioiden hoitamista. Minulla oli yksi stressitekijä vähemmän, kun minun ei tarvinnut haalia muita ihmisiä hoitamaan lapsiamme. Se helpotti myös puolisoni yritystoimintaa”, Anne kiittelee.

Myöhemmin Annen perheeseen syntyi vielä kolmas lapsi, ja Anne jatkoi hyväksi havaittua osa-aikaista työtään Päivälehdossa kuopuksen hoitovapaan jälkeen. Kun lapset kasvoivat alakouluikään, lasten iltapäivähoidon järjestäminen nousi uudeksi haasteeksi, sillä kumpikaan vanhemmista ei toivonut lasten viettävän pitkiä aikoja yksin kotona. Osa-aikainen työ helpotti arkea tuolloinkin.

”Lapsillamme ei myöhemminkään ole ollut sellaista oloa, että he olisivat joutuneet olemaan yksin kotona tai jäämään paitsi jostakin harrastuksesta.”

“Tiiminvetäjämme Päivälehdossa otti jopa lasten harrastuksiin liittyvät työvuorotoiveeni huomioon hirveän hyvin ja merkitsi työvuorolistaan minulle vapaata lapseni ratsastustuntien aikaan. Lapsillamme ei myöhemminkään ole ollut sellaista oloa, että he olisivat joutuneet olemaan yksin kotona tai jäämään paitsi jostakin harrastuksesta”, Anne sanoo.

Lue hoitoalan ammattilaisen vinkit hoitotyössä jaksamiseen >>

Kokoaikatyö sairaanhoitajana sopi jälleen elämäntilanteeseen, kun lapset kasvoivat isommiksi koululaisiksi

Nykyisin jo lasten kasvettua isommiksi Anne työskentelee Esperillä Päivälehdossa jälleen kokoaikatyössä aamu- ja iltavuoroissa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat palvelukodin perusarjen ja ohjauksen ohella Päivälehdon 25:n kehitysvammaisen asukkaan lääkehuolto, terveyden- ja sairaanhoito vuosikontrolleineen sekä osallistuminen asiakkaiden lääkärikäynneille.

Viime vuonna Anne innostui ottamaan lisävastuuta työssään ja eteni tiiminvetäjän rooliin. Tarvittaessa hän sijaistaa yksikönpäällikköä ja hoitaa esihenkilön juoksevia asioita, kuten työvuorosuunnittelua. Työvuorolistoja järjestellessään hänen muistiinsa palautuvat omat ilahduttavat kokemukset työvuorotoiveiden huomioinnista. Siksi hän haluaa kannustaa myös muita Päivälehdon hoitajia harkitsemaan osa-aikatyötä, jos se sopii heidän elämäntilanteeseensa.

“Omaan elämääni sopiva työvuorolista on ollut minulle hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää. Koska työvuorotoiveeni on huomioitu niin hyvin, haluan joustaa itsekin toiseen suuntaan tarvittaessa”, Anne sanoo.

Lue myös, kuinka hoitajien toiveita ja ajatuksia kuunnellaan Esperin Haapahovin hoivakodissa >>

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä