Pääosassa lähihoitaja Tiina

08.04.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Pääosassa lähihoitaja Tiina

Tiina Mollberg valmistui lähihoitajaksi vuonna 1997. Sen jälkeen hän on työskennellyt hoitajana monissa kunnallisissa ja yksityisissä hoivakodeissa. Hän on toiminut luottamusmiehenä, ja jonkin aikaa myös kaupunginvaltuutettuna. Nyt Tiinalla on päärooli 8.4. julkaistavassa Armotonta menoa – dokumenttielokuvassa.

Vuonna 2019 Tiina sai puhelun, jota hän ei osannut odottaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Susanna Helke tarjosi Tiinalle mahdollisuutta osallistua hoitajan työtä käsittelevän dokumenttielokuvan tekoon. Tiina oli ensimmäisiä hoitajia, joka nosti esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa aivan 2010-luvun alussa. Keskustelujen jälkeen Tiina sai elokuvan pääroolin lähihoitaja Tiinana.

Elokuvan teko käynnistyi vuonna 2019 ja pian selvisi, että kyseessä ei ollut ihan tavallinen dokumentti. Syntyi elokuva, jossa hoivatyön arjesta kerrottiin laulun ja musiikin keinoin. Elokuva kuvattiin Tiinan aikaisemmassa työpaikassa pienessä yksityisessä hoivakodissa. Laulut ja elokuvan musiikin sävelsi Anna-Mari Kähärä. Hän myös kokosi laulujen sanat kirjeitse ja sähköpostitse hoitajilta ympäri Suomen.

Puoli vuotta sitten Tiina aloitti hoitajana Hämeenlinnassa hoivakoti Tanhuakodissa. ”Pakko myöntää, että ennakkoluuloni olivat suuret, kun tulin työhaastatteluun. Tunsin kuitenkin tiiminvetäjä Pian ja tiesin, että jos Pia viihtyi työssään hoivakodissa, minäkin viihtyisin”.

Tiinan mielestä hoitajan työssä on tärkeintä työyhteisön toimivuus. Kun on hyvä tiimi, ei synny kuppikuntia, kaikkia kuunnellaan, joustetaan jos voidaan, eikä myöskään tarvitse pelätä olla sairas. ”Tanhuakodissa on hyvä, avoin ilmapiiri ja lämmin henki. Työkaverit tukevat ja auttavat toisiaan, ja asukkailla on hyvä olla”, Tiina sanoo.

”Hoitotyössä on tärkeää tuntea asukkaat, heidän historiansa tapansa ja makunsa. Itse tykkään tehdä yövuoroja, ja silloin asukkaat pääasiassa nukkuvat, mutta olen kohdannut myös tilanteita, joista selviämiseen on tarvittu jonkin verran myös luovuutta. Esimerkiksi kerran pistettiin pystyyn tanssit keskellä yötä Olavi Virran tahdissa, jotta asukkaat saatiin rauhoittumaan”, Tiina muistelee.

Armotonta menoa –dokumentissa hoivatyö näyttäytyy raskaana ja kuluttavana. Oli aikoja, kun Tiinankin piti valita aamupalaleipiä töissä tehdessään, laittaisiko kustannussäästösyistä päälle juuston vai makkaran. Tällä hetkellä Tiina on kuitenkin erittäin tyytyväinen oman työyhteisönsä toimintaan. Hänen bravuurinsa ovat nykyisin vitriinileivät, jotka odottavat aamutuimaan Tanhuakodissa heräileviä vanhuksia.

”Iäkkäät menettävät ruokahaluaan iän myötä, ja on tärkeää, että ruoka houkuttelee syömään.”

"Kaikki ei voi aina olla täydellistä”, Tiina miettii. ”Moni asia on kuitenkin mennyt hoiva-alalla eteenpäin kohuvuosien jälkeen. Esperillä on avoin keskusteleva ilmapiiri, ja on useita kanavia, joissa kuka tahansa voi nostaa epäkohtia esiin ja saada vastauksen kysymykseensä. Koen, että asioita halutaan kehittää yhdessä ja että henkilöstöön luotetaan ja sitä arvostetaan”.

Vanhusten hoivatyön arkea kuvaava musikaalidokumentti "Armotonta menoa – hoivatyön lauluja" valittiin vuoden 2022 parhaaksi dokumenttielokuvaksi Tampereen elokuvajuhlilla. Se on saanut myös lukuisia muita palkintoja. Elokuvan voi nähdä esimerkiksi Finnkinon teattereissa 8.4.2022 alkaen.

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä