Puistolassa ei haluta nököttää neljän seinän sisällä

22.04.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Puistolassa ei haluta nököttää neljän seinän sisällä

Kajaanissa Esperi Koti Puistolassa asukkaat ovat aktiivisesti mukana rakentamassa kodin arkea. ”Mottomme on ollut, että suuntaamme toimintaa talon ulkopuolelle niin paljon kuin mahdollista, emmekä halua eristäytyä”, sanoo kotia johtava Anne Niskanen.

”Jos kodissamme tulee käymään huoltomies, hän saa heti töihinsä mukaan aktiivisen asiakkaan”, kertovat Puistolan yksikönpäällikkö Anne Niskanen ja tiiminvetäjä Leena Saarelainen. ”Kun asukkaamme saavat olla mukana arjen askareissa, he oppivat uutta ja arki pysyy mielenkiintoisena”.

Puistola on ollut toiminnassa kohta neljä vuotta. Siellä asuu hyvin eri-ikäisiä ja erilaisia kehitysvammaisia aikuisia. Yksilökeskeisyys korostuu toiminnassa.

”Mottomme on ollut, että suuntaamme toimintaa talon ulkopuolelle niin paljon kuin mahdollista, emmekä halua eristäytyä. Porukalla on käyty esimerkiksi festareilla ja ravintoloissa. Onpas jonkun kanssa käyty pubissakin”, Anne kertoo. ”Kun teemme asioita yhdessä, se madaltaa kynnystä osallistua uusiin asioihin. Haluamme, että kaikki osallistuvat omalla tavallaan”.

Yhdessä ollaan enemmän

Puistolaan on perustettu erilaisia teemaryhmiä, kuten liikuntaryhmä, musiikkiryhmä, keittiöryhmä ja muistiryhmä. Tavoitteena on ollut ryhmätoimintojen kautta löytää asukkaille uusia mielenkiinnon kohteita. Lisäksi kerran viikossa pidetään asukaspalaveri, jossa kaikki saavat kertoa toiveitaan toiminnan sisältöön liittyen. Näitä toiveita lähdetään toteuttamaan yhdessä.

”Meille tuli hieman iäkkäämpi asukas, ja hänet sijoitettiin aluksi vuodeosastolle. Kun rupesimme tarjoamaan hänelle erilaista tekemistä ja erilaisia aktiviteetteja, hän piristyi silminnähden. Kohta hän jo söikin itse. Joskus asiakkaalle mielenkiintoisen aktiviteetin löytyminen vie aikaa ja vaatii paljon toistoa, mutta vaiva on aina kannattanut nähdä ”, Anne kertoo.

”Mutta onhan meillä ollut välillä vaikeitakin päiviä, erityisesti nyt korona-aikana mielekkään arjen suunnittelu on vaatinut tavallista enemmän mielikuvitusta. Onneksi nyt kevään myötä voimme kohta ehkä oikeasti kirmata ulkomaailmaan”.

Keskustelu on lisännyt luottamusta

Anne on kiitollinen siitä, että hänen kanssaan kodissa työskentelee henkilöstö, joka haluaa onnistua ja tehdä töitä sen eteen, että asukkaalla on hyvä olla. Esimiehenä hän on pyrkinyt pitämään huolen siitä, että Puistolassa ollaan avoimia erilaisille näkemyksille –  niin nuorten kuin kokeneempien työntekijöidenkin ideoille. Annen ja Leenan mukaan työssä onnistuminen edellyttää idearikkautta, uskallusta, ennakkoluulottomuutta ja vähän hulluutta.Asukkaiden kanssa haastavissa tilanteissa on auttanut myös yhteistyö esimerkiksi kehitysvammapoliklinikan ja siellä työskentelevien ammattilaisten kanssa.

Esperin kehitysvammapalveluissa on otettu käyttöön yhteinen toimintatapa: yksilökeskeiseen elämänsuunnittelu (YKS). Siinä keskeisessä roolissa on itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Kaikki tahtovat asukkaan parasta, mutta joskus on vähän epäselvää, kuka oikeasti päättää, jos mielipiteet eroavat. Välillä Anne ja ohjaajat ovat joutuneet muistuttelemaan läheisiäkin itsemääräämisoikeuden tärkeydestä. Toistaiseksi kaikista tilanteista on selvitty avoimesti keskustelemalla.

”Näistä keskusteluista oppivat kaikki, ja ne rakentavat luottamusta. Yhteinen sävel löytyy aina, kun vain pidetään tavoite kirkkaana mielessä: asukkaan etu”.

Tutustu tarkemmin Esperin Kehitysvammapalveluiden yhteiseen toimintatapaan: Elämänmakuista elämää

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

 

 

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä