“Se on ihan hirveän tärkeää, että voi kimpassa nauraa“

28.02.2024
Etusivu > Ajankohtaista > “Se on ihan hirveän tärkeää, että voi kimpassa nauraa“

“Merimetsossa eletään Vintiöiden ja Kummelin välimaastossa. Elämää suurempi keskustelu käydään esimerkiksi suosikki-kahvimerkistä“, kertoo kotia johtava Mari Lotila.

Merimetso tarjoaa asumispalvelua mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista tukea arjessaan. Koti avautui vuonna 2017, asukaspaikkoja on yhteensä 15 ja ne sijaitsevat kolmessa erillisessä pienryhmäkodissa. 

”Vuosia sitten Merimetso oli koti, jonne ei ollut mahdollista tulla ”vain töihin”. Sitten mietimme, että senkin pitäisi kyllä olla mahdollista. Merimetson pitää elää ajassa”, sanoo kotia johtava Mari Lotila.

Merimetsolaisuutta piti lähteä hakemaan uudestaan

Kun Merimetso siirtyi vanhoista tiloista uusiin jokunen vuosi sitten, jotain piti tehdä myös toiminnan kehittämiseksi. Henkilöstö oli vuosien varrella ikääntynyt ja vaihtunut, ja monet vanhoista toimintatavoista kyseenalaistettiin. Erityiseksi haasteeksi muodostui se, että silloin tehdyistä, yhteisistä sopimuksista pidettiin kiinni enää vaihtelevasti.

Kodissa oltiin tilanteessa, jossa oli pakko lähteä etsimään uutta merimetsolaisuutta. Yhteisesti todettiin, että jos kaikilla ei ole samaa yhteistä Merimetso-visiota kirkkaana, ollaan alttiimpia negatiivisuudelle. Keskusteluja merimetsolaisuudesta on käyty myös asukkaiden kanssa. On puhuttu siitä, minkälaista elämää Merimetsossa olisi kiva elää ja miten kaikkien arki Merimetsossa olisi kivaa.

Keskusteluista syntyi yhteisiä käytäntöjä, joista kaikki pitävät nyt kiinni

Merimetsossa kodin henkilöstön ikähaitari on 18 – 67 vuotta, ja työntekijät ovat eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Kokemusvuodet vaihtelevat, mutta me kaikki olemme ammattilaisia.

 ”Yhteistä meille on se, että me merimetsolaiset olemme kaikki aika järkeviä, käytännön ihmisiä ja haluamme elää hyvää arkea”, Mari aloittaa.

”Sovimme esimeriksi, että töitä ei valita, jotta jollekin ei tule vain kivoja hommia ja toisille vähemmän kivoja”, Mari kertoo ja lisää, että vaikka koulutus tuo omia vastuita, niin nimikkeestä huolimatta suurinta osaa asioista tekee meistä jokainen. ”Vie mennessäs, tuo tullessas” on motto, jolla pääsee työyhteisössä pitkälle.

”Sovimme myös, että henkilökunnan lounaalla on kännykkäkielto. Haluamme panostaa näihin hetkiin, ja kännykkäkielto on osoittautunut tosi hedelmälliseksi. Tottakai joustamme, mutta työkulttuurin kannalta on tärkeää, että lounaalla voidaan keskustella yhdessä ja näin hitsautua yhteen tiimiksi. Enimmäkseen puhumme hömppää, maailman tapahtumia ja nauretaan. Se on ihan hirveän tärkeää, että voi kimpassa nauraa”.

Kahvitunnilla voi sitten selailla kännykkää, jos niin haluaa.

Mari kertoo, että Loviisassa sijaitsevassa Merimetsossa kaikki työ on ”sitä ihan tavallista työtä”. Asukkaiden viihtyminen on kiinni kodin hyvästä ilmapiiristä ja arjen sujumisesta. 

  ”Me tarvitsemme arkeemme työkaluja, joiden avulla kaikki työntekijät saadaan tutustumaan toisiinsa ja viihtymään keskenään, naamasta riippumatta”, Mari sanoo.

”Osa porukastamme kaipaa yhteistä tekemistä, ja kannatan lämpimästi ajatusta sitä, että työnantaja muistaisi henkilöstöä vaikka pari kertaa vuodessa leffa- tai teatterilipuilla yhteisesti käytettäväksi tai mahdollistaisi pari-kolme yhteistä tyhy-päivää vuodessa”. 

Onneksi puhetta tärkeistä asioista riittää kodissa jokaiselle työpäivälle.

”Merimetsossa on kolme vankkumatonta Juhla Mokan puolustajaa, kun taas minä ja pari muuta puolustamme keskusteluissa tummaa kahvia, esimerkiksi Löfbergiä. Tästä jaksamme keskustella päivästä toiseen. Uutta kulmaa saamme keskusteluun siitä, että jonkun suosikkikahvi on tarjouksessa jossakin kaupassa. Lisäksi harrastamme ”tarjoushaukkailua” ja jaamme parhaat diilit ja myös hävikkiostojen parhaat paikat”, Mari nauraa.

 

Voit tutustua Merimetson toimintaan verkkosivuillamme: Kodin kuulumiset .  

 

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä