Sotaa paenneet ukrainalaisperheet saivat kodin Esperin palvelukeskuksesta Tampereelta

12.10.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Sotaa paenneet ukrainalaisperheet saivat kodin Esperin palvelukeskuksesta Tampereelta

Matka oli pitkä. Se kesti autolla 12 tuntia Kiovasta Länsi-Ukrainaan. Muutama yö rajalla ja Puolasta lento sukulaisten luo Suomeen.

Svitlana, Krystyna, heidän lapsensa sekä pakomatkan aikana tutuksi tullut ukrainalaisperhe saapuivat Tampereelle maaliskuussa 2022.

Svitlana ja Krystyna majoittuivat lapsineen Krystynan äidin Inga Rautiaisen luona. Vastaanottokeskuksessa ei ollut tilaa ja yhtä matkaa saapuneille ukrainalaisille tarjottiin majoituspaikaksi isoa liikuntasalia. Inga Rautiainen päätti, että ottaisi omien sukulaistensa lisäksi yhtä aikaa Suomeen saapuneen ukrainalaisperheen kotiinsa.

”Ajattelin, että on parempi asua ahtaasti, kun nukkua patjalla liikuntasalissa.”

Apua yllättävästä suunnasta

Inga on asunut Suomessa jo 16 vuotta ja hän työskentelee lähihoitajana Esperi Palvelukeskus Kielossa Tampereella.

Kun ukrainalaisperheet saapuivat Suomeen, oli Kielon tiimivastaavat Johanna Saari ja Hanna Lindstedt järjestänyt yllätyksen Ingalle ja ukrainalaisperheille. Ukrainalaisille oli hankittu ruokatarpeet viikoksi. Lisäksi lapset saivat vaatteita, sillä perheet eivät olleet pystyneet ottamaan niitä mukaansa Kiovasta hyökkäyssotaa pakoon lähtiessään. Ingan ja ukrainalaisten ahtaaseen asumistilanteeseenkin tuli pian apua ehkä jopa hieman yllättävästä suunnasta.

Kielossa haluttiin auttaa konkreettisesti Venäjän hyökkäyssodan vuoksi kotinsa jättäneitä perheitä. Kielon yksikönjohtaja Mirja Soini teki aloitteen, jonka seurauksena Esperi päätti tarjota palvelukeskus Kielosta kodin ukrainalaisille.

Kieloon muutti kolme aikuista naista sekä 3-, 7- ja 10-vuotiaat lapset. Ingan oma tytär Krystyna ja 6-vuotias tyttärentytär jäivät edelleen asumaan Ingan luokse.

Ukrainalaiset asuivat Kielossa ilmaiseksi. Svitlanasta tuntui, että hän halusi jotenkin korvata saamansa avun. Aktiivisena ihmisenä hän myös kaipasi päiviinsä tekemistä. Inga keksi, että Svitlana voisi silloin tällöin auttaa kodin pyykkihuollossa. ”Siitä on ollut meille iso apu”, hän kiittää. Kesällä Svitlana palkattiin kesätöihin keittiöön hygieniapassin suorittamisen jälkeen.

Svitlana haluaa päästä töihin keittiöalalle ja aikoo seuraavaksi oppia suomen kielen. Lapsille suomen kieli onkin jo tarttunut hienosti koulussa.

Kielosta löytyi varapappa

Miltä Svitlanasta on tuntunut asua palvelukeskuksessa keskellä ikäihmisiä?

”Täällä on ollut mukava asua, meillä on ollut hyviä naapureita”, Svitlana kertoo. Svitlana ja hänen tyttärensä ystävystyivät erityisesti Veikko-papan kanssa, josta tuli lasten varapappa. Kielimuuri ei ollut este ystävyydelle.

”Aamuisin Veikko katsoi aina pihalle ikkunasta ja huolehti, että lapset ehtivät koulutaksiin”, Johanna kertoo. Kun Veikko joutui sairaalaan, Svitlana lapsineen kävi katsomassa varapappaa useita kertoja.

”Ukrainalaisille on tavallista asua iäkkäiden kanssa samassa kodissa. Siellä ei ole palvelutaloja, kuten täällä”, Inga toteaa.

Syyskuussa 2023 Svitlana muutti Kielosta uuteen omaan kotiin tyttäriensä kanssa. Hänen tavoitteenaan on muuttaa takaisin Kiovaan parin-kolmen vuoden päästä, kun tilanne Ukrainassa on toivottavasti jo parempi. Sillä välin tytöt opiskelevat suomalaisessa koulussa, eikä heidän tarvitse juosta pommisuojaan kesken koulupäivän, kuten monen Ukrainassa edelleen asuvan ikätoverinsa.

Tutustu vuoden 2022 vastuullisuusraporttiimme

Seuraa Esperiä somessa #töissäesperillä #espericare

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä