Talentia ja Esperi Care: Mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevien asiakkaiden heitteillejättö tulee kalliiksi yhteiskunnalle

14.11.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Talentia ja Esperi Care: Mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevien asiakkaiden heitteillejättö tulee kalliiksi yhteiskunnalle

Hyvinvointialueiden riittämättömän rahoituksen vaikutukset näkyvät ensimmäisenä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden palveluissa. Palveluita karsitaan ryhmältä, joka ei pysty pitämään ääntä omasta tilanteestaan, ja jolla ei ole vahvoja eturyhmiä ajamassa etuaan, toteavat Talentia ja Esperi Care yhteisessä kannanotossaan.

Hyvinvointialueet ovat esimerkiksi vähentäneet maksusitoumuksia päihdekuntoutuksiin, mikä on vaikeuttanut hoitoon pääsyä. ”Hoitojaksoja on myös lyhennetty sekä asiakkaita on siirretty kevyempien, tarpeita vastaamattomien palveluiden piiriin. Tämä on paitsi inhimillisesti kestämätöntä, myös taloudellisesti lyhytnäköistä. Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien hoitamatta jättäminen aiheuttaa merkittäviä kustannuksia koko yhteiskunnalle”, Esperin viestintäjohtaja Jani Nurisalo toteaa.

Mielenterveys- ja päihdeongelmien kustannukset nousevat Suomessa OECD:n raportin mukaan jopa 11 miljardiin euroon vuosittain. Näihin kustannuksiin sisältyvät esimerkiksi sairauspoissaolot, ennenaikainen eläköityminen, terveyspalveluiden käyttö, rikollisuus ja asunnottomuus. Lisäksi yhden vakavasta mielenterveysongelmasta kärsivän henkilön hoitokustannukset voivat olla jopa 40 000 euroa vuodessa. Varhaisen vaiheen ennaltaehkäisevä hoito maksaisi siitä vain murto-osan.

”Sosiaalihuoltolain mukaisesti ennaltaehkäisevien palveluiden tulisi olla ensisijainen auttamismuoto. Palveluntarpeiden arvioinnin viivästyessä ennättävät ongelmat paisua ja aiheuttaa lumipalloefektin, jolla on myös suuria inhimillisiä kustannuksia. Kentältä kantautuu viestejä siitä, että päätöksiä tehdään virkavastuussa olevien viranhaltijoiden sijaan kollektiivisesti ja taloudellisin perustein. Tällainen toiminta on kestämätöntä, eikä se ole sosiaalihuoltolain mukaista tai yksilön tarpeet huomioivaa”, Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen sanoo.

Henkilö, jolla on haasteita elämänhallinnassa, mielenterveysongelmia sekä mahdollisesti myös päihteiden riskikäyttöä, kuormittaa yhteiskuntaa monella eri tavalla – päivystyskäynnit, terveyspalvelut, osastojaksot ja asunnottomuus lisääntyvät. Jos palveluihin panostettaisiin ajoissa, olisivat yhteiskunnalle aiheutuvat kokonaiskustannukset merkittävästi alhaisemmat. Samalla vältettäisiin inhimillistä kärsimystä.

”On irvokasta, että samaan aikaan, kun keskustellaan ”Terapia takuun” säätämisestä, tosiasiallisesti päihde- ja mielenterveyspalveluita ajetaan alas ympäri Suomea. Nykyinen suuntaus on mahdoton”, Nurisalo sanoo.

”Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien asiakkaiden pitää saada palvelut. Järjestelmän kuormitus tulee kostautumaan monella ikävällä tavalla, ellei siihen puututa ajoissa”, Suominen korostaa.

**

Katso Josen matka kriisistä toipumiseen.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä