Tartuntatautilain­muutos vaatii Esperin henkilöstöltä ja palveluntarjoajilta suojaa koronaa vastaan

11.01.2022
Etusivu > Ajankohtaista > Tartuntatautilain­muutos vaatii Esperin henkilöstöltä ja palveluntarjoajilta suojaa koronaa vastaan

Tammikuun lopussa voimaan astuva väliaikainen tartuntatautilainmuutos vaikuttaa Esperin henkilöstön lisäksi myös Esperin palveluntarjoajien työntekijöihin. Lakimuutos koskettaa heitä, jotka työskentelevät Esperillä tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille (esimerkiksi ikäyksiköt ja osa kehitysvammayksiköistä).

Kodeissamme työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan riittävä ja luotettava selvitys covid-19-tautia vastaan saamastaan suojasta. Palveluntarjoajat ja alihankkijat vastaavat, että Esperin kodissa työskentelevällä työntekijällä on tarvittava suoja olemassa. Suojavaade koskee esimerkiksi siivoojia, keittiöhenkilökuntaa, kiinteistöhuoltoa ja laiteasentajia.

Esperin hoivahenkilön ja palveluntarjoajan työntekijän tulee esittää omalle esihenkilölle riittävä ja luotettava selvitys covid-19-tautia vastaan saamastaan suojasta eli virallinen: A) rokotustieto tai B) tieto sairastetusta taudista. Riittävä ja luotettava selvitys tarkoittaa EU:n koronatodistusta rokotustiedolla tai tiedolla sairastetusta covid19-taudista omakannasta.

Mikäli työntekijä kieltäytyy antamasta covid19-suojaustietoa, työntekijä ei lähtökohtaisesti voi työskennellä covid19-taudin vakaville seuraamuksille alttiiden asiakkaiden ja potilaiden kanssa, ellei työntekijällä ole todistusta sairastetusta taudista tai lääketieteellinen peruste kieltäytyä rokotuksesta.

Jos työntekijällä on lääketieteellinen peruste rokottamattomuudelle, hän on velvollinen osoittamaan negatiivisen covid-19- testituloksen, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen työvuoroon saapumista julkisen tai yksityisen terveydenhuoltotoimijan toimesta.

Mikäli rokotesarja on kesken, työskentelyä voi jatkaa, kunhan täyden rokotesarjan saaminen varmistetaan ohjeiden mukaisesti ja huolehditaan covid-19-suojatoimenpiteistä.

Eduskunta hyväksyi tartuntatautilain väliaikaisen muuttamisen 28.12.2021. Lakimuutos astuu voimaan 31.1.2022 ja se on voimassa vuoden 2022 loppuun.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä