”Tutustu työelämään ja tienaa” on monelle nuorelle ensikontakti työelämään – myös Jesselle ja Jonnelle

11.07.2024
Etusivu > Ajankohtaista > ”Tutustu työelämään ja tienaa” on monelle nuorelle ensikontakti työelämään – myös Jesselle ja Jonnelle

Esperi on mukana Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmassa. Sitä kautta tarjosimme tänä kesänä mahdollisuuden yli 200 nuorelle tulla tutustumaan kotiemme arkeen. Esperi Koti Pajusirkussa Turussa TTT-harjoitteluun osallistuivat Jesse 15 v. ja Jonne 14 v.

Jonne ja Jesse käyvät Vaisaaren koulua Raisiossa. Kun koulu syksyllä alkaa, Jesse 15 v. menee yhdeksännelle ja Jonne 14 v. kahdeksannelle luokalle. Molempia poikia kiinnostavat puutyöt, mutta Jesse nimeää lempiaineekseen koulussa kemian ja fysiikan. Ennen harjoittelua heillä ei kummallakaan ollut aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisista eikä työskentelystä heidän kanssaan.   

”Harjoittelu kehitysvammaisten parissa sekä jännitti että vähän myös pelotti, sillä emme oikein tienneet, mitä odottaa. Nyt on harjoittelumme 7. päivä ja kaikki on sujunut oikein hyvin. Meillä on ollut kivaa ja olemme viihtyneet”, he kertovat.

Esperi Koti Pajusirkun yksikönpäällikkö Kirsi Kanerva kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Pajusirkkuun otettiin TTT-harjoittelijoita.

”Mietimme henkilöstön kanssa pitkään, uskaltaisimmeko lähteä ohjelmaan mukaan. Meitä ei arveluttanut itsemme puolesta, vaan asukkaiden, sillä emme oikein tienneet, miten he suhtautuvat nuoriin harjoittelijoihin, joilla ei ole kokemusta alasta eikä kehitysvammaisista asukkaista”, Kirsi kertoo.

”Asukkaamme ovat tykänneet nuorista harjoittelijoistamme todella paljon. Pojilla on ollut aikaa pelata pelejä, katsoa elokuvia asukkaiden kanssa ja olla mukana ulkoilemassa. Kaikki on sujunut oikein hyvin”, hän kertoo.

TTT-harjoittelussa Jesse ja Jonne työskentelevät enintään 6 tuntia päivässä kahden viikon ajan. He avustavat asukkaita esimerkiksi ruokailussa, kiinnittämällä ruokalappuja tai kaatamalla vettä.

”Asukkaita Pajusirkussa on nuoria ja vähän vanhempia, meidän ikäisiä kehitysvammaisia Pajusirkussa ei ole lainkaan. Heistä osan kanssa voi keskustella, mutta osalle riittää vain, että pidämme heille seuraa tai puhelemme mukavia asioita, vaikka vastausta ei heiltä kuulukaan”, Jesse kertoo.

Jonne vahvistaa, että ”hyvin on tultu juttuun kaikkien kanssa”.

Ensi vuonna Jesse täyttää 16 vuotta ja silloin hänellä on mahdollisuus hakea kaupungin kesäseteliä. ”Sitä aion hakea”, hän vahvistaa.

”En välttämättä näe tätä omana tulevaisuuden ammattinani, mutta tämä on ollut silti hyvä kokemus. Olen ymmärtänyt, että on erilaisia ihmisiä, ja vaikka he ovat erilaisia, he voivat silti olla oikein mukavia”.

Esperin rekrytointipäällikkö Johanna Nykänen kertoo, että kesäharjoitteluohjelman tarkoituksena on tarjota koululaisille omakohtaista kokemusta työnantajan toiminnasta, työtehtävistä ja alan tarjoamista mahdollisuuksista.

”Tämä on nuorille matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua työelämään, ja varmasti omat ansiotkin kiinnostavat. Ehkä pystymme vaikuttamaan siihen, minkälaisina sosiaali- ja terveysalan työt mielletään ja omien hyvin kokemusten kautta innostamaan nuoria hakeutumaan myöhemmin alalle”, Johanna Nykänen sanoo.

Esperi Koti Pajusirkku Turussa tarjoaa asumispalveluita kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille.  Asukastyytyväisyys kodissa on huippuluokkaa 4,9/5. Lue verkkosivuiltamme lisää.

Tutustu työelämään ja tienaa eli lyhyemmin TTT on yli 13-vuotiaille tarkoitettu kesätyökokemusta kerryttävä malli, jonka avulla nuori saa ensikokemuksensa työelämästä ja siihen hakeutumisesta. Malli on tarkoitettu yläkouluikäisille ja lukiolaisille.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä