Vertaistuki on tärkeä osa ulkomaalaisen työntekijän kotoutumista

25.08.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Vertaistuki on tärkeä osa ulkomaalaisen työntekijän kotoutumista

Uusi kotimaa, uusi kieli ja uusi työ ovat kaikki valtavia muutoksia. Yhteisöllisyyttä sekä monimuotoista ja -kielistä viestintää tarvitaan paljon. Keväällä Esperin aloittaman ryhmän tavoite on tarjota vertaistukea kotien kansainvälisille työntekijöille.

Esperillä on tällä hetkellä reilut 400 ulkomaalaista työntekijää. HR-asiantuntija Varpu Ahtonen vastaa Esperin ulkomailta rekrytoitujen hoitajien relokaatio-prosessista. Hän on suunnitellut vertaistukiryhmän toimintaa yhdessä lähihoitaja Jorge Lopezin kanssa, sillä Jorgella on omakohtaista kokemusta muutosta Suomeen.    

“Vertaistuki on psykologisesti hyvin tärkeää uuteen maahan sopeutumisen kannalta“, sanoo Varpu. “Työhön liittyvissä kysymyksissä tärkein yhteyshenkilö uudelle työtekijälle on aina kunkin hoitajan oma esihenkilö, mutta ryhmän avulla työntekijälle konkretisoituu se, että monia muitakin hoitajia on kodeissamme eri puolilla Suomea samanlaisessa uudessa tilanteessa“.

Kodeissamme yhteisöllisyyttä vaalitaan kansalaisuuteen katsomatta. On tärkeää, että myös kansainväliset työntekijämme viihtyvät Esperillä ja haluavat työskennellä Suomessa jatkossakin. Tiedon jakaminen ja yhteinen keskustelu nopeuttaa sopeutumista ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

“Tapaamisissa jaetaan tietoa, vastataan työntekijöiden yleisiin kysymyksiin ja lopuksi kokoonnutaan pienryhmiin keskustelemaan kokemuksista uudessa työssä ja maassa. Virtuaalisiin tapaamisiin on helppo kokoontua eri puolilta Suomea ja mukaan mahtuvat kerralla kaikki halukkaat“, Varpu vahvistaa.

Hoitotyön lisäksi ulkomailta tulleen hoitajan arkeen kodeissamme kuuluu suomen kielen harjoittelu. Yhteiset tapaamiset, joissa saa keskustella samassa tilanteessa olevien kanssa myös englanniksi ovat kuitenkin osoittautuneet tärkeiksi.

“Ulkomailta meille tulevat työntekijät sijoittuvat eri puolille Suomea. Moni asia on ulkomaalaiselle työntekijälle uusi, eikä kaikissa kodeissa myöskään ole vielä kokemusta ulkomaalaisen työkaverin vastaanottamisesta. Vertaistuki on tärkeää, ja erityisesti hiljattain maahan tulleet hyötyvät ryhmästä“, toteaa Varpu Ahtonen.

 

Lisätiedot

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä