Hur kommer man till oss och bo?

Etusivu > Hur kommer man till oss och bo?

Man kan bosätta sig på våra hem genom att betala själv, eller också kan man få tillgång till servicen via hemkommunens servicehandledning eller med servicesedel.

Om du eller en närstående har behov av service ska du först kontakta social- och hälsovården i din egen eller den närståendes kommun. Där reder man ut om den som behöver service på basis av sitt tillstånd, sina inkomster och sin förmögenhet har rätt till boendeservice som bekostas av kommunen eller en servicesedel.

Samtidigt kan du läsa mer om Esperis vårdhem på webben eller kontakta oss direkt och höra dig för om våra hem. Vi hjälper dig gärna också med frågor som gäller servicehandledningen på numret 010 4088 000. Du kan komma och bekanta dig med våra hem när vi har öppet hus eller också kan vi komma överens om en privat presentation.

Det lönar sig att utnyttja de stöd och avdrag som samhället erbjuder för att skaffa tjänsterna. På stödets belopp inverkar behovet av service och stödtagarens ekonomiska ställning.

Servicesedel

Städer och kommuner kan delta i kostnaderna för invånarnas serviceboende med en servicesedel som ersätter den vård och omsorg som ges i samband med serviceboendet. Servicesedeln ersätter inte hyror och måltider. Med servicesedeln kan klienten eller de anhöriga själva bestämma av vilket kommunalt godkänt företag tjänsten ska skaffas.  
Servicesedlarna blir hela tiden vanligare. De tjänster och det belopp som servicesedeln ersätter varierar beroende på kommun. Mer information får du från social- och hälsovårdstjänsterna för äldre i hemkommunen eller på kommunens egna webbsidor.

Hushållsavdrag

Man kan dessutom göra hushållsavdrag för avgifterna för omsorg och vård. Också en anhörig som deltar i kostnaderna för tjänsterna kan utnyttja avdraget. Hushållsavdrag kan inte göras för sådana serviceavgifter för vilka en servicesedel har beviljats.

Övriga stöd

För invånarens hyreskostnader kan man ansöka om bostadsbidrag från FPA.

Från FPA kan man också ansöka om vårdbidrag för pensionstagare. En förutsättning för vårdbidrag är att personens funktionsförmåga har varit nedsatt åtminstone ett år utan avbrott. Vårdbidraget för pensionstagare delas in i tre kategorier beroende på hur stort behovet av hjälp, handledning och tillsyn är.

FPA ersätter enligt normal praxis en del av priset för Esperis läkartjänster. Ersättningen dras av från din faktura när du visar upp ditt FPA-kort.

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä