ELLI-kehittämisohjelma perustuu maailmalla tunnettuun ja monessa yrityksessä käytettyyn Lean-filosofiaan. Ajattelumallin ytimessä ovat jatkuva parantaminen ja turhan tekemisen poistaminen.
Esperin hoivakodeista Jaatinen, Kerava, Rantakylän Helmi ja Esperi Kodeista Päivölä-Peltola ja Valkama ovat olleet mukana ELLI-hankkeessa tänä vuonna. ELLI on tuonut mukanaan merkittäviä muutoksia koteihin. Se on tarjonnut mahdollisuuden hyödyntää Lean-ajattelumallia kehitystyössä ja toiminnan parannuksessa. Mutta mitkä ovat ELLI-hankkeen vaikutukset ja Lean-mallin hyödyt kodeissa?
Paljon myönteistä
“Joensuussa Hoivakoti Rantakylän Helmessä henkilöstön suhtautuminen ELLI-hankkeeseen oli aluksi hyvin varautunutta“, kertoo yksikönjohtaja Minna Takkunen.
“Alun negatiivinen suhtautuminen ELLI-hankkeeseen johtui aikaisemmista muutoksista, joita oli tehty kiireellä. Kuitenkin ELLI-hankkeen myötä suhtautuminen muuttui myönteiseksi. Työntekijöiden keskuudessa heräsi aktiivista kehittämisen intoa ja ideointia“, Minna kertoo.
“Lean-ajattelumalli on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi. Se on selkeyttänyt prosesseja ja auttanut tunnistamaan mitkä asiat vaikuttavat muutokseen ja tavoitteen saavuttamiseen.
”Meillä haluttiin sujuvoittaa asukkaiden ruokailuaikoja. Lean-harjoitteiden avulla oivalsimme, mitkä asiat estivät rauhallisen ruokailun ja mitä tarvittiin tavoitteeseen pääsyyn. Tämäntyyppiset harjoitukset ovat selkeyttäneet muutoksen polkuamme“, Minna jatkaa.
Minna on vakuuttunut, että Lean-ajattelumallista saatuja oppeja ja menetelmiä hyödynnetään aktiivisesti Rantakylän Helmessä tulevaisuudessakin.
“Jatkamme henkilöstön kanssa kehittämistä pienin askelin ja keskitymme nyt erityisesti laatuasioiden parantamiseen. Työtapoja, työn organisointia ja kirjaamisen käytäntöjä tullaan edelleen kehittämään.“
Yksikönjohtaja Minna Takkunen (vas) ja tiimivastaava Marjaana Waris työskentelevät Hoivakoti Rantakylän Helmessä, joka on 65-paikkainen hoivakoti Joensuussa.
Valmentaminen kodeissa
Palveluasiantuntija Sirpa Laukala on yksi ELLI-kehitysohjelman valmentajista ja toiminut vuonna 2023 Hoivakoti Keravan apuna.
“Lean on tuonut kotien työntekijöille työkaluja oman toimintansa kehittämiseen. Kodeissa on saatu aikaan konkreettisia parannuksia, kuten esimerkiksi Hoivakoti Keravan lääkehoitoprosessin keston väheneminen 40 minuutilla. Kyllä Lean-malli on auttanut kodeissa parantamaan toimintaa merkittävästi“, Sirpa toteaa.
“Olen itse unelmatyössäni ja tämä valmentaminen on työkuvassani kuin kirsikka kakun päälle. Me valmentajat olemme oppineet uusia keinoja kotien osallistamiseen ja innostamiseen kehitystyössä. Valmentaminen on tuonut toivoa ja innostusta koteihin, ja motivoinut kehittämään toimintaa“, Sirpa jatkaa.
Sirpa toivoo, että tulevina vuosina ELLI-projekteja saadaan vietyä eteenpäin vieläkin ketterämmin. “Jos Lean-ajattelumallista halutaan ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti, on tärkeää jatkaa kehitystyötä entistä kohdennetummin“, Sirpa toteaa.
ELLI-hankkeen onnistumiset näkyvät
Aluepäälliköt Kimmo Nurmi ja Kirsi Hynninen ovat päässeet myös seuraamaan onnistumisia ELLI-hankkeessa.
“Esperi Koti Päivölä-Peltolan tekemisen luvut puhuvat puolestaan. On ollut ilo seurata henkilöstön sitoutumista kehitystyöhön. Mielestäni ELLI-hankkeessa parasta on se, että henkilöt, jotka sitä työtä tekevät, saavat itse lähteä tekemään muutosta“, Kimmo iloitsee.
“Olen ylpeä, siitä kuinka Esperi Koti Valkamassa muutokset ovat menneet eteenpäin. Hyvinvointialueiden pyyntöjen mukaisesti Valkamassa on lähdetty kehittämään toimintaa nykyaikaisemmaksi. On tärkeää, että pystymme luomaan sen tyylistä palvelua, jota meiltä halutaan ostaa. ELLI on ollut tässä avainasemassa“, Kirsi toteaa.
“Toivon, että ELLI-hankkeelle on tiedossa jatkoa. Kaikki mukana olleet kodit ovat saaneet tästä hyödyn irti, ja itselleni tulee jo muutama koti mieleen, jotka varmasti saisivat Lean-ajattelumallista eväät toiminnan kehittämiseen“, Kimmo summaa.
Lue myös: “ELLI-hankkeen ansiosta me kaikki olemme osaltamme vahvempia ja parempia hoitajia“
Lisätiedot
Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi