Kohti omannäköistä arkea – yhteisillä säännöillä

29.04.2025
Etusivu > Ajankohtaista > Kohti omannäköistä arkea – yhteisillä säännöillä

Asumispalveluilla tuetaan mielenterveyskuntoutujan matkaa kohti itsenäisempää ja tasapainoisempaa elämää. Alku kuntoutumiselle voi olla välillä kivikkoinen.

Rajoitukset eivät ole sama asia kuin säännöt – vaikka joskus se saattaa siltä tuntuakin. Esperi Koti Koskikaran entinen asukas Jose kertoo omasta kuntoutumisestaan.

”Ohjaajat tekivät parhaansa, että sopeutuisin ja minä tein parhaani, että en sopeutuisi”, Jose kuvailee lähtötilannetta.

Hän kertoo, että sopeutuminen alkoi kunnolla vasta sitten, kun hän ymmärsi, että ihmiset ovat täällä auttamassa, eivätkä kiusaksi. ”Aloin ottaa enemmän vastuuta omasta elämästä ja käytöksestä.” Esimerkiksi huumeiden käyttö ei ollut sallittua yksikössä ja talon yhteisiä sääntöjä tuli noudattaa – ne olivat olemassa asumisturvallisuuden ja -viihtyvyyden takaamiseksi.

On voimaannuttavaa, kun pystyy muuttamaan omaa elämäänsä. Nyt Jose asuu itsenäisesti. Hän katuu vain sitä, ettei hakenut apua aikaisemmin. Tuen avulla olisi välttynyt ylimääräisiltä taisteluilta.

”Hakekaa ehdottomasti apua”, hän kannustaa avuntarvitsijoita. ”Asioiden kanssa ei tarvitse painia yksin.”

Oikeus päättää omasta elämästä – joka päivä

Esperi tarjoaa mielenterveyskuntoutujille asumispalveluja eri puolilla Suomea. Tavoitteemme on tukea ihmisen polkua kohti itsenäisempää elämää.

”Toimintaamme ohjaa Mieli-toipumisorientaatio. Sen ydinajatus on, että asukkaalla on mahdollisuus ja oikeus vaikuttaa omaan elämäänsä niin paljon kuin mahdollista. Asiakas määrittelee itse, mitä hyvä elämä, onnellisuus ja kuntoutuminen hänelle tarkoittavat. Palveluidemme tavoitteena on edistää ja ylläpitää asiakkaan mahdollisimman itsenäistä selviytymistä arjessa”, kertoo palveluasiantuntija Jaana Rytilahti.

Esperin toiminta perustuu asiakkaan yksilölliseen palvelutarpeeseen. Esimerkiksi ryhmätoiminta suunnitellaan asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta, ja suunnitelmia räätälöidään tilanteeseen sopiviksi.

Itsemääräämisoikeus tarkoittaa jokaisen oikeutta päättää omasta elämästään ja tehdä henkilökohtaisia valintoja. Ikä, sairaudet tai alentunut toimintakyky eivät vähennä henkilön oikeutta päättää itse asioistaan.

”Me tuemme, vahvistamme ja ylläpidämme asiakkaidemme itsemääräämisoikeutta, emmekä voi rajoittaa esimerkiksi heidän liikkumistaan tai sitä, mitä omannäköinen arki heille tarkoittaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yksikön yhteisösääntöjä tai yhteiskunnan lakeja tulisi noudattaa”, toteaa Jaana Rytilahti.

Onnistumiset näkyvät palautteessa

Esperillä asiakastyytyväisyyttä arvioidaan muun muassa Net Promoter Scorella (NPS), joka mittaa asiakkaiden suositteluhalukkuutta. Asiakaskokemusta kehitetään aktiivisesti, ja Esperin mielenterveys- ja päihdepalveluissa NPS nousi vuoden 2024 aikana selvästi aikaisemmasta. Tuore luku on 49 (asteikolla -100 – +100).

Asiakkailta kerätään myös muuta palautetta.

”Palautteen avulla voimme kehittää toimintaamme”, kertoo Rytilahti. ”On myös palkitsevaa nähdä, missä on onnistuttu.”

Katso Josen tarina videolta.

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-15)
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä