Vielä reilut pari vuotta sitten Eeva Ketolasta oli hyvää vauhtia tulossa valtion virkamies, kun hänelle tarjoutui tilaisuus lähteä kehittämään hoivakohun leimaaman Esperin laatutoimintoa. Eeva tiesi, että nyt hän saisi hyödyntää kaiken osaamisensa ja tehdä sitä, mikä on hänen intohimonsa: auttaa ihmisiä ja kehittää organisaatioita auttamaan.
Kun Eeva otti tehtävän vastaan Esperin laatujohtajana vuonna 2020, kaikuja koronasta, mystisestä ja yllättävästä viruksesta, oli jo liikkeellä. Hän oli aivan uusi tehtävässään, eikä tuntenut Esperillä vielä ketään. ”Tuolloin digiloikka oli vielä Esperilläkin tekemättä. Teams-palaverit tulivat käyttöön etätyön myötä, eikä niissä ollut tapana pitää aluksi edes kameraa päällä. Kokouksissa edessäni oli musta ruutu ja minusta tuntui, että puhuin mustalle laatikolle”, Eeva kertoo.
Eeva ei ole kuitenkaan koskaan pelännyt haasteita, ja hänen viestinsä organisaatiolle oli kirkas: kuivaharjoitelkaa ja hankkikaa varusteita ennakkoon niin paljon kuin mahdollista, sillä ne loppuvat pian. Näin kävikin. Ensimmäisenä tuli pulaa maskeista. ”Uudessa tehtävässä on haasteena se, että alkuun talon sisällä ei ole verkostoja, eikä tunne ihmisiä. Ei heti tiedä, keneltä pyytäisi apua tai kuinka oikaisisi prosesseja kriisitilanteessa. Kun pitää toimia nopeasti, on tärkeää tuntea oikotiet ja oikeat ihmiset”, Eeva sanoo.
”Nyt kun katson taaksepäin, voin vain todeta, että olemme yhdessä selvinneet kahdesta koronavuodesta todella hyvin. Esperiläiset toimivat korona-aikana huikean hienosti yhdessä, eikä pallo pudonnut missään vaiheessa. On ollut upeaa tulla taloon, jossa arvostetaan osaamista. Kaikkien osaamista. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on esperiläisillä dna:ssa. Koen, että tulin juuri oikeaan paikkaan ja oikeana aikana”.
Suomella ja hoiva-alalla on nyt edessään uusi yhteinen haaste, nimittäin sote-alueiden järjestäminen. ”Sote-asiat ovat minulle tuttuja aikaisemmalta työuraltani, ja kannan huolta lopputuloksesta. Tässä on nyt menossa jo aika mones tuotantokausi", Eeva nauraa. ”On selvää, että koko palveluiden kirjon järjestämiseen tarvitaan yhtä kuntaa isommat hartiat, sillä tässä maailmassa yksin ei pieni pärjää. Hyvä lopputulos saadaan aikaan lisäämällä sosiaalihuollon osaamista kaikille terveydenhuollossa, talousosaamista sekä lainsäädännön tuntemusta, jota tällä hetkellä on aivan liian vähän. Samoin olisi tarpeen saada julkiselle puolelle lisää kehittämisketteryyttä”, Eeva miettii.
Toinen hoiva-alan suuri, kaikkia koskettava haaste, on työvoimapula. Se on haaste, joka meidän on pakko ratkaista. ”Minulla on tässä oma lehmä ojassa, Eeva tunnustaa. ”Tiedän, että omat iäkkäät vanhempani tarvitsevat jossakin vaiheessa kodin, jonne heidän on turvallista asettua. Ja yksi kaunis päivä olen itsekin samassa tilanteessa. Hyvän ja laadukkaan hoivan varmistaminen on äärimmäisen tärkeä asia. Arvovalinta, jos mikä”.
Suomessa terveys- ja sosiaalialoilla työskentelevistä 86 prosenttia on naisia. Mitä terveisiä lähettäisit heille ja meille esperiläisille ja sagalaisille naisille nyt kansainvälisenä naistenpäivänä?
”Suomalaisella naisella on jalat maassa ja järki päässä. Maailman tuulet voivat puhaltaa välillä rajustikin, mutta me olemme aina selvinneet, ja nytkin selviämme. Kun tulee tiukka paikka, keskitytään me kaikkeen hyvään”.
Hyvää naistenpäivää!
Eeva Ketola on Esperin laatujohtaja, lääkäri sekä tiedolla johtamisen asiantuntija.
Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi
Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi