Millaista on hoitajien hyvä työelämä, johtaminen ja hoivakodin arki?

21.06.2021
Etusivu > Ajankohtaista > Millaista on hoitajien hyvä työelämä, johtaminen ja hoivakodin arki?

Esperin Hoivakoti Ratinan ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikön lähihoitaja Saija Soininen sekä yksikönpäällikkö Jenna Heikkilä pitävät tärkeänä avointa keskusteluyhteyttä työyhteisössä, sekä sitä, että työn tarkoitus pysyy tärkeimpänä arvona mielessä. Asiakkaita vartenhan tätä työtä tehdään ja henkilökunnan arjessa tulisi päättää asioista aina sen pohjalta, miten asiakkaille voitaisiin tarjota parasta mahdollista hoivaa.

Saija Soininen ja Jenna Heikkilä keskustelevat siitä, millainen suhde esihenkilön ja hoitajan välillä parhaiten edesauttaa hyvää hoitotyötä sekä hoitajien hyvää työelämää.

”Minulla ja Saijalla on hyvin välittömät välit. Voin luottaa, että jos Saijan mieltä joku painaa, hän tulee sen minulle ennen pitkää kertomaan. Päällikkönä sen tietää, että on onnistunut luomaan luottamuksellisen suhteen henkilökuntaan, kun minulle voidaan tulla kertomaan henkilökohtaisenkin elämän asioita. Siten pystymme yhdessä miettimään, miten voisin parhaiten tukea hoitajan jaksamista”, pohtii Jenna.

Millaista on hyvä johtaminen hoitajan näkökulmasta?

Saijan mielestä hyvin johdetun työyhteisön tunnistaa siitä, kun asiat – niin työhön liittyvät kuin henkilökohtaisemmatkin – uskaltaa jokainen sanoa ääneen. Sekä hoiva- että esimiestyö on työtä, jota tehdään koko persoonalla. Jokainen tulee töihin inhimillisenä itsenään. Saija ja Jenna liputtavat armollisuuden puolesta. Jokaisen olisi hyvä oppia olemaan armollisempi sekä itseään että muita kohtaan.

”Itse kaipaan päälliköltä erityisesti tsemppausta työssä jaksamiseen sekä tietenkin pientä kiitosta hyvästä työstä. Lisäksi pidän siitä, että tarvittavaa auktoriteettiakin löytyy. Se tuo turvaa työyhteisöön, että Jenna pystyy tarvittaessa tekemään vahvoja päätöksiä ja viestimään ne selkeästi”, Saija sanoo.

”Jenna on helposti lähestyttävä ja pystymme matalalla kynnyksellä keskustelemaan monista asioista. Hän on ollut minulle tukena ja siitä olen hänelle kiitollinen”, Saija kertoo.

Työyhteisössä on pystytty järjestämään työvuoroja työntekijöiden toiveiden mukaisesti. Oman elämäntilanteen mukaan on ollut mahdollista esittää toiveita ja niitä on mahdollisuuksien mukaan toteutettu. Tämä parantaa työssä jaksamista.

Mitä arvoja Jennalla on omaa johtamistaan koskien?

Jenna on ammatiltaan sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri. Yksikönpäällikön tehtävien lisäksi hän on myös mukana kenttätyössä. Tämä aiheuttaa haastetta ajan riittämisen suhteen, mutta toisaalta edesauttaa pysymään kiinni hoitajien arjessa. Jenna sanoo, että hänelle on luontaista asettaa raamit, joiden sisällä hoitajat saavat itse tehdä työtään koskevia päätöksiä parhaaksi katsomallaan tavalla.

”Meillä on töissä hirveän tunnollista väkeä. Meillä työntekijät ovat itse tuntuneet asettavan riman aika korkealle sen suhteen, mikä on tyydyttävää työn jälkeä. Itse olen parhaimmillani valmentavana johtajana ja vain asetan ison kuvan raamit eli yhteisen tavoitteen ja pelisäännöt. Näiden raamien sisällä henkilökunta saa vapaasti tehdä päätöksiä”, Jenna kertoo.

Yksi tärkeimmistä arvoista Jennalle yksikönpäällikkönä on se, että asukkaiden hoiva on aina etusijalla.

”Asukkaat ovat se syy, jonka takia täällä ollaan. Arjen haastavissa tilanteissa pyrin palauttamaan ajatukset kaiken ytimeen eli parhaan mahdollisen hoivan tarjoamiseen ja selkeyttämään sitä kautta ajatusta siitä, mikä on tärkeää ja olennaista”, Jenna toteaa.

”Armollisuus sekä itseä että muita kohtaan on keskeinen arvoni esimiestyössä.  Muistuttelen aika ajoin sekä itseäni että työntekijöitä, että jokainen kyllä riittää omana itsenään”, Jenna sanoo.

Haastetta myös Ratinan arkeen tuo alan osaajapula – ratkaisemiseen osallistuu koko henkilökunta

Kun työyhteisössä otetaan huomioon yksilölliset tarpeet työssä jaksamisen suhteen, arki pyörii joustavasti. Yllättävienkin tilanteiden sattuessa Ratinassa ollaan valmiita auttamaan työkaveria tai tarvittaessa paikkaamaan poissaoloja.

”Itse olen todella kiitollinen tästä henkilökunnasta ja siitä, että meillä on niin joustava työporukka. Kun käymme avointa keskustelua kunkin voimavaroista, tiedämme, paljonko voidaan joustaa esimerkiksi poissaolojen ilmetessä. Jouston mahdollisuuksista aina puhutaan”, Jenna kertoo.

Kuitenkin hoiva-alan työvoimapula aiheuttaa haasteita myös Ratinassa, ja siihen pyritään vaikuttamaan koko työyhteisön voimin.

”Tiedostamme, että sillä, miten otamme sijaiset ja opiskelijat vastaan, on tässä paljon merkitystä”, Jenna sanoo.

Ratinan yleisen fiiliksen tuntuvatkin huomaavan erityisesti ne, jotka tulevat ulkopuolelta esimerkiksi tekemään sijaisuuksia.

”Meitä on kuvattu siten, että täällä on aina hyvä fiilis – tätä on ollut ilo kuulla opiskelijoilta ja sijaisilta. Vaikka meillä olisikin vähän kiire, onnistumme silti työskentelemään niin, ettei se näy kaaoksena. Meillä on leppoisaa ja seesteistä välillisestä kiireestäkin huolimatta ja siitä olen ylpeä. Hyvällä asenteella ja rennolla fiiliksellä kun tehdään, niin saadaan hyvää aikaan sekä työyhteisön että asukkaiden kannalta”, Jenna kiittelee.

Jaa artikkeli somessa
Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä