Esperi aloitti vuosi sitten yhteistyön ammattioppilaitos Omnian kanssa tarjotakseen hoiva-avustajan tutkintoon tähtäävää oppisopimuskoulutusta. Hoiva-avustajien tehtävä on avustaa ikääntyvien, mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisien asiakkaiden parissa tehtävässä hoivatyössä. Hoiva-avustajat eivät toteuta esimerkiksi lääkehoitoa tai itsenäistä terveydenhuoltoalan koulutusta edellyttävää hoitotyötä. Koulutuksen tarkoitus on tarjota väylä hoiva-alalle ja halukkaille valmistuville tarjotaan mahdollisuus jatkaa opiskelua lähihoitajan tutkintoon. Uusille urille Pilotissa mukana olleet…
Esperi aloitti vuosi sitten yhteistyön ammattioppilaitos Omnian kanssa tarjotakseen hoiva-avustajan tutkintoon tähtäävää oppisopimuskoulutusta. Hoiva-avustajien tehtävä on avustaa ikääntyvien, mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisien asiakkaiden parissa tehtävässä hoivatyössä. Hoiva-avustajat eivät toteuta esimerkiksi lääkehoitoa tai itsenäistä terveydenhuoltoalan koulutusta edellyttävää hoitotyötä. Koulutuksen tarkoitus on tarjota väylä hoiva-alalle ja halukkaille valmistuville tarjotaan mahdollisuus jatkaa opiskelua lähihoitajan tutkintoon.
Uusille urille
Pilotissa mukana olleet hoiva-avustajat valmistuvat tänä keväänä ja koulutus on auttanut opiskelijoita hyvään vauhtiin hoiva-alalle siirtymisessä. “Kielitaitoni ei vielä riittänyt lähihoitajaksi niin halusin siksi opiskella hoiva-avustajaksi ensin“, tänä keväänä valmistuva Saithip Saisangcakamon kertoo, “tavoitteena olisi päästä tulevaisuudessa opiskelemaan lähihoitajaksi“. Saithip kokee koulutuksen antaneet paljon niin kielitaidon kuin ammattitaidon kehittymisen kannalta.
“Koulutukseen osoitettiin paljon kiinnostusta jo hakuvaiheessa, hakijoita oli noin 70. Koulutuksen aloitti 14 opiskelijaa ja valmistuvia hoiva-avustajia tulee olemaan neljä, joista kaksi jatkaa lähihoitajatutkintoon tähtäävään koulutukseen. Muut aloittaneet ovat siirtyneet suorittamaan lähihoitajantutkintoa jo alkuvaiheessa ja valmistuvat 2021“, kertoo HR Business Partner Johanna Nykänen. Myös Omnian ja Esperin yhteistyö saa kiitosta, vuoropuhelu on ollut saumatonta ja mutkatonta. “Pilotti on ollut hieno oppimiskokemus myös Esperin kannalta. Olemme oppineet lisää oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä ja siitä, miten voisimme jatkossa vastaavien hankkeiden kohdalla tukea yksiköitä paremmin“, Johanna tarkentaa.
Vastauksia työvoimapulaan
Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteiden mukaan sosiaali€ ja terveyspalvelualan työvoiman tarve kasvaa yli 100 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. Työvoimapula on jo nyt todellinen ja alueellisesti jopa erittäin haastava.
Esperi on halunnut löytää erilaisia ratkaisuja työvoiman saatavuuden helpottamiseksi. Esperi toteuttaa jo nyt muun muassa rekrytoivia koulutuksia yhteistyössä TE-palveluiden kanssa. Esimerkiksi Pirkanmaalla on lokakuussa 2019 käynnistetty rekrytoiva koulutus, josta valmistuu myöhemmin keväällä 11 hoiva-avustajaa ja 2021 useampi lähihoitaja.
“Seuraavan hoiva-avustajakoulutuksen jatkosta on tehty jo joitain suunnitelmia, mutta niiden täytäntöönpano tulee ajankohtaiseksi koronaepidemian laannuttua“, Johanna lisää.