Irma Jäppinen päätti vaihtaa alaa pitkän toimittajan uran jälkeen ja kouluttautui sosionomiksi.
Irma Jäppinen päätti vaihtaa alaa pitkän toimittajan uran jälkeen ja kouluttautui sosionomiksi. Tätä nykyä mielenterveyskuntoutujien parissa työskentelevä Irma kokee työnsä äärimmäisen merkitykselliseksi, mutta nykyisen hallituksen sosiaali- ja terveysalan politiikka huolestuttaa.
Esperi Koti Koskikarassa työskentelevä sosionomi Irma Jäppinen on työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla vajaan neljän vuoden ajan. Sitä ennen hän työskenteli lähes 40 vuotta toimittajana. Alan vaihtamiseen johti moni syy, muun muassa media-alan kokonaisvaltainen murros.
”Sähköisten julkaisualustojen tultua paperilehden rinnalle tekemisen tempo kiihtyi valtavasti. Samalla kasvoi oma huoleni siitä, pystynkö tekemään työni riittävän hyvin ja huolellisesti”, Irma kertoo.
Sosiaali- ja terveysala oli Irmalle tuttu jo toimittajan työn kautta, sillä hän oli kirjoittanut alasta runsaasti koko uransa ajan. Kun Irma pohti, mitä voisi tehdä vielä työkseen, sosionomin ammatti kuulosti kiinnostavimmalta.
”Tajusin että näissä kahdessa ammatissa on pohjimmiltaan paljon samaa. Molemmissa on tavoitteena muutos parempaan, mutta siinä missä toimittajana kohteena ovat rakenteet ja järjestelmät, tässä työssä ne ovat yksittäiset ihmiset ja heidän elämänsä”, Irma sanoo.
Hallituksen leikkaukset tarkoittavat yhä pidempiä jonoja avun piiriin
Osin edellisen ammattinsa vuoksi Irmalla on vankka ymmärrys myös sosiaali- ja terveysalan poliittisesta puolesta, ja sosionomin ammatin kautta hän onkin nähnyt nyt asioiden toisen puolen, sen käytännön läheisemmän. Nykyisen hallituksen linjaukset, puheenvuorot ja toimet huolestuttavat.
”Orpon-Purran hallituksen aikeena näyttää olevan ajaa mielenterveyspalvelut tärviölle. Hallituksen kyyti on ollut todella kylmää kaikkein hauraimmassa asemassa oleville, kuten mielenterveyskuntoutujille”, sanoo Irma.
Irma mainitsee pitävänsä muun muassa toimeentulotuen, työttömyysturvan ja yleisen asumistuen leikkauksia kohtuuttomina. Suomi on saanut moitteita Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta perusturvan liian alhaisesta tasosta jo kolmannen kerran vuonna 2023. Nykyiset leikkaukset tarkoittavat käytännössä sitä, että jonot avun piiriin eli myös mielenterveyskuntoutusyksiköihin tulevat todennäköisesti kasvamaan.
”Leikkaukset näyttäytyvät tässä kohtaa silkkana sadismina, kun tilanne on jo valmiiksi huono”, tiivistää Irma.
Sote-politiikka nousee esiin toisinaan myös työpaikan kahvipöytäkeskustelussa; kipinän keskustelulle saattaa antaa jokin yksittäinen asiakastapaus, jonka valossa palvelujärjestelmä näyttäytyy kankeana, epäreiluna tai epätarkoituksenmukaisena.
Irma toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että mielenterveyskuntoutujat ovat ”meitä”, eivät ”niitä muita”.
”Kuka tahansa meistä voi joskus olla siinä tilanteessa, että mieli hajoaa tilapäisesti tai pysyvästi”, Irma jatkaa.
Päättäjille Irman viesti on selkeä:
”Sanonta, jonka mukaan jokainen on oman onnensa seppä, on hyväosaisten horinaa. Vain osa meistä saa perinnöksi hienon pajan ja järeät työkalut. Toiset joutuvat takomaan sillä, mitä käsiinsä sattuvat saamaan”, Irma sanoo.
Palkitsevaa työtä yhteiskunnan eturintamassa
Vaikka sote-politiikka huolestuttaa, Irma tietää olevansa oikeassa paikassa. Hän kokee työnsä mielenterveyskuntoutujien parissa Koskikaran hoitokodissa äärimmäisen merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Sosionomin opintoja pohtivia Irma haluaa rohkaista eteenpäin.
Toki työ on joskus kuormittavaa, myöntää Irma.
”Usein kuormittavuus liittyy kuitenkin esimerkiksi viranomaisprosessien kankeuteen. Lisäksi tietenkin läsnä on aina huoli omista huolehdittavista”, Irma sanoo.
Työ on kuitenkin ensisijaisesti palkitsevaa. ”Tämä on merkityksellistä vaikutustyötä, ihan yhteiskunnan eturintamassa”, Irma tiivistää. Kuormittavuudelle vastapainona onnistumisia on paljon, pieniä ja suuria, ja ne jäävät vahvasti mieleen. Hän mainitsee esimerkiksi tilanteet, joissa on onnistunut saattamaan vakavasti itsetuhoisen asukkaan turvallisesti avun piiriin.
”Tämä työ on onneksi herkistänyt minua, ei kyynistänyt”, Irma kertoo.
Suuret onnistumiset kantavat pitkälle
Eräs viimeaikainen tapaus nostaa Irman kasvoille erityisen leveän hymyn. Yksi hänen asiakkaistaan, 27-vuotias mielenterveyskuntoutuja Jose, on muuttamassa omilleen monen vuoden jälkeen. Takana on pitkä tie kuntoutusta, mutta nyt edessä siintää ihana, oma asunto. Asiakkaalle on saatu turvattua myös ne etuudet, joiden avulla oman elämän rakentaminen voi alkaa.
”Se on ihan valtavan hieno asia. Hän on kulkenut todella pitkän tien, erittäin hankalasta elämäntilanteesta. Tämä on sellainen juhla, jota on vähään aikaan vaikea ylittää”, kertoo Irma.
Hallitusten leikkausten valossa tällaiset onnistumiset saattavat jäädä yhä harvinaisemmiksi. Irman työssä keskiössä ovat kuitenkin ihmiset, ja välittäminen näkyy ja kuuluu kauas. Irma jatkaa asiakkaan parissa jatkossakin tuetun asumisen kautta.
”Hänestäkin on tullut minulle, niin kuin monesta muustakin täällä, todella tärkeä. Haluan nähdä miten hän pärjää”, Irma sanoo ja hymyilee.
Katso Irman ja Josen tarina kriisistä kuntoutumiseen TÄSTÄ.