Artikkeli koskee vuotta 2019.
_x000D_
_x000D_
Hoiva-ala kärsii työvoimapulasta. Esperi haluaa osallistua tämän haasteen ratkaisemiseen ja edistää alalle hakeutumista. Käynnistämme toukokuussa hoiva-avustajan koulutusohjelman yhteistyössä ulkopuolisen koulutuksenjärjestäjän kanssa. Hoiva-avustajan tutkinto on lähihoitajan opintoihin valmistava koulutus.
Hoiva-avustajat ovat tärkeä apua tukitehtävissä ja vapauttavat lisää käsipareja koulutusta vaativaan hoivatyöhön. Emme tule korvaamaan hoiva-avustajalla yhtään lähihoitajaa. Koulutusohjelma tähtää siihen, että työolot kohenevat, kun on riittävästi tekijöitä kaikissa rooleissa.
Hoiva-avustajat työskentelevät nimikkeensä mukaisesti avustavissa tehtävissä vanhus- ja vammaispalveluissa. He eivät työskentele lääkehoitoon liittyvissä tehtävissä eivätkä itsenäisessä terveydenhuoltoalan koulutusta vaativassa hoitotyössä. Hoiva-avustajan koulutuksen kautta voi työllistyä hoiva-alalle avustaviin tehtäviin ja myös jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.
Sitoudumme siihen, että menestyksekkäästi koulutuksen suorittaneet saavat jatkaa meillä oppisopimuksella halutessaan lähihoitajiksi.
Hoiva-avustajien koulutusohjelmalla tavoittelemme hoivan laadun parantamista. Koulutusohjelmalla ei tavoitella euronkaan säästöä – päinvastoin tämä on meiltä investointi ja avaus työvoimahaasteen selättämiseen.
Seitsemän polttavaa kysymystä hoiva-avustajien kouluttamisesta
Miksi haluatte kouluttaa hoiva-avustajia?
Työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2015 ennusteen mukaan sosiaali€ ja terveyspalvelualan työvoiman kysyntä kasvaa noin 109 000 henkilön verran vuoteen 2030 mennessä. Vastaavasti työpaikkoja avautuu ennusteen mukaan peräti 283 000. Samalla myös palveluntarve lisääntyy. Tilastokeskuksen mukaan Suomen väestön ennustetaan vanhenevan selvästi vuoteen 2040 mennessä. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa 390 000 hengellä (+35%) ja yli 85-vuotiaiden määrä lisääntyy noin 200 000 henkeä (+141%).
Olemme ennenkokemattoman haasteen edessä. Tähän lisääntyvään työvoiman kysyntään haluamme omalta osaltamme nyt vastata. Hoiva-avustajat ovat tärkeä apua tukitehtävissä ja vapauttavat lisää käsipareja pidempää koulutusta vaativaan hoivatyöhön. Koulutusohjelma tähtää siihen, että työolot kohenevat, kun on riittävästi tekijöitä kaikissa rooleissa.
Näemme, että kaikille hoiva-alan ammattilaisille riittää kyllä koulutusta vastaavaa työtä. Henkilöstömitoituksen lisäksi tulisi keskustella mm. hoivan laatukriteereistä. Tällä hetkellä tällaisia valtakunnallisia laatukriteereitä ei ole ja näiden osalta olemme myös aloittaneet toimet perustamalla Laaturyhmän.
Mikä on hoiva-avustaja?
Hoiva-avustajat työskentelevät nimikkeensä mukaisesti avustavissa tehtävissä vanhus- ja vammaispalveluissa. Työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen kuten esimerkiksi peseytymisessä ja ruokailussa auttamiseen, siivoamiseen ja asiointeihin.
Hoiva-avustajat eivät työskentele lääkehoitoon liittyvissä tehtävissä eivätkä itsenäisessä terveydenhuoltoalan koulutusta vaativassa hoitotyössä. Hoiva-avustajan koulutuksen kautta voi työllistyä hoiva-alalle avustaviin tehtäviin myös jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.
Uudistetun sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet astuivat voimaan 1.8.2018. Tutkinto muodostuu nyt eri tavalla kuin aiemmin ja noudatamme koulutuksessamme perustutkinnon rakenteita.
Sitoudumme siihen, että menestyksekkäästi koulutuksen suorittaneet saavat jatkaa meillä oppisopimuksella halutessaan lähihoitajiksi.
Korvataanko hoiva-avustajilla lähihoitajia?
Emme tule korvaamaan hoiva-avustajalla yhtään lähihoitajaa. Työssäoppijoita ei lasketa mitoitukseen, vaan he tulevat normaalin sovitun hoitajamitoituksen päälle.
Tiedämme, ettei laadukas hoiva ole mahdollista, jos ei ole riittävästi osaajia. Hoiva-ala kärsii työvoimapulasta, ja olemme osaltamme miettineet, miten voisimme osallistua tämän haasteen ratkaisemiseen ja edistää alalle hakeutumista. Hoiva-avustajien koulutus on yksi vastaus tähän.
Lisäksi aloittamamme koulutusohjelma tähtää siihen, että työolot kohenevat, kun kaikissa oikeissa rooleissa on riittävästi käsipareja.
Onko tässä kyse säästöistä?
Hoiva-avustajien koulutusohjelmalla tavoittelemme hoivan laadun parantamista – kun avustavissa tehtävissä on enemmän käsipareja, lähihoitajat ja sairaanhoitajat voivat keskittyä niihin tehtäviin, joihin vaaditaan pidempi koulutus.
Koulutusohjelmalla ei tavoitella euronkaan säästöä – päinvastoin tämä on meiltä investointi ja avaus työvoimahaasteen selättämiseen.
Miksei Esperi vain palkkaa lisää lähihoitajia?
Haemme jatkuvasti uusia lähihoitajia, tälläkin hetkellä pelkästään lähihoitajien paikkoja on auki yli sata. Hoiva-avustajakoulutuksen kautta tarjoamme myös uusille alasta kiinnostuneille väylän kouluttautua lähihoitajaksi ja hoiva-alan ammattilaiseksi. Näemme, että kaikille hoiva-alan ammattilaisille riittää kyllä koulutusta vastaavaa työtä.
Kuinka paljon hoiva-avustajia tullaan kouluttamaan?
Ensivaiheessa tähtäämme siihen, että koulutusohjelman pilottiryhmissä aloittaa muutama kymmentä opiskelijaa.
Onko alalla osaajapulaa?
Hoiva-alalla osaajapulasta on puhuttu jo pitkään, eikä Esperi Care ole yksin henkilöstöpulan kanssa. Olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että saisimme uutta ammattitaitoista henkilöstöä, ja tämä koulutusohjelma on yksi vastaus haasteeseen.