Kuinka kohdata muistisairas?

17.09.2024
Etusivu > Ajankohtaista > Kuinka kohdata muistisairas?

Suomessa diagnosoidaan vuosittain muistisairaus keskimäärin 23 000 henkilöllä.  Kun lähimmäisellä todetaan muistisairaus, se mullistaa niin sairastuneen kuin lähipiirin maailman. Tällä viikolla vietetään valtakunnallista muistiviikkoa.

Muistisairaus on herkkä ja vaikeakin aihe. Sairaus muuttaa läheistä, ja rakkaasta ihmisestä voi nousta esiin puolia, joita ei edes tunnista. Mieleen voi nousta ajatus, kuinka kommunikoida tämän tutun, mutta samalla osin vieraalta tuntuvan ihmisen kanssa.

”Muistisairaus muuttaa ihmistä ja hänen tunnemaailmaansa. Tunteet saattavat tulla voimakkaana, ja se saattaa vaikeuttaa vuorovaikutusta, kun ei löydä esimerkiksi sopivia sanoja”, Esperi Caren palveluasiantuntija Sirpa Laukala sanoo.

Muistisairaan läheisen voi olla hankala käsitellä myös omia pintaan nousevia tunteita. Muistisairauden sanotaankin olevan koko perheen sairaus, sillä se koskettaa muitakin kuin itse muistisairasta. Välillä muistisairaan kanssa tulee eteen hyvinkin yllättäviä tilanteita.

”Mitä enemmän ymmärtää sairautta ja sen eri vaiheita, sitä paremmin voi varautua tilanteisiin. Ystävät, perhe ja ammattilaiset voivat auttaa käsittelemään asiaa”, Laukala sanoo. Omasta hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta. Armollisuus itseään kohtaan on tärkeää, sillä oikeaa tapaa reagoida ei aina löydy – ei edes ammattilaisilta, kuten hoitajilta. ”Se on myös antoisaa, kun opimme uutta koko ajan.”

Läsnäolo ja kosketus luovat tunnemuistoja

Muistisairaan maailma on usein täynnä epävarmuutta ja unohtamista, ja meidän tehtävämme on tuoda siihen hetkiin vakautta ja turvaa.

Tärkeää on keskittyä yhteisiin hetkiin, ei muistamisen vaikeuteen. Läsnäolo, katsekontakti ja kosketus jättävät jo itsessään tunnemuistoja muistisairaalle. Jo 15 minuutin yhdessäolo voi olla tärkeä kohtaaminen. Positiivinen asenne, tilan antaminen omille ja läheisen tunteille auttavat. Kärsivällisyyttä ja myötätuntoa tarvitaan.

”Tunnekokemusta voi myötäelää empaattisilla lauseilla. On vältettävä kieltämistä ja korjaamista sekä kunnioitettava muistisairaan kokemusta. Hänelle tunne on aito ja tärkeä. Meidän tehtävämme on tukea ja tarjota lohdutusta. Voimme ottaa kädestä kiinni, kuunnella ja olla läsnä empaattisesti, silittää, halata tai lähteä vaikka yhdessä kävelylle.”

Me voimme viedä mukautumiskykyä muistisairaan arkeen – halua elää ja kokea hetket yhdessä hänen ehdoillaan. Saatamme viedä muistoja, tuttuja ääniä tai vaikka musiikkia, jotka herättävät iloisia tunteita ja yhdistävät menneisyyden hetkiin, jotka ehkä vielä tuntuvat läheisiltä.

On tärkeää antaa muistisairaalle tilaa ilmaista itseään. ”Ei kannata sanoa muistatko, vaan kysymyksiä voi tehdä johdattelemalla”, Laukala sanoo. Usein muistisairas muistaa lapsuuden perheensä, mutta ei välttämättä tunnista omaa lastaan tai edes itseään peilistä.

”Jos muistisairas esimerkiksi ikävöi kotiin, kysymyksillä voi johdatella. Voi kysyä, millainen koti oli, ja muistella sitä yhdessä. On tärkeää tunnistaa muistisairaan tunnetiloja ja myötäelää niitä.”

Esperin hoivakodeissa hoivan lähtökohtana on ikäihmisen arvostavaan kohtaamiseen perustuva tunnevuorovaikutusmenetelmä validaatio. Validaatiomenetelmän pohjalta kokosimme muistisairaan läheiselle ”Kymmenen vinkkiä vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa.”

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä