Mitä tukia hoivakodissa asumiseen voi saada?

Etusivu > Usein kysytyt kysymykset > Mitä tukia hoivakodissa asumiseen voi saada?

Yhteiskunnan tarjoamat tuet ja vähennykset kannattaa hyödyntää. Palveluasumiseen ja muuhun hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluun on mahdollista saada yhteiskunnan erilaisia tukia. mm. Kelan asumistuki, kelan hoitotuki, kotitalousvähennys, palveluseteli, lääkäri- sekä lääkekulukorvaukset.

Tuen suuruus määräytyy paitsi hoivan tarpeen myös tuensaajan taloudellisen aseman perusteella. Kotitalousvähennys ja Kelan tuet käyvät kaikkeen asumispalveluun. Palvelusetelien osalta hyvinvointialue on erikseen määritellyt, mihin palveluihin palveluseteli myönnetään. 

Tiedot koskevat vuotta 2024. Tarkistathan aina ajantasaiset tiedot tuen myöntäjän sivuilta.

Kela myöntää eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten (vuokra, vesi, sähkö) tukemiseen. Eläkkeensaajan asumistuen määrä perustuu bruttoeläkkeeseen ja muuhun varallisuuteen. Eläkkeensaajan asumistuki on 85 % huomioon otettavista asumiskustannuksista, joista on vähennetty perusomavastuu sekä tulojen mukaan määräytyvä lisäomavastuu.

Voit hakea eläkkeensaajan asumistukea yksin tai puolisosi kanssa tai mikäli asut asunnossa, jossa muutkin saavat eläkettä, joka oikeuttaa Kelan asumistukeen. Tässä tapauksessa teidän pitää yhteisesti hakea eläkkeensaajan asumistukea ja tällöin tuet maksetaan puoliksi.

Et ole oikeutettu kelan eläkkeensaajan asumistukeen, jos saat jotain seuraavista: osa-aikaeläkettä, osittain varhennettua vanhuuseläkettä tai osatyökyvyttömyyseläkettä. Jos saat jotain edellä mainituista, kannattaa sinun hakea yleistä asumistukea.

Esimerkkilaskelma kelan eläkkeensaajan asumistuesta:
Liisan bruttotulot ovat 1 500 € eikä hänellä ole sen suurempaa varallisuutta. Liisan vuokra on 800 € /kk ja hän saa siihen noin 317 € asumistukea.

Eläkkeensaajan hoitotukea on mahdollista hakea asumispalvelun hoitokustannuksiin silloin kun ikääntynyt on jatkuvan hoidon ja hoivan tarpeessa. Kelan myöntämä Eläkkeensaajan hoitotuki on porrastettu kolmeen maksuluokkaan. Maksimissaan ylin hoitotuki on 383,92 €/kk. Tarkemmat kriteerit saat Kelan asiakaspalvelusta tai nettisivuilta.

Sinulla voi olla oikeus Kelan hoitotukeen, mikäli olet eläkkeellä ja sinulla on lääkärin toteama sairaus tai vamma, jonka takia tarvitset apua tai valvontaa ja mikäli toimintakykysi on heikentynyt sairauden vuoksi vähintään vuoden ajan.

Hoitotuki myönnetään tapauskohtaisesti. Tarkemmat kriteerit saat Kelan asiakaspalvelusta tai nettisivuilta.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä hoiva- ja hoitotyössä on 3 500 €/hlö/v. Omavastuu on 100 €/hlö. Vähennys on henkilökohtainen eli vähennyksen voivat saada molemmat puolisot ja myös lapset, mikäli maksavat vanhempansa hoitokuluja. Tuki on maksimissaan 60 %. 

Asumispalveluun voi saada kotitalousvähennystä. Asumispalvelun yleisissä tiloissa tapahtuvaan hoitoon tukea ei makseta eli hoivapalveluyrittäjän pitää eritellä hoitolasku niin, että asukkaan omissa tiloissa annettu hoito ja hoiva näkyvät laskusta. Kotitalousvähennystä ei voi tehdä palvelumaksuista, joita varten on myönnetty palveluseteli.

Kotitalousvähennyksen voi saada kotona tai vapaa-ajan asunnossa teetetystä kotitaloustyöstä esimerkiksi siivoustyöstä, remonttityöstä, tietotekniikka- ja sähkölaitteiden asennustyöstä sekä hoito- ja hoivatyöstä. Näihin on eri rajat ja määrät kuin hoitotyöhön.

Palkkaamasi yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, muuten kotitalousvähennystä ei myönnetä.

Palvelusetelillä voi hankkia sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka hyvinvointialueen kuuluu järjestää asukkailleen. Asiakkaalla on oltava sosiaali- tai terveyspalveluihin liittyvä palvelutarve, johon hän hakee hyvinvointialueelta apua.

Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto hyvinvointialueen tuottamalle palvelulle. Palveluseteli antaa asiakkaalle tai hänen läheisilleen mahdollisuuden itse päättää, miltä kunnan/hyvinvointialueen hyväksymältä palveluntuottajalta palvelut hankitaan. Hyvinvointialue päättää ottaako palvelusetelin käyttöön ja mihin palveluihin myöntää setelin. 

Katso myös

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä