Mekin haluamme vaikuttaa

08.06.2023
Etusivu > Ajankohtaista > Mekin haluamme vaikuttaa

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus vaaleissa koskee kaikkia Suomessa pysyvästi asuvia 18-vuotta täyttäneitä kansalaisia. Sitä, moniko kehitysvammainen lopulta käyttää äänioikeuttaan, on tutkittu vähän. Esperi Koti Kastajassa toteutui yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ihanteellisella tavalla, kun kodissa pitkään työskennellyt Miina Nikkilä otti asiakseen kertoa kodin kehitysvammaisille asukkaille, mistä äänestämisessä oikein on kyse.

Miina Nikkilä on työskennellyt Esperi Koti Kastanjassa jo vuodesta 2018. Nyt Miina suorittaa työn ohella sosionomin opintoja ammattikorkeakoulussa.

Esperi Koti Kastanjan äänestysprosentti kevään eduskuntavaaleissa nousi hurjasti. Siitä kiitos kuuluu hankkeelle, jonka Miina toteutti osana opintojaan yhdessä opiskelutovereidensa kanssa. Vaalit kuuluvat kaikille -projektin tavoitteena oli varmistaa, että mahdollisimman moni kodin asukas saisi tasavertaisen mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnan asioihin valitsemalla itselleen sopiva valtuutettu ja äänestämällä häntä.

Tulos ylitti huikeimmatkin odotukset. Tyypillisesti kodin asukkaista vain yksi on halunnut käyttää äänioikeuttaan. Nyt Miinan projektin toteutuksen jälkeen äänioikeuttaan käytti kodin 9 kehitysvammaista asukasta. Asukkaita kodissa on 20.

​Kaikille pitää luoda yhdenvertaiset mahdollisuudet vaikuttaa 

Projekti koostui kahdesta päätapahtumasta: infosta ja äänestämisestä. Infoa varten valmisteltiin selkokielinen materiaali, jossa kerrottiin, mistä äänestämisessä on kyse ja mihin asioihin äänestämisellä voi vaikuttaa. Lisäksi kerrottiin myös puolueiden tavoitteista ja arvoista, ja lopuksi keskusteltiin asiasta yhdessä.

​"Kehitysvammaisille aikuisille pitäisi luoda yhdenvertaiset mahdollisuudet vaikuttaa", perustelee Miina projektin tavoitetta. "Kehitysvammaisten äänen saaminen kuuluville vaatii kuitenkin viitseliäisyyttä, välineitä ja tukea. Tämä kävi selvästi ilmi, kun huomasimme, miten vähän valmista vaalimateriaalia oli tarjolla kehitysvammaisille sopivalla selkokielellä, jossa tekstit ovat lyhyitä ja mukana on myös kuvia. Kokeilumme kuitenkin osoittaa jälleen selvästi, että kehitysvammaisillakin olisi halua vaikuttaa asioihin", Miina lisää. 

"Oli hieman yllättävääkin nähdä, miten asukkaamme innostuivat vaaleista", kertoo kotia johtava Sari Tilvis-Korhonen. "Meillä on 20 asukasta. Heistä 10 halusi osallistua infoon, ja heistä 9 käytti äänioikeuttaan. Kommentointi oli infossa vilkasta. Esimerkiksi yksi asukkaistamme totesi heti äänestävänsä puoluetta, joka suojelee eläimiä". 

"Asukkaamme ovat mukana kodin toiminnassa monin eri tavoin ja erilaisia aktiviteettejä järjestetään päivittäin. Nyt joudumme kuitenkin kaikki päivittämään ajatteluamme. Ei riitä, että kehitämme käden taitoja ja tarjoamme mahdollisuuksia liikuntaan ja rentoutukseen, vaan meidän tulee tarjota asukkaillemme mahdollisuuksia myös yhteiskunnallisista asioista keskusteluun ja niissä vaikuttamiseen". 

"Haastavinta hankkeessamme oli saada asukkaamme ymmärtämään, että tämä on mahdollisuus, ei pakko. Tärkeää oli myös saada se viesti perille, että jokainen saa itse päättää ehdokkaansa; ei ole oikeaa vaihtoehtoa, eikä kukaan toinen saa vaikuttaa päätökseen. Uskon, että onnistuimme tässä", Miina sanoo. 

​Kyllä kannatti!

"Ymmärsimme oikeastaan vasta projektin puolivälissä sen, miten merkityksellisestä asiasta on oikeasti kyse. Olimme pikku-projektillamme mahdollistamassa sen, että Suomen laissa määrätty yleinen ja yhtäläinen äänioikeus toteutui kodissamme ihan oikeasti. Voin aidosti sanoa, että tämä kouluprojekti vei mukanaan ja innostuimme itsekin", Miina sanoo.

Äänestyspäivän jälkeen Elina Sieppi, Ylöjärven vaalitoimikunnan puheenjohtaja lähetti Miinalle henkilökohtaisen viestin, jossa hän kiitti valmistelusta ja toivoi, että oikeanlainen valmistautuminen nähtäisiin tärkeäksi muissakin kehitysvammaisten kodeissa ja laitoksissa:

​"Erityismaininnan äänestystapahtumaan valmistautumisesta annan ehdottomasti Miina Nikkilän ja hänen opiskelutovereidensa toteuttamasta Hoitokoti Kastanjan asukkaiden valmistelusta äänestämiseen. He olivat ennen tuloamme käyneet yhdessä asukkaiden kanssa läpi selkokielisen äänestämisohjevideon sekä eri puolueiden ajatuksia. Kaikilla asukkailla, jotka kävivät äänestämässä, oli selkeä käsitys siitä, miten äänestyksessä toimitaan. Äänestäminen sujui ripeästi mutta samalla rauhallisesti. Huomasi, että asukkaiden valmistelusta äänestämiseen oli selkeästi hyötyä niin äänestysvilkkauden kuin äänestyksen sujuvuudenkin kannalta".

Jaa artikkeli somessa

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi

Jaa artikkeli somessa

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä