Mitä tarkoittaa ikäihmisen palvelutarpeen arviointi?

Etusivu > Usein kysytyt kysymykset > Mitä tarkoittaa ikäihmisen palvelutarpeen arviointi?

Palvelutarpeen arviointi tarkoittaa ikääntyneen asiakkaan tuen ja palvelujen tarpeen selvittämistä ja on ensimmäinen askel polulla, kun lähdetään selvittämään mitä apua ikäihminen tarvitsee tuekseen. Arvioinnin yhteydessä tarjotaan tietoa palveluista sekä opastusta niiden hakemiseen. Arvioinnilla varmistetaan, että ikääntyneet saavat ajoissa apua.

Kenellä on oikeus palvelutarpeen arviointiin?

Kaikilla on oikeus palvelutarpeen arviointiin, mikäli on huoli kotona asumisen turvallisuudesta. Arviointia voi pyytää yli 75-vuotias henkilö itse, omainen tai joku muu tilanteen tunteva henkilö. Palvelutarpeen arviointi on maksutonta.

Kuka arvioinnin tekee?

Palvelutarpeen arvioinnin toteuttaa hyvinvointialueen työntekijä, jolla on asiantuntemusta sekä tarkoituksen mukainen sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöstön kelpoisuus (esim. geronomi, sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä). Palvelutarpeen arviointi pyydetään hyvinvointialueesta riippuen joko seniorineuvonnasta tai yksittäiseltä sosiaalityöntekijältä.

Mitä palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään?

Arviointitilanteessa sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen keskustelee ikäihmisen ja tarvittaessa myös läheisten kanssa arjessa pärjäämisestä, terveydentilasta ja mahdollisista huolista.

Palvelutarpeen selvittämisen yhteydessä arvioidaan iäkkään henkilön fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky monipuolisesti ja luotettavia arviointivälineitä käyttäen. Lisäksi otetaan huomioon asuinympäristön esteettömyys, asumisen turvallisuus ja lähipalvelujen saatavuus. Palvelutarpeen arvioinnissa voidaan selvittää esimerkiksi onko tarvetta seuraaville: kotihoito, asumispalvelut kuten ympärivuorokautinen palveluasuminen, asunnon muutostyöt, omaishoidontuki, kuljetuspalvelu jne. 

Arviointi tehdään useimmiten kotona, ikäihmisen omassa arkiympäristössä, jossa toimintakyky ja tuen tarve näkyvät parhaiten. Tarvittaessa osia arvioinnista voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai digitaalisesti.

Ikäihmisille laaditaan suunnitelma, jossa määritellään toimintakykyä tukeva ja hyvän hoidon turvaava palvelukokonaisuus. Vaihtoehdoista neuvotellaan henkilön kanssa yhdessä. On hyvä huomioida, että arviointi ei aina johda palveluiden myöntämiseen, mutta se on tärkeä askel oikeanlaisen tuen ja palveluiden piiriin pääsemiseksi.

Katso myös

Kysy lisää palveluistamme tai jätä palautetta

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä

Ethän lähetä lomakkeella arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja.